Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 07, 2023

7 Αυγούστου 1947, το άδοξο τέλος της εξερεύνησης του Κον-Τίκι

Το παράτολμο ταξίδι του Θορ Χέιερνταλ στα ίχνη των προϊστορικών πολιτισμών

Σαν σήμερα 7 Αυγούστου: Το 1947 ολοκληρώνεται η αποστολή του Κον-Τίκι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με επικεφαλής τον Νορβηγό εξερευνητή και συγγραφέα Θορ Χέιερνταλ.


Μια από τις πλέον φιλόδοξες και παράτολμες για την εποχή της εξερευνήσεις λήγει άδοξα σαν σήμερα, στις 7 Αυγούστου 1947, όταν το Κον-Τίκι, μια ξύλινη σχεδία με καπετάνιο τον Νορβηγό ανθρωπολόγο Θορ Χέιερνταλ ολοκληρώνει ένα ταξίδι 4.300 μιλίων σε διάστημα 101 ημερών, από το Περού στο αρχιπέλαγος Τουαμότου, κοντά στην Ταϊτή.

Ο Νορβηγός επιστήμονας, εξερευνητής, συγγραφέας και πρωτοπόρος της πειραματικής αρχαιολογίας ήθελε να αποδείξει τη θεωρία του, σύμφωνα με την οποία οι προϊστορικοί Νοτιοαμερικανοί θα μπορούσαν να είχαν αποικίσει τα νησιά της Πολυνησίας έχοντας παρασυθεί στα ωκεάνια ρεύματα.


Ο Χέιερνταλ και το πενταμελές πλήρωμά του απέπλευσαν από το Καλάο του Περού, στο μήκους 45 ποδιών Κον-Τίκι στις 28 Απριλίου 1947. Το σκάφος, που πήρε το όνομά του από έναν μυθικό λευκό πολέμαρχο, κατασκευάστηκε από γηγενή υλικά και σχεδιάστηκε για να μοιάζει με τις σχεδίες των πρώιμων Ινδιάνων της Νότιας Αμερικής.

Καθώς διέσχιζαν τον Ειρηνικό, οι ναυτικοί αντιμετώπισαν καταιγίδες, καρχαρίες και φάλαινες, πριν τελικά ξεβραστούν στη Ραρόια.

Γεννημένος στο Λάρβικ της Νορβηγίας το 1914, ο Χέιερνταλ πίστευε ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Πολυνησίας είχαν έρθει από τη Νότια Αμερική, μια θεωρία που ερχόταν σε αντίθεση με τη δημοφιλή επιστημονική άποψη ότι οι αρχικοί άποικοι έφτασαν από την Ασία.




Το Κον-Τίκι στο ομώνυμο μουσείο του Όσλο © Wikimedia Commons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου