Σήμα κινδύνουν εκπέμπουν οι παραγωγοί φάβας της χώρας μας, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες η παραγωγή τους απειλείται από ένα ζιζάνιο που δεν επιτρέπει τον σχηματισμό του γνωστού λάκκου.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς ένα νέο ζιζάνιο, το laccus reductus όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, αποτρέπει τον σχηματισμό λάκκου στη φάβα κάτι που, όπως λένε, θέτει σε κι΄νδυνο το ελληνικό παραδοσιακό έδεσμα.
Γεωπόνοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν μεταβεί έκτακτα στη Σαντορίνη, στην οποία παράγεται το 90% της φάβας της χώρας μας, προκειμένου να πάρουν δείγματα για να ερευνήσουν το φαινόμενο και να βρουν τρόπο αντιμετώπισης του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική φάβα είναι περιζήτητη στην Ευρώπη, τόσο λόγω της υψηλής ποιότητας της, αλλά και εξαιτίας του βάθους και της ομοιομορφίας του λάκκου που μπορεί να σχηματίσει.
Ανάλογο πρόβλημα, μάλιστα, είχαν αντιμετωπίσει πριν από μερικά χρόνια οι παραγωγοί του τυριού Έμενταλ της Ελβετίας όταν, εξαιτίας ενός παρόμοιου μικροοργανισμού, έπαψαν να σχηματίζονται τρύπες στο γνωστό ελβετικό τυρί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου