Οι υπερπανσέληνοι λαμβάνουν χώρα όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ελάχιστη απόσταση από τη Γη.
Πρεμιέρα με το μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς κάνει ο Αύγουστος, ο οποίος θα μας χαρίσει και μία δεύτερη «υπερπανσέληνο» στις 30 του μήνα.
Τι είναι η υπερπανσέληνος
Η πανσέληνος της 1ης Αυγούστου είναι η δεύτερη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσέληνους της χρονιάς.
Λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη, η απόσταση μεταξύ των δύο σωμάτων διαρκώς αυξομειώνεται, από τα 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι τα 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.
Οι υπερπανσέληνοι λαμβάνουν χώρα όταν η πανσέληνος συμβεί στο περίγειο , με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σύγκριση με το απόγειο.
Η αυριανή πανσέληνος ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», όνομα που φέρεται να προέρχεται από ιθαγενείς της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το εν λόγω ψάρι -γνωστό και ως μουρούνα
«Εφόσον δεν υπάρχουν πολλά σύννεφα, η πανσέληνος θα είναι μια τέλεια λευκή σφαίρα στον ουρανό», αναφέρει το Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς.
«Είναι μια καλή ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό τηλεσκόπιο ή ένα ζευγάρι κιάλια για να δείτε τη λεπτομερή επιφάνεια του φεγγαριού ή ακόμη και να δοκιμάσετε να τραβήξετε μερικές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες του φεγγαριού».
Το «μπλε φεγγάρι»
Η πανσέληνος συμβαίνει μία φορά σε κάθε σεληνιακό κύκλο, ο οποίος διαρκεί 29,5 ημέρες.
Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι μήνες έχουν συνήθως μόνο μία πανσέληνο. Ωστόσο, περιστασιακά, μπορεί να εμφανιστεί και δεύτερη πανσέληνος μέσα στον ίδιο μήνα, γεγονός που δίνει αφορμή για τη δημοφιλή αγγλική έκφραση «μια φορά στο μπλε φεγγάρι».
Η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν δύο πλήρεις υπερπανσέληνοι τον ίδιο μήνα ήταν το 2018, κάτι που δεν θα ξανασυμβεί μέχρι το 2037, σύμφωνα με τον Ιταλό αστρονόμο Τζιανλούκα Μάσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου