Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 17, 2023

"ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ των Βαλκανίων!" Οι "Bad Blue Boys" συνδέονται με μια από τις απεχθέστερες τραγωδίες της Ευρώπης...


Ιωάννης Βατάτζης

Η ιδεολογία των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, "Bad Blue Boys", κρύβει

μια από τις απεχθέστερες τραγωδίες της Ευρώπης άγνωστης σε πολλούς. Οι ΒΒΒ είναι θαυμαστές των Ουστάσι και του αρχηγού τους Άντε Πάβελιτς. Όταν ο Χίτλερ μαζί με την Ελλάδα κατέκτησε την Γιουγκοσλαβία το 1941 δημιουργήθηκε το ανεξάρτητο κράτος της Κροατίας το οποίο κυβερνούσαν οι Ουστάσι, μια φασιστική, φανατικά ρωμαιοκαθολική, κροατική οργάνωση με ηγέτη τον Άντε Πάβελιτς.

Στόχος τους ήταν μια "καθαρή" Κροατία από Σέρβους, Εβραίους και Ρομά στα πρότυπα των ναζί.


Μεγαλύτερος εχθρός τους ήταν οι Ορθόδοξοι Σέρβοι της Κροατίας. Είχαν ως στόχο το 1/3 των Σέρβων να σκοτωθεί, το 1/3 να διωχθεί και το 1/3 να μεταστραφεί στον Καθολικισμό. Έτσι, ίδρυσαν στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, όπως το Γιασένοβατς, το "Άουσβιτς των Βαλκανίων".


Εκεί εκτυλίχθηκαν φρικτές δολοφονίες που ξεπερνούσαν κάθε αρρωστημένη φαντασία. Πολλοί Κροάτες έφτιαχναν κολιέ με κομμένα ανθρώπινα μέλη (συνήθως δάκτυλα). Υπολογίζεται ότι στα στρατόπεδα εξοντώθηκαν 350-700.000 χιλιάδες Σέρβοι, 30.000 Εβραίοι και 29.000 Ρομά.

Τέλος, απεχθής ήταν η ανάμειξη του ρωμαιοκαθολικού κλήρου στα εγκλήματα των Ουστάσι. Ο αρχιεπ. της Κροατίας Στέπινατς (αργότερα αγιοποιήθηκε από τον Πάπα) ενθάρρυνε κι έπαιξε ενεργό ρόλο στη γενοκτονία των Σέρβων. ΥΓ Συγκλονιστικό είναι το βιβλίο του Γάλλου Αουρέλιο Ριβέλλι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου