Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 01, 2023

Θαλάσσια ανεμώνη: Τι είναι και τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει


Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη που τσίμπησε ένα 9χρονο παιδί στην Κόρινθο και το έστειλε στο νοσοκομείο. Γιατί είναι επικίνδυνη και τι πρέπει να προσέξετε. 

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι όμορφη, αλλά πολύ επικίνδυνη, γι' αυτό και τα παράξενα χρώματά της δεν θα πρέπει να ξεγελούν τόσο τους ενήλικες, όσο και τα μικρά παιδιά που έχουν την τάση να την πλησιάζουν όταν την πετύχουν στα ρηχά νερά των θαλασσών. Μοιάζει με μέδουσα, τα πλοκάμια της είναι κολλώδη και δηλητηριώδη, ενώ αν σας τσιμπήσει θα πρέπει να τρέξετε στο νοσοκομείο.


Οι περιπτώσεις τσιμπήματος από θαλάσσια ανεμώνη δεν είναι σπάνιες, αφού μόλις χθες ένα 9χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου, όταν δέχτηκε τσίμπημα στο πόδι από θαλάσσια ανεμώνη στο Καλαμάκι Κορινθίας, με τις πληροφορίες να λένε ότι είναι το τρίτο περιστατικό στην ίδια περιοχή. Το ανήλικο παιδί βγήκε από τη θάλασσα με αφόρητους πόνους και αφού έλαβε την ανάλογη θεραπεία στο νοσοκομείο, επέστρεψε σπίτι.


 KORINTHOSTV.GR

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη

Ο όρος θαλάσσια ανεμώνη αναφέρεται σε διάφορα κοιλεντερωτά πολυποδοειδή ζώα της θάλασσας, που το σχήμα τους μοιάζει με λουλούδι, εξού και το όνομα ανεμώνη. Αποτελούν την τάξη ακτινιάρια (λατ. Actiniaria), η οποία υπάγεται στην υφομοταξία εξακοράλλια (Hexacorallia) η οποία με τη σειρά της υπάγεται στη ομοταξία ανθόζωα (Anthozoa) της συνομοταξίας των κνιδόζωων (Cnidaria). Οι θαλάσσιες ανεμώνες ταξινομούνται σε 46 οικογένειες εκ των οποίων οι ακτινιίδες (Actiniidae) είναι η πιο πολυπληθείς.

Η ομοιογένεια στην οποία ανήκουν οι ανεμώνες περιλαμβάνει πολλά είδη, που διακρίνονται μεταξύ τους από τη διαφορετική διάταξη των μεσεντερίων και πλοκαμιών κυρίως και κατά δεύτερο λόγο απ' το χρώμα, τον τύπο κ.τ.λ. Τα πιο πολλά απ' αυτά και ιδιαίτερα τα τροπικά είδη έχουν πολύ ωραία χρώματα. Είναι συνήθως χρώματος κόκκινου, καφέ, πράσινου ή πορτοκαλί και μερικές φορές εμφανίζουν μπλε ή κίτρινες βούλες.


Θαλάσσια ανεμώνη: Πού την συναντάμε

Οι ανεμώνες ζουν κοντά στις ακτές. Λίγα είδη ζουν σε πιο βαθιά νερά και πάρα πολύ λίγα σε ανοιχτά νερά. Οι περισσότερες ζουν μοναχές και πολύ λίγες κατά αποικίες. Κατά κανόνα οι ανεμώνες ζουν κολλημένες πάνω σε βράχια. Μερικά είδη ζουν στην άμμο ή τη λάσπη, άλλα κολλούν σε κοχύλια από διάφορα οστρακώδη, ενώ άλλα ζουν παρασιτικά πάνω σε μέδουσες.

Οι ανεμώνες αναπαράγονται είτε μονογονικά, με σχάση, είτε αμφιγονικά, με αβγά και σπερματοζωάρια, που παράγονται από διάφορα άτομα. Τα αβγά γονιμοποιούνται μέσα στη γαστρική κοιλότητα και έπειτα από την ωρίμανσή τους ξεφεύγουν από το στόμα, σαν προνύμφες, που ελεύθερες πια κολλούν σε κάποιο στερεό σώμα, όπου αναπτύσσουν στόμα, πλοκάμια και μεσεντέρια, ταυτόχρονα με τη γενική ανάπτυξή του όγκου τους.
Θαλάσσια ανεμώνη: Με τι τρέφεται

Οι ανεμώνες είναι σαρκοφάγα ζώα, αλλά επειδή δεν μπορούν να μετακινούνται πάρα πολύ εύκολα, εξαρτώνται απ' την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιο τους. Το θύμα που πιάνεται ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κυστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στη γαστρική κοιλότητα για πέψη. Το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.

Οι ανεμώνες είναι πολύ λαίμαργα ζώα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής, μεγαλώνοντας πολύ γρήγορα. Όταν συμβαίνει να στερούνται τροφής, ο όγκος τους μικραίνει μέχρι σχεδόν αφανισμού, χωρίς ωστόσο τα ζώα να χάνουν το σχήμα τους.


Θαλάσσια ανεμώνη I
Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη

Το τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη επιφέρει έντονο καυστικό πόνο και απίστευτα ενοχλητική φαγούρα. Στην περιοχή που έγινε το τσίμπημα θα εμφανιστούν ερυθρές αιμορραγικές πλάκες και κνιδωτικό, φυσαλιδώδες, αιμορραγικό ή ακόμη και νεκροελκωτικό εξάνθημα: με πιο απλά λόγια, εξανθήματα που μοιάζουν με κάψιμο.

Σε περίπτωση αλλεργίας, η αναφυλαξία είναι επίσης πιθανή.

Τα θύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο για ενέσιμη χορήγηση κορτιζόνης, ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο, τα εξανθήματα και ο κνησμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου