Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Αυγούστου 19, 2023

Ντοματένιο ριζότο με θυμάρι σερβιρισμένο με ντοματίνια και φέτα

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε ριζότο με ντομάτα και θυμάρι. Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι, λευκό κρασί, ζωμό λαχανικών και τριμμένη παρμεζάνα. Σερβίρουμε με ντοματίνια τσέρι, τυρί φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 

Υλικά


για το ριζότο


300 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες


1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ


280 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα Σερρών


200 ml λευκό ξηρό κρασί


1 λίτρο ζεστό σπιτικό ζωμό λαχανικών


50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη


80 ml ελαιόλαδο


αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


για το μείγμα ντομάτας-φέτας - στο γαρνίρισμα


40 ml ελαιόλαδο


300 γρ. ντοματίνια τσέρι, κομμένα στη μέση


2 κ.γ. θυμάρι ξερό, τριμμένο


100 γρ. φέτα σκληρή, σε μικρά κυβάκια ή άλλο της αρεσκείας μας


για τον ζωμό λαχανικών


2 πράσα


2 καρότα


2 ξερά κρεμμύδια


1 μαραθόριζα


½ μάτσο μαϊντανό


1 δάφνη


1 κ.γ. ρίγανη ξερή


1,5 λίτρο νερό


50 ml ελαιόλαδο


Εκτέλεση


για το μείγμα ντομάτας-φέτας


Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμένα ντοματίνια για 4-5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν και να ζαρώσουν κάπως.

Προσθέτουμε το θυμάρι, αλατοπίπερο και τα κυβάκια φέτας, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.


για τον ζωμό λαχανικών


Χτυπάμε στο μούλτι τα πράσα, τα καρότα, τα κρεμμύδια και την μαραθόριζα, να ψιλοκοπούν.


Τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 5-8 λεπτά, ρίχνουμε τον μαϊντανό, ψιλοκομμένο με τα κοτσάνια, τη δάφνη και τη ρίγανη. Προσθέτουμε το νερό, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.


Σουρώνουμε τον ζωμό.


για το ριζότο


Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.


Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μια δόση καυτού ζωμού, ώστε σχεδόν να καλυφθεί το ρύζι και μαγειρεύουμε πάντα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας αρκετά συχνά, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί από το ρύζι.

Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να φουσκώσουν και να μαλακώσουν, παραμένοντας ωστόσο κάπως «ζωντανοί» στο δόντι.


Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την παρμεζάνα και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε το αλάτι και αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.


Σερβίρουμε με το μείγμα ντομάτας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου