Mετά την συνάντηση Ζελένσκι – Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ουκρανός Πρόεδρος ευχαρίστησε
δημόσια την Ελλάδα για τη νέα συμβολή της στην αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας, τη στιγμή που όπως έγινε γνωστό ετοιμάζεται νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τη χώρα μας.Η επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα και η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανέδειξε τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, στο ΝΑΤΟ αλλά και στον συνασπισμό που στηρίζει την Ουκρανία να ανακτήσει τα εδάφη της από τους Ρώσους εισβολείς, ειδικότερα.
Όπως ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε, η Ελλάδα συμμετέχει ως μέλος του συνασπισμού ενίσχυσης κι εκπαίδευσης της χώρας του για την εισαγωγή των F-16 στην πολεμική αεροπορία.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά κι αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, αφού οι Έλληνες πιλότοι έχουν καταξιωθεί ανάμεσα στους κορυφαίους παγκοσμίως.
Ήδη η Ουκρανία έχει συμφωνηθεί να παραλάβει συνολικά 42 μαχητικά F-16 από Ολλανδία και Δανία.
Παράλληλα, όπως ανέφερε στις σχετικές του δηλώσεις ο Ουκρανός Πρόεδρος, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για την αποστολή νέου πακέτου αμυντικής βοήθειας, χωρίς όμως στις επίσημες δηλώσεις να γίνει αναφορά για κάποιο ή κάποια από τα ρωσικής προέλευσης κυρίως οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στους κόλπους τους.
Ας θυμηθούμε ποια είναι αυτά, όπως τα είχε αναλυτικά παρουσιάσει το enikos.gr.
Τα ρωσικά συστήματα
Το ΓΕΕΘΑ έχει ήδη έτοιμο από πέρυσι τον Δεκέμβριο σχέδιο για την αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Όπως αποκαλύφθηκε από τον υπογράφων στο enikos.gr στις 22 Δεκεμβρίου καθώς και στο φύλλο της Realnews, στις 4 Δεκεμβρίου 2022, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα Επιτελεία Στρατού και Αεροπορίας, έχει καταρτίσει και επικαιροποιεί σχέδιο αντικατάστασης του συνόλου των οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για πάγωμα όλων των σχέσεων με την Ρωσία, ως μέρος των κυρώσεων ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία.
Ειδικά η απόφαση για το πάγωμα όλων των σχέσεων σε συνδυασμό με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας έχει δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα, που μπορεί να οδηγήσει στην απαξίωση των συστημάτων που διαθέτει η χώρα ακόμη και στην δημιουργία κενού στην ασφάλεια.
Όπως μάλιστα είχαμε αποκάλυψη, η μελέτη για την εν συνεχεία υποστήριξη των συστημάτων αυτών θα κοστίσει στον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια 1,4 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνουν την αναβάθμισή τους, παρά μόνο όσα χρειάζονται για να παραμείνουν λειτουργικά. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα δεχθεί να παράσχει τα απαραίτητα υλικά υποστήριξης και τις πιστοποιήσεις. Αλλά ακόμη κι αν η Ρωσία θελήσει να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη δε σημαίνει ότι θα το επιτρέψουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Από την άλλη οι ΗΠΑ πιέζουν για την αποστολή συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία, που αφενός μπορεί να υποστηρίξει υλικοτεχνικά αφού έχει εργοστάσια παραγωγής και συντήρησης κι αφετέρου γνωρίζουν να χειρίζονται τα στελέχη του ουκρανικού στρατού.
Μέχρι πρότινος υπήρχε νομικό πρόβλημα. Ότι η μεταπώληση ή παραχώρηση οποιουδήποτε ρωσικής προέλευσης οπλικού έπρεπε να φέρει την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης. Εσχάτως, μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων στις απολύτως τυπικές, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αναγνώρισε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως «κράτος τρομοκράτη». Αυτό πλέον αλλάζει τα δεδομένα και ανοίγει διάπλατα το δρόμο «απορωσοποίησης» του ελληνικού οπλοστασίου.
«Τίποτα ακάλυπτο»
Το ΓΕΕΘΑ επεξεργάζεται πολλές λύσεις οι οποίες «θα ανακοινωθούν όταν έρθει ο χρόνος» μας λένε στρατιωτικές πηγές. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει δώσει σαφείς οδηγίες ότι «δεν θα μείνει τίποτα ακάλυπτο χωρίς πρώτα να έχει αντικατασταθεί από καλύτερο οπλικό σύστημα». Οδηγός για τις τελικές αποφάσεις αποτελεί η εμπειρία της ανταλλαγής των ΒΜΡ-1 με τα γερμανικά Marder.
Τα οπλικά συστήματα που ζητούνται να παραχωρηθούν είναι κυρίως αντιαρεπορικά και υπηρετούν σε Στρατό και Αεροπορία. Πρόκειται για το πυραυλικό σύστημα S-300, και τα αντιαεροπορικά του Στρατού Ξηράς, τα TOR M-1 και τα OSA-ΑK.
Το ΓΕΕΘΑ φέρεται να έχει ξεκάθαρη γνώμη ότι και τα τρία όπλα μπορούν να αντικατασταθούν από την τελευταία έκδοση των Patriot και μάλιστα με 2 πυροβολαρχίες, από τα NASAMS και από τα Avenger αντίστοιχα.
Οι Patriot είναι γνωστοί για τις δυνατότητές τους και την αξιοπιστία τους. Δεν τους διαθέτει η Τουρκία και είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο στράφηκε στους S-400. Στην τελευταία έκδοσή τους έχουν ραντάρ εμπλοκής στα 100 χλμ και δυνατότητα κλειδώματος 100 στόχων. Το θετικό είναι ότι εφοδιάζονται πύραυλους που ήδη διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο.
Οι NASAMS είναι νορβηγικής κατασκευής αυτοκινούμενο μέσης εμβέλειας (έως 30 χλμ) αντιαεροπορικό, που προορίζεται για την αντικατάσταση των TOR-M1. Τα θετικό είναι ότι εφοδιάζεται τους πυραύλους ΑΙΜ-120 που ήδη διαθέτει σε μεγάλο αριθμό η Πολεμική Αεροπορία, οπότε με την προμήθειά τους θα μπορέσουν να ενταχθούν άμεσα στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και δη την προστασία των νησιών.
Σε ότι αφορά τα OSA-AK ως αντικαταστάτης τους προωθούνται τα αμερικανικής κατασκευής Avenger. Είναι τα γνωστά στον Ελληνικό Στρατό Hummer που φέρουν πύργο εκτόξευσης πυραύλων Stinger εμβέλειας 5 χλμ. Τόσο τα Hummer όσο και οι Stinger είναι συστήματα που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις κι έτσι δεν θα υπάρξει περίοδος εξοικείωσης.
Το θετικό με τα παραπάνω είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν ομοιοτυπία, δημιουργούν οικονομίες κλίμακος εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους για άλλες ανάγκες και ταυτόχρονα θα διαθέτουν συστήματα που θα λειτουργούν, θα έχουν υψηλές διαθεσιμότητες και το κυριότερο θα υποστηρίζονται υλικοτεχνικά.
Για αυτά είχε κάνει ουσιαστικές συζητήσεις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022 ενώ υπάρχουν και σχετικές προβλέψεις στο σύμφωνο Φλώρου – Πάιατ, που είχε υπογραφεί στο ελληνικό πεντάγωνο.
Εκτιμάται ότι στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ ο δρόμος είναι ανοιχτός για την γρήγορη προώθηση των σχεδίων χωρίς να υπάρξει «τρύπα» στην άμυνα της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου