Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 05, 2023

Αιχμάλωτη

Είναι κρίσιμη στιγμή για τον Αμαζόνιο. Το πατρογονικό μου σπίτι κινδυνεύει να γίνει έρημος. Η κατάρρευση του Αμαζονίου θα γέμιζε την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια μας την ύπαρξη. Αλλά υπάρχει ένα παραθυράκι ελπίδας: O νέος πρόεδρος της Βραζιλίας έχει καλέσει τους ηγέτες τού Αμαζονίου σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής, κι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να κερδίσουμε κρίσιμα προστατευτικά μέτρα ενάντια στις εταιρείες υλοτομίας κι εξορύξεων που κάνουν το παν να συνεχίσουν την καταστροφή του Αμαζονίου. Υπόγραψε τώρα τη Διακήρυξη Πολιτών για τον Αμαζόνιο, και θα παραδώσω τις φωνές μας απευθείας στη σύνοδο:
 

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ



Φίλες και φίλοι,
Ονομάζομαι Τσάι Σουρουί. Μόλις πριν λίγες βδομάδες, παράνομοι κτηνοτρόφοι κράτησαν εμένα και τη μητέρα μου αιχμάλωτες για πέντε ώρες.

Αυτοί οι άνθρωποι με βλέπουν ως εχθρό τους γιατί έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην προστασία του δάσους. Δεν συνειδητοποιούν όμως ότι αγωνίζομαι και γι’ αυτούς.

Ο Αμαζόνιος, όπου ο λαός μου ζει για περισσότερα από 6.000 χρόνια, πλησιάζει σε μη αναστρέψιμα όρια. Το δάσος μας κινδυνεύει να ερημοποιηθεί.

Εάν δεν αποτρέψουμε αυτή την κατάρρευση, η ατμόσφαιρα θα γεμίσει διοξείδιο του άνθρακα, η Γη θα ξεραθεί και 10.000 είδη ζωής θα εξαφανιστούν. Κι όλοι εμείς οι αυτόχθονες πληθυσμοί, αγρότες, λαοί σ’ όλη τη Βραζιλία και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, θα πασχίζουμε να επιβιώσουμε.

Αλλά υπάρχει ένα παραθυράκι ελπίδας. Οι ηγέτες του Αμαζονίου ετοιμάζονται για μια ιστορική σύνοδο κορυφής για την προστασία του τροπικού δάσους. Και θα μπορούσε πραγματικά να έχει αποτέλεσμα, αν η φωνή μας υπερισχύσει των κτηνοτρόφων και πείσουμε τους ηγέτες να προστατεύσουν το 80% του δάσους και να αναγνωρίσουν πλήρως τα αυτόχθονα εδάφη.

Στάσου στο πλάι μου για να υπερασπιστούμε το δάσος που δίνει ζωή σ’ όλες κι όλους μας, και θα παραδώσω τις φωνές μας απευθείας στους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής. Λάβε μέρος τώρα!


Είμαστε οι Παϊτέρ Σουρουί. O λαός μου αγωνίζεται εδώ κι αιώνες για την υπεράσπιση του δάσους κι έχουμε απογοητευτεί πολλές φορές. Αλλά αυτή η σύνοδος κορυφής έχει αναζωπυρώσει την ελπίδα μας. Μετά από χρόνια ανεξέλεγκτης αποψίλωσης, εξορύξεων και βίας στο δάσος του Αμαζονίου, οι κυβερνήσεις φαίνονται έτοιμες για ουσιαστικές αλλαγές, ώστε οι άνθρωποι να μπορούμε να ζούμε αρμονικά με το δάσος.

Ήδη η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας τον Ιούλιο μείωσε την αποψίλωση κατά 60% σε σχέση με πέρσι, αλλά αυτό δεν αρκεί: ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την καταστροφή είναι να αναλάβουν δράση κι άλλα κράτη του Αμαζονίου. Γι’ αυτό το Avaaz διοργανώνει τη μεγαλύτερη εκστρατεία που έχει κάνει ποτέ για τον Αμαζόνιο, ώστε να πιέσουμε τους ηγέτες: Χάρη στις δωρεές των μελών του Avaaz, αυτόχθονες κοινότητες απ’ όλο τον Αμαζόνιο θα παρευρεθούμε στις διαπραγματεύσεις για να υπερασπιστούμε το σπίτι μας, και 9,1 εκατομμύρια μέλη του Avaaz απ’ όλο τον κόσμο μάς υποστηρίζουν με την υπογραφή τους.

Αυτή η σύνοδος κορυφής μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια τεράστια προσπάθεια στη Λατινική Αμερική για την προστασία του τροπικού δάσους, έστω και την τελευταία στιγμή. Χρειαζόμαστε όμως την υποστήριξη ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο, για να τα βάλουμε τους υλοτόμους και τους κτηνοτρόφους και να σώσουμε το οικοσύστημα απ’ την κατάρρευση. Γι’ αυτό υπόγραψε τώρα τη Διακήρυξη Πολιτών, και θα παραδώσω την έκκλησή μας απευθείας στους ηγέτες του Αμαζονίου στη σύνοδο κορυφής.



Έχω δει αυτό το κίνημα να υψώνει τη φωνή του ξανά και ξανά για να βοηθήσει στην προστασία του τροπικού δάσους. Το Avaaz, μαζί με τους συμμάχους του, έχει κερδίσει προστατευτικά μέτρα κι έχει αγωνιστεί ενάντια στη λεηλασία. Τώρα, αυτή η σύνοδος κορυφής του Αμαζονίου μπορεί να είναι μια ευκαιρία να επισπεύσουμε την προστασία που τόσο έχει ανάγκη το τροπικό δάσος, και να δώσουμε δύναμη στον λαό μου και σ’ άλλες κοινότητες που ζουν σ’ αυτό. Ας το κάνουμε πραγματικότητα.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Τσάι Σουρουί κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου