Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 11, 2023

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ερωτεύεσαι;

Όταν ερωτευόμαστε βιώνουμε μία δυνατή εμπειρία, που αλλάζει τη ζωή μας με διάφορους τρόπους. Και παρότι οι πιο ρομαντικοί πιστεύουν ότι οι καρδιές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε ερωτική σχέση, στην πραγματικά τα πάντα ξεκινούν από τον εγκέφαλο. 

Παρακάτω, εξετάζουμε το γιατί.


Οι άντρες ερωτεύονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες

Ο καθένας έχει τους δικούς του χρόνους στον έρωτα. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι άνδρες χρειάζονται κατά μέσο όρο 88 ημέρες (περίπου τρεις μήνες) για να δηλώσουν ερωτευμένοι, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται κατά μέσο όρο 134 ημέρες (τεσσερισήμισι μήνες). Η ίδια έρευνα επίσης σημειώνει ότι το 39% των ανδρών λέει «σ’ αγαπώ» μέσα σε ένα μήνα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες φτάνει μόλις το 23%.
Έρωτας σαν ναρκωτικό


Στην αρχή μιας σχέσης, ο εγκέφαλος παράγει ένα πολύ υψηλό επίπεδο μιας χημικής ουσίας, η οποία ονομάζεται φαινυλαιθυλαμίνη (PEA). Αυτή η φυσικά παραγόμενη αμφεταμίνη, είναι αυτό που σε κάνει να δηλώνεις «τρελά ερωτευμένη» και ο λόγος που ο έρωτας φαίνεται τόσο εθιστικός. Τα συναισθήματα χαράς, αυξημένης ενέργειας και ενθουσιασμού στην αρχή μιας σχέσης, επίσης πηγάζουν από εδώ. Σύμφωνα δε με τους επιστήμονες, ο έρωτας προκαλεί ακριβώς τις ίδιες νευροχημικές αποκρίσεις στον εγκέφαλο, όπως αυτές που προκαλούν τα ναρκωτικά. Αυτό συμβαίνει γιατί μια νέα ρομαντική σχέση πλημμυρίζει το κέντρο «ανταμοιβής» του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να νιώθεις μια γενικευμένη ευφορία.
Όταν ερωτεύεσαι, η κρίση σου μειώνεται

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς όταν ερωτεύεσαι, τα πάντα είναι πιο ωραία; Αυτό συμβαίνει, γιατί ο έρωτας συμβάλλει σε μια γενική προκατάληψη προς το θετικό. Το υψηλό επίπεδα PEA επηρεάζουν την κρίση σου, με αποτέλεσμα να παραβλέπεις πτυχές που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα θεωρούσες ανησυχητικές ή ενοχλητικές.
Όταν ερωτεύεσαι μειώνεται ο φόβος της κοινωνικής κρίσης

Το να ερωτεύεσαι απενεργοποιεί επίσης τα μέρη του εγκεφάλου που διέπουν την κοινωνική κρίση και τον φόβο. Οπότε όταν είσαι ερωτευμένη, δεν σε νοιάζει ποιος το ξέρει και τι μπορεί να πιστεύει. Αυτός είναι ο λόγος που τα ερωτευμένα ζευγάρια μπορεί να διαλαλούν τον έρωτά τους με κάθε τρόπο και οπουδήποτε.

Η αίσθηση του χρόνου αλλάξειΑν έχει ξενυχτήσει με τις ώρες με το κινητό στο χέρι, μιλώντας ή ανταλλάζοντας μηνύματα με το ταίρι σου, έχεις πάει σε ένα ραντεβού που κατέληξε να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ξέρεις ακριβώς τι εννοώ. Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτό συμβαίνει συχνά όταν αρχίζουμε να ερωτευόμαστε. Ο νευροδιαβιβαστής νορεπινεφρίνη αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να χάσεις την αίσθηση του χρόνου. Σε συνδυασμό με την ντοπαμίνη και την ωκυτοκίνη, δημιουργεί το απόλυτο, ερωτικό φίλτρο, που κάνει τον χρόνο να κυλά σαν νεράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου