Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 27, 2023

Μάτσου Πίτσου: Αρχαίο DNA ρίχνει νέο φως στη χαμένη πόλη των Ίνκας

Η αυτοκρατορία των Ίνκας κάποτε κυβερνούσε μια τεράστια έκταση δυο εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά μήκος της εκπληκτικής οροσειράς των Άνδεων στη Νότια Αμερική.
 Στην κορυφή των βουνών στα νότια υψίπεδα του Περού βρίσκεται το θαύμα του 15ου αιώνα της αυτοκρατορίας των Ίνκας, το Μάτσου Πίτσου. Σήμερα, η ακρόπολη της είναι ένα παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο.


Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει αποκαλύψει την γενετική ποικιλομορφία που κρύβεται μέσα στα αρχαία ερείπια εκείνων που κάποτε αποκαλούσαν σπίτι τους το Μάτσου Πίτσου. Η ομάδα ανέλυσε λεπτομερώς τα ευρήματά τηςσε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Τα αινιγματικά απομεινάρια ενός βασιλικού χώρου

Η αυτοκρατορία των Ίνκας κάποτε κυβερνούσε μια τεράστια έκταση δυο εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων κατά μήκος της εκπληκτικής οροσειράς των Άνδεων στη Νότια Αμερική.


Ιδρύθηκε το 1438 από τον πρώτο ηγεμόνα, Pachacuti Inca Yupanqui, και έφτασε στο απόγειό του το 1533, πριν από τον αποικισμό από τους Ισπανούς.


Στην καρδιά της αυτοκρατορίας ήταν η πρωτεύουσα του Κούσκο, και κοντά ήταν το μεγαλοπρεπές παλάτι του Pachacuti, Μάτσου Πίτσου.


Στο Μάτσου Πίτσου ζούσε η βασιλική οικογένεια κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Τους χειμώνες στο παλάτι ζούσαν μερικές εκατοντάδες υπηρέτες. Αυτοί οι υπηρέτες θάφτηκαν σε νεκροταφεία έξω από τα τείχη του παλατιού.

Το 1912, η περουβιανή επιστημονική αποστολή του Yale εντόπισε 174 άτομα που θάφτηκαν στην περιοχή. Αυτές οι ταφές ήταν συχνά ρηχοί τάφοι ή κρύβονταν κάτω από μεγάλους ογκόλιθους ή φυσικές βραχώδεις προεξοχές.
.
.
SALAZAR

Νέα ευρήματα από αρχαίο DNA


Η ομάδα ανέλυσε την αλληλουχία αρχαίου DNA από τα λείψανα 68 ατόμων – 34 θαμμένων στο Μάτσου Πίτσου και 34 θαμμένων στο Κούσκο. Ορισμένα από τα λείψανα που βρέθηκαν θάφτηκαν πριν από την άνοδο του Pachacuti και της αυτοκρατορίας των Ίνκας.


Στη συνέχεια η ομάδα σύγκρινε το DNA τους με αυτό των αυτόχθονων λαών που ζουν στις Άνδεις σήμερα (προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αυτές οι γενετικές γραμμές συνεχίζονται ανενόχλητες τα τελευταία 2.000χρόνια).


Από όλα τα δείγματα DNA που ανέλυσε η ομάδα, βρήκαν ότι 17 άτομα είχαν καταγωγή από περιοχές της περουβιανής ακτής και των ορεινών περιοχών, καθώς και τις περιοχές του Αμαζονίου του Περού, του Ισημερινού και της Κολομβίας.



Τα υπόλοιπα 13 άτομα είχαν μικτή καταγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Παραγουάης. Μπορεί να ήταν απόγονοι ατόμων από διαφορετικές χώρες που συναντήθηκαν στο Μάτσου Πίτσου - ή θα μπορούσαν να συνδεθούν με ακόμη άγνωστες καταγωγές της Νότιας Αμερικής.


Όσον αφορά τις στενές οικογενειακές σχέσεις, ανακάλυψαν μόνο ένα ζευγάρι: μια μητέρα και μια κόρη.


Είναι αξιοσημείωτο ότι όλα τα άτομα θάφτηκαν μαζί στα μεγάλα νεκροταφεία, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θεωρούνταν ίσοι μεταξύ τους, πράγμα που με τη σειρά του υποδηλώνει ότι γεννήθηκαν αλλού και έφτασαν στο Μάτσου Πίτσου ανεξάρτητα, περιστασιακά σχηματίζοντας σχέσεις και αποκτώντας παιδιά.


Είναι πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να ήταν από μια τάξη «επιλεγμένων γυναικών» που ονομάζεται acllacona, και μια παρόμοια τάξη ανδρών που ονομάζεται yanacona. Τα άτομα σε αυτές τις ομάδες επιλέγονταν από τα σπίτια τους σε νεαρή ηλικία και ανατίθεντο μόνιμα σε κρατική, αριστοκρατική ή θρησκευτική υπηρεσία.


Οι αναλύσεις των οστών τους δείχνει ότι ζούσαν άνετες ζωές. Πολλοί έζησαν μέχρι τα γηρατειά και δεν έδειξαν σημάδια υποσιτισμού, ασθένειας ή τραυματισμού από τον πόλεμο ή τη βαριά εργασία.


Roberta Davidson, Διδακτορική φοιτήτρια Γενετικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου