Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 15, 2023

ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ με την Ούρσουλα δεν "επουλώνουν" τις πληγές του επιτελικού κράτους...

 

Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να συνεχίζει ανέμελα τις διακοπές του στα Χανιά -δίχως οποιαδήποτε απάντηση μάλιστα στις προκλήσεις του Κροάτη προέδρου και ασχολούμενος περισσότερο με τη φιλοξενία της Ούρσουλας Φον ντερ Λάγιεν και του συζύγου της- αλλά οι πληγές, που υπάρχουν πίσω, μεγαλώνουν διαρκώς.

Τι κι αν είμαστε, δε, μέσα στον Δεκαπενταύγουστο; Οι πολιτικές συζητήσεις και κριτικές ακόμη και στις παραλίες περιστρέφονται γύρω από την γκρίζα έως και αρνητική εικόνα που δίνει η κυβέρνηση μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες από τις νικηφόρες εκλογές του Ιουνίου.

Τι κι αν οι βουλευτές, εναρμονισμένοι πλήρως στη λογική και την πειθαρχία του “λόχου”, αποφεύγουν δημοσίως έστω και να ψιθυρίσουν οτιδήποτε; Αν υπήρχε ένα ...αόρατο Predator -όπως έλεγε σκωπτικά κάποιος εξ αυτών- και μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να “ακούσει” και να καταγράψει το πραγματικό κλίμα, είναι λίαν πιθανόν να τον εγκατέλειπε απότομα η μετεκλογική ευδαιμονία.

Κατά την πάγια αντίληψη ότι “όλα ξεχνιούνται με την πάροδο των ημερών”, έτσι και τώρα οι βασιλικότεροι του βασιλέως θεωρούν βέβαια ότι η κυβέρνηση διαθέτει τεράστια αποθέματα κοινωνικής αποδοχής και παρά τα όσα μεσολάβησαν δεν παθαίνει ζημιά.

Ακόμη κι έτσι να είναι από επικοινωνιακής πλευράς, οι απανωτές κρίσεις των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται ότι ανοίγουν έστω και δειλά θέμα για το συντονισμό και την ανάγκη γενικότερης, αν και πρώιμης, κυβερνητικής ανασυγκρότησης. Και πάντως στους “διαδρόμους” η συζήτηση έχει ξεκινήσει – το κατά πόσο θα φτάσει στα ...ενδότερα είναι άλλο. Τα καμπανάκια χτυπούν...

Ως γνωστόν βέβαια το “επιτελικό κράτος” είναι το πιο μεγάλο ταμπού σε αυτή τη συζήτηση αφού φέρει και την προσωπική σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. Η δραματική υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας πάντως έδωσε την ευκαιρία για να αναδειχθούν οι ανεπάρκειες και οι ρωγμές του όλου οικοδομήματος.

Ακόμη και τα ανακλαστικά στη διαχείριση αυτών των κρίσεων αποδεικνύονται καθοριστικής σημασίας. Γι αυτό και ορισμένοι παρατηρητικοί σημείωναν την ταχύτητα με την οποία, σε πλήρη αντίθεση με τον Γ. Οικονόμου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αντέδρασε ακαριαία στον δικό του τομέα ευθύνης ξηλώνοντας τον πρόεδρο της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για το σκάνδαλο με το κύκλωμα των παράνομων υιοθεσιών. Και μόνο πάντως η συζητούμενη σύγκριση, μέσα σε αυτή τη συγκυρία, δείχνει ότι “υπάρχει θέμα”...

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρέπει να αναμένονται οποιαδήποτε κινήσεις η αλλαγές, σε κεντρικό επίπεδο, πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που φοβούνται ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις και αφεθούν τα πράγματα στον ίδιο “αυτόματο πιλότο”, μπορεί να υπάρξει μια ραγδαία διολίσθηση της κατάστασης προκαλώντας παρενέργειες στις κάλπες του Οκτωβρίου. Όσοι γνωρίζουν μάλιστα εκ των έσω, πώς λειτουργούν πίσω από τη βιτρίνα και τους “μπλε φακέλους” οι περισσότεροι υπουργοί, έχουν κάθε λόγο να προβληματίζονται έτσι περαιτέρω...
Ο ΚΟΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου