Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 07, 2023

Φωτιές 2023: Μερικά Κρίσιμα Συμπεράσματα

Εξάλειψαν τους αγροφύλακες που επιτηρούσαν

Μετέφεραν την δασοπυρόσβεση στην

πυροσβεστική που δεν έχει ιδέα από δάση

Άδειασαν την ύπαιθρο από κόσμο και τα βουνά από κτηνοτροφία

Στηρίζονται στην πυρόσβεση από αέρος που έχει ένα τζίρο 200-250 εκατομμύρια

Και ανάλογα με το τι βολεύει, είναι εγκληματική αμέλεια ή εμπρησμός και όταν δεν βολεύει είναι κλιματική κρίση και αλλαγή.

Και τέλος καταγγελίες για εμπρησμούς και στο βάθος συμφέροντα και σκοπιμότητες.

 

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 

 

Ανεμογεννήτριες και Εμπρησμοί

 

Πολλά λέγονται και γράφονται για σκόπιμους εμπρησμούς με τελικό στόχο την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Το σίγουρο είναι ότι πολλές πυρκαγιές είναι προϊόν εμπρησμού. Και επίσης σύμφωνα με το Ντοκουμέντο της 01/08/2023 μια σειρά νόμων επιτρέπει πλέον την εγκατάσταση τους στα καμένα.

 

Ανάμεσα στα διάφορα σχόλια και παρατηρήσεις επέλεξα και παραθέτω το παρακάτω:

 

Όταν ξεκινήσει κάπου μια φωτιά μακριά από άσφαλτο και κατοικημένη περιοχή, τα εναέρια μέσα δεν επεμβαίνουν γρήγορα παρά μόνο, όταν η φωτιά επεκταθεί και τότε δεν επαρκούν. Δεν ερευνάται όμως, πώς ξεκίνησε η φωτιά:  Και το επόμενο είναι, οι εμπρηστές να βάζουν και πιο πέρα φωτιά. Αυτό το έχω δει στην Πεντέλη. Ενώ η πυρκαγιά πέρση βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά, να ξεκινά μια μικρή εστία σε απομακρυσμένο σημείο στο βουνό και αντίθετο στην κατεύθυνση του ανέμου 7 μποφόρ με ριπές μέχρι 9. Ευτυχώς φορτηγάκι πυροσβεστικό του δήμου, πήγε και την έσβησε..

(Supernova, προς επικ, 02/08/2023)

 

Και τα περίεργα δεν σταματούν εδώ:

 

Πυροσβεστικά πάνε χωρίς νερό στα χωριά και φεύγουν μόλις φύγουν και οι κάμερες, σύμφωνα με το olympia.gr (27/07/2023). 

 

Ενώ σύμφωνα με το aetos-apokalypsis.com ένας φαντάρος στη Ρόδο (07/25/2023) μας λέει:

 

«Δεν υπάρχει τίποτα! Είμαστε μόνοι μας! Βλέπετε πουθενά πυροσβεστική; Έχει καεί όλο το νησί. Που είναι η Πυροσβεστική;» είναι τα λόγια ενός απεγνωσμένου στρατιώτη που δίνει μάχη στο πύρινο μέτωπο της Ρόδου, καταγγέλλοντας ελλιπή μέσα πυρόσβεσης. «Έπρεπε πριν ξεκινήσει η σεζόν να είχαν φτιαχτεί ζώνες. Έπρεπε η Περιφέρεια, ο Δήμος να είχαν κόψει τα δέντρα, να είχαν κάνει ζώνες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα» εξήγησε ο στρατιώτης . Μάλιστα, όπως περιέγραψε, την ώρα που οι φλόγες περικύκλωναν ένα από τα ξενοδοχεία, οι πυροσβέστες κατέγραφαν τη φωτιά με το κινητό τους: «Είχε στα σώματα ασφαλείας ανθρώπους που αντί να σβήνουν τη φωτιά οι πυροσβέστες, τραβούσαν βίντεο! 150 κιλά άνθρωποι» ανέφερε.

 

 

Συνέπειες και Αποζημιώσεις

 

Οι συνέπειες διακρίνονται σε άμεσες και έμμεσες. Άμεσες είναι η καταστροφή οικιών, εγκαταστάσεων και δένδρων και είναι αυτό που φαίνεται και αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις. Όμως υπάρχουν και οι έμμεσες που σημαίνει ότι θα συμβούν μακριά από το προφανές και ίσως και λίγο πιο μακριά χρονικά. Τέτοιες είναι η αδυναμία επιβίωσης, τα χρόνια πνευμονολογικά προβλήματα, οι καρκίνοι, οι αυτοκτονίες και τα ψυχολογικά προβλήματα. Φυσικά καμιά κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτά.

 

Η Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Μαγνησίας (meatplace.gr, Ιούλ 31, 2023) μας λέει:

 

Στην Μαγνησία καταστράφηκε πάνω από το 80% της κτηνοτροφίας. ….

«Βοήθεια θα προκύψει, αλλά πότε;»

Άμεση κρίνεται η ανάγκη αρωγής του ΥπΑΑτ και όλων τον αρμόδιων φορέων για να μπορέσουν να καθοριστούν οι ζημιές και οι καταστροφές στις κτηνοτροφικές περιοχές της Μαγνησίας. Ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους πληγέντες είναι πότε αυτή η βοήθεια θα προκύψει και πότε θα εφαρμοσθούν τα μέτρα στήριξης. «Ένας κτηνοτρόφος που είχε 500 ή 200 ζώα και  τα έχασε όλα, είχε και την μάντρα του. Αυτός λοιπόν, αν άμεσα δεν πάρει χρήματα για να αντικαταστήσει και το ζωικό κεφάλαιο και την μάντρα του, τελείωσε. Πώς θα ζήσει; Αυτή την στιγμή πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα ζώα που ήδη υπάρχουν να συντηρηθούν. Δεύτερη αρμοδιότητα μας είναι ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους ανθρώπους, κάτι που όπως είπα πρέπει να γίνει άμεσα. Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όσων αφορά τους στάβλους είναι δύσκολο γιατί υπάγονται σε ένα πρόγραμμα, το οποίο αργεί και προσπαθούμε τώρα και εμείς, γιατί όλοι έχουμε πάθει ζημιές, να δούμε πως θα το κάνουμε για να αλληλοβοηθηθούμε. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι και δεν τους ενδιαφέρει και ούτε νοιάζονταιΌλα τα κάνουμε μόνοι μας. Με τον Δήμο Βόλου, με κάποιους ανθρώπους που βοηθάνε, με Δημάρχους, με Προέδρους.» συμπληρώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου, Χαρούλα Διβάνη, εμφανώς αγανακτισμένη με την όλη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες.

 

 

Στην Ελλάδα και στον Κόσμο

 

Στην Αυστραλία κάηκαν πάνω από 243 εκατομμύρια στρέμματα, στον Καναδά κάηκε το 3% του συνόλου των δασικών περιοχών, δηλ. πάνω από 120 εκατομμύρια στρέμματα, και εκατοντάδες εκατομμύρια στρέμματα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, την 5η οικονομική δύναμη του κόσμου…   Όμως, η  «άλλη» Ελλάδα του λαϊκισμού επιμένει στις συνωμοσιολογίες, στις αβασάνιστες, από τον καναπέ λύσεις για όλα, αντί να πάνε να βοηθήσουν. Πάντα έμποροι ευαισθησίας με πολλά «λάικς» στα σόσιαλ μίντια. Μια θλιβερή μειοψηφία που συνεχίζει τους αλαλαγμούς, μη θέλοντας να δει ποτέ κάτι, κάποιο θετικό αυτής της χώρας.  https://roides.wordpress.com/2023/07/29/29-7-23/

 

Πιθανόν φέτος – σε όλο τον κόσμο - να έχουν καεί περίπου ένα δισεκατομμύριο στρέμματα δάσους.

 

 

Το Δόγμα της Εκκένωσης και η εν τη γενέσει κατάσβεση

 

Δασολόγοι εξηγούν πόσο σημαντική είναι η εν τη γενέσει κατάσβεση. Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί το δόγμα της εκκένωσης και δασολόγοι το χαρακτηρίζουν λάθος. Η δασική υπηρεσία πρέπει να έχει ρόλο και η κατάσβεση να πραγματοποιείται με διείσδυση μες στο δάσος και όχι περιμένοντας να φτάσει η φωτιά.

 

Ο Ν. Μπόκαρης είναι κάθετος: «Χρειάζεται ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών ως ο κρίσιμος πυλώνας της πρόληψης και στη συνέχεια πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης κατά την κατάσβεση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς». Την ώρα που καίγονται και ξανακαίγονται τα δάση, η δασική υπηρεσία έχει απενεργοποιηθεί από τη δασοπυρόσβεση και οι δασολόγοι έχουν παροπλιστεί. Όπως εξηγεί «ο νόμος 2612/1998 επί της ουσίας απαγορεύει στη δασική υπηρεσία περίπολα, πυροφυλάκια, ενώ μόνο σε κάποια έργα έχει αρμοδιότητα. Τα εκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό δασών από το πρόγραμμα “Αntinero” κατευθύνονται (συνήθως με καθυστέρηση) στο ΤΑΙΠΕΔ που κάνει αναθέσεις σε εργολάβους και η δασική υπηρεσία εποπτεύει αν ο εργολάβος έκανε το έργο και το παραλαμβάνει! Σήμερα είναι υποστελεχωμένη. Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι δασοφύλακες είναι πρώην αγροφύλακες. Αυτήν τη στιγμή σε πολλά δασαρχεία δεν υπηρετεί ούτε ένας δασολόγος (π.χ. Άμφισσα, Λιδορίκι, Σπερχειάδα, Λευκάδα και αλλού)».

(dasarxeio.com 27/07/2023)

 

 

Πίσω από τα γεγονότα

 

Φωτιές και πυλώνες και σκοπιμότητες

Κι εγώ νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν θέλει καθόλου να ενοχλήσει τις εταιρείες τις σχετικές με το ηλεκτρικό, γιατί θα ζητήσουν αυξήσεις. Γι αυτό είπε ότι θα τιμωρηθούν όσοι με δόλο βάζουν φωτιές, γι αυτό ο εμπρησμός παραμένει πλημμέλημα. Οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να κάνουν έξοδα, δεν συντηρούν, δεν αντικαθιστούν εφθαρμένα υλικά (μονωτήρες, καλώδια, μετασχηματιστές κλπ.), οπότε με θερμοκρασίες υψηλές και ανέμους τι γίνεται;  Δεν καθαρίζουν εκατέρωθεν των γραμμών τον χώρο από ό,τι εύφλεκτο. Η ριζική λύση είναι η υπογειοποίηση, τουλάχιστον σε επικίνδυνες περιοχές και απρόσιτες από πυροσβεστική. (Supernova 29/07/2023)

 

 

Το ‘χαρτί’ της προστασίας της Ζωής και η ανακούφιση των πληγέντων

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε σημαία της την προστασία της Ζωής αλλά της κόπηκε η φόρα με την πτώση του Καναντέρ και τον θάνατο των δύο ιπταμένων. Είναι καταπληκτική στρατηγική, λες ότι πρώτη σου προτεραιότητα είναι η ζωή των πολιτών οπότε μπορείς χωρίς άγχος να βλέπεις να καίγονται τα πάντα ώστε μετά να τα διαχειριστείς όπως θέλεις. Η δε ανακούφιση των πληγέντων είναι μεγάλη και κουραστική και πονεμένη ιστορία. Δεν ξέρει ποιος θα πάρει, ποτέ θα πάρει και αν θα πάρει καθώς οι τρικλοποδιές με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι μεγάλες και συχνά τεράστιες.

 

 

Μεγάλα λόγια και μεγάλες κοροϊδίες

 

Φανταστείτε να έχει καεί ένα ξενοδοχείο ή η κτηνοτροφική εγκατάσταση και να σου λέει ο Μητσοτάκης περί αναστολής ασφαλιστικών εισφορών και να το πασπαλίζει με δόσεις και παρατάσεις.  Δηλαδή, σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο πως θα βγάλει αυτός ο άνθρωπος τα χρήματα για να πληρώσει; Αλλά νωρίτερα θα πρέπει να ζήσει. Φυσικά αυτό δεν απασχολεί κανένα.

 

 

Και αφού πέρασαν δεκαετίες και μεγάλες πυρκαγιές

 

Βαρύς ο πέλεκυς για τους εμπρηστές μας λέει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας ερωτηθείς αν τα πρόστιμα για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια θα προσεγγίζουν τα 30.000 ευρώ όπως για την κακοποίηση ζώων. Δηλαδή (όπως είπε και ένας φίλος στο φ/β) ο εμπρησμός που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δεκάδων χειλάδων δένδρων και ίσως και ζώων και ίσως και ανθρωπίνων ζωών θα ισοδυναμεί με το κλώτσημα ή το πάτημα ή το πέταγμα μιας γάτας ή σκυλού από όροφο ή στην θάλασσα !!!!!

 

 

Έκτος από τα μεγάλα λόγια τι άλλο κάνουν;;;

 

Διαβάζουμε στο sofokleousin:

 

Οι μεγάλες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που κατακαίγουν πολλά σημεία της χώρας εδώ και ημέρες, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση σχετικά με τη διαχειριστική επάρκεια και τους πόρους που διατίθενται στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Χρήματα και κονδύλια υπάρχουν για την Πολιτική Προστασία και μάλιστα προερχόμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως η αξιοποίησή τους είναι εξαιρετική μικρή.

 

Το νέο Focus Report του Παρατηρητηρίου Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι αποκαλυπτικό για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που λιμνάζουν και σχετίζονται με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, σε μέσα, υποδομές κτλ.

Τα ενταγμένα έργα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν συνολικό προϋπολογισμό 187,5 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και 30/06/2023, είναι μόλις 938 χιλ. ευρώ (937 χιλ. ευρώ το 2022 και 980 ευρώ το 2023) και αφορούν, μάλιστα, τα δύο έργα τεχνικής βοήθειας (συμβουλευτικής υποστήριξης) του Υπουργείου. Για τα έργα ουσιαστικής πυροπροστασίας (προμήθεια εξοπλισμού, οχημάτων, αεροσκαφών, ψηφιακών συστημάτων διαχείρισης, κτλ.) δεν έχουν γίνει ακόμα πληρωμές. 

 

 

Αλλά και στην σελίδα του Jonathan Constantine (25/07/2023) στο φ/β:

 

Με διαχρονική «εντολή» από το 2014 Σαμαρά, Τσίπρα, Μητσοτάκη 100 πυροσβεστικά οχήματα, ειδικά μετασκευασμένα για δύσβατες περιοχές, με πλήρη εξοπλισμό για 1.000 και πλέον δασοπυροσβέστες σαπίζουν. Τα οχήματα ήταν δωρεά της Εμπορικής Τράπεζας / Credit Agricole προς το ΕΣΕΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος δασοπυρόσβεσης.

Ο ΕΣΕΠΑ με την σημαντική αύξηση της επιχειρησιακής του δυνατότητας το 2011-2012 αποτέλεσε «αγκάθι στο μάτι» της συντεχνίας που «ελέγχει» την δασοπυρόσβεση. Το πολιτικό σύστημα γνωρίζει απόλυτα τι συνέβαινε και συμβαίνει όμως η «εντολή» εκτελείται διαχρονικά. Σήμερα ζητούν από το ΕΣΕΠΑ να στείλει τα πυροσβεστικά που διαθέτει... τα οποία έχει κατασχέσει το ελληνικό δημόσιο... και σαπίζουν στις αποθήκες....

 

 

Εγκληματική αμέλεια, εμπρησμός, κλιματική αλλαγή και κρίση ή διαρκής κοροϊδία

 

Γράφει ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» της 3ης Αυγούστου 1973:

 

«Δύο χρόνια χρειάσθηκαν για να αγορασθή το ειδικό αεροσκάφος ένα από τα δέκα που προγραμματίσαμε ν’ αγοράσουμε – για να χρησιμοποιείται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα δάση μας.(…)

»Αλλά τα δάση μας δεν καίγονται μόνα τους. Τα καίμε εμείς. Με την αδιαφορία μας, με την ανευθυνότητά μας πολλές φορές, με την απροσεξία μας και την επιπολαιότητά μας κατορθώνουμε κάθε χρόνο να μεταβάλλουμε τεράστιες δασωμένες εκτάσεις σε νεκρότοπους.

 

«ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», 3.8.1973, Ιστορικό Αρχείο 

»Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζει ο θρήνος. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Ελλάδα μεταβάλλεται σε φλεγόμενη βάτο από το ένα άκρο της ως το άλλο. (…) Οι ειδικοί μιλούν για μια μορφή «εθνικής συμφοράς». Και δεν είναι υπερβολή, αν αναλογισθούμε τις καταστροφές που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια και τις πρώτες του εφετεινού καλοκαιριού, που αλλοίμονο δεν θα είναι οι τελευταίες. »Είκοσι εκατομμύρια στρέμματα έχουν παραδοθεί στην διάβρωση, σε όλη τη χώρα κι απ’ αυτά τα 15% περίπου έχουν τελείως αποβραχωθή.(…) Ο άνθρωπος, λοιπόν, είναι η κυρία αιτία της καταστροφής. Την εποχή αυτή που τόσα πολλά λέγονται για τη διάσωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι απαράδεκτο να φτάνουμε στο σημείο να κάνουμε την απογραφή των χαμένων μας δασών».

 

Δηλαδή, τότε δεν έφταιγε η κλιματική κρίση και αλλαγή;;; προφανώς όχι. Άρα, μας δουλεύουν και μάλιστα συνεχώς, οι πολιτικοί.

 

 

Και ανευθυνότητα με την εθνική ασφάλεια

 

Χαρδαλιάς μπροστά σε απόρρητους χάρτες

 

 

Και τι λένε οι ευρωπαίοι;;;

 

Η έλλειψη αυτοκριτικής

«Λαϊκισμός αντί για αυτοκριτική» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της TAZ του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στη διαχείριση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Η εφημερίδα γράφει: «Οι Έλληνες προς το παρόν ψάχνουν να βρουν τα αίτια για το πώς τους βρήκε αυτή η συμφορά. Αντί να στρέψουν την προσοχή τους στην κλιματική κρίση ή στην σκανδαλωδώς κακή πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, οι τοπικοί άρχοντες  καταγγέλλουν τους εμπρηστές. Η εφημερίδα Εστία κάνει λόγο μάλιστα για «ύποπτο ασύμμετρο χτύπημα κατά του μαργαριταριού του τουρισμού μας», με το οποίο  υπονοεί τη Ρόδο που φλέγεται.  Ο Μάκης Βορίδης, ένας ισχυρός υπουργός, επαυξάνει.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου