Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 15, 2023

ΕΠΕΙΔΗ έρχονται νέα εμβόλια; «H ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ Eris προβληματίζει τους επιστήμονες...»

 

Το δελτίο τύπου που παίζει σε όλα τα ΜΜΕ…
Τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως προβληματίζει η εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής EG.5.1. (Eris) του στελέχους Όμικρον, του SARS-CoV-2, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την κυκλοφορία της στην κοινότητα και η διαπίστωση είναι ότι αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό. Ήδη κρούσματα της καταγράφονται σε 51 χώρες. Το αν, όμως, θα προκαλέσει νέο κύμα της Covid-19, είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί, τονίζουν. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η «Eris» για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός.
«Η παραλλαγή “Eris” μας υπενθύμισε ότι ο SARS-CoV-2, οι μεταλλάξεις του και υποπαραλλαγές του, είναι εδώ», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη. Προσθέτει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, τα συμπτώματά της είναι ήπια και η κατάσταση προς το παρόν ελεγχόμενη. Δεν παρατηρείται πίεση στο σύστημα υγείας, σημειώνει η κ. Παγώνη. Συστήνει ωστόσο, στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα) να προσέχουν ιδιαίτερα και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από την αυξημένη κυκλοφορία του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Την επιστημονική κοινότητα προβληματίζει ιδιαίτερα το Φθινόπωρο. Λόγω καλοκαιρινών διακοπών και κλειστών σχολείων η εξάπλωσή της «Eris» ίσως επιβραδυνθεί. Τον Σεπτέμβριο όμως, όπου οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, θα ανοίξουν τα σχολεία και ο κόσμος θα περνά περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, λόγω της αλλαγής του καιρού, ενδέχεται να κυριαρχήσει.
Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωσης των πολιτών και ειδικά όσων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Τα συμπτώματα που προκαλεί η «Eris»
* Καταρροή
* Πονοκέφαλος
* Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
* Φτάρνισμα
* Πονόλαιμος
* Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες.
Μην εμβολιαστείτε ακόμα, έρχεται «νέο εμβόλιο»

Τι γράφουν οι ΝΥΤ για το νέο εμβόλιο

Η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και η νέα σχολική χρονιά που πλησιάζει γρήγορα έχει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται πότε πρέπει να λάβουν το επόμενο αναμνηστικό τους. Η σύντομη απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς: όχι ακόμα – θα είστε πολύ καλύτερα αν περιμένετε άλλους μήνες ή δύο.

Τον Ιούνιο, μια συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων συνέστησε η επόμενη σύνθεση εμβολίου Covid να στοχεύει την παραλλαγή Omicron XBB.1.5.

Η Pfizer, η Moderna και η Novavax εργάζονται τώρα για την ενημέρωση, τη δοκιμή και τη μαζική παραγωγή των εμβολίων τους, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν επίσημα από την F.D.A. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πλάνα θα είναι διαθέσιμα στο κοινό στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή τη στιγμή, μου φαίνεται πιο νόημα η αναμονή», είπε ο Δρ Πολ Σαξ, ο κλινικός διευθυντής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Brigham and Women’s Hospital.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για να αντέξει κανείς για το ενημερωμένο εμβόλιο. Πρώτον, θα ταιριάζει καλύτερα με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή.

Το εμβόλιο πιθανότατα θα παρέχει επίσης κάποια προστασία έναντι του EG.5, το οποίο πρόσφατα έγινε η κυρίαρχη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 17 τοις εκατό των σημερινών περιπτώσεων. Το EG.5 προέρχεται από μια άλλη παραλλαγή XBB και έχει μερικές επιπλέον μεταλλάξεις, επομένως, τα αντισώματα που παράγονται από το ενημερωμένο εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά εναντίον του. Ωστόσο, ο νέος ενισχυτής εξακολουθεί να ταιριάζει καλύτερα στο EG.5 από τον αναμνηστικό του περασμένου έτους, το οποίο στόχευε τόσο στο αρχικό στέλεχος Covid όσο και στην παραλλαγή BA.5 Omicron – κανένα από τα δύο δεν φαίνεται να κυκλοφορεί πια.

Αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να κολλήσετε Covid στο μεταξύ, χρησιμοποιήστε τις μεθόδους προστασίας που έχετε χρησιμοποιήσει σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας: Αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη, φοράτε μια υψηλής ποιότητας, καλής εφαρμογής μάσκα N95, KN95 ή KF94 όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους. και προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια αερίζονται καλά — ακόμη και το άνοιγμα ενός παραθύρου μπορεί να βοηθήσει, αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Αλλά μόλις βγουν τα «φρέσκα εμβόλια», εμβολιαστείτε. Γιατί τα μπαγιάτικα, αφού τα χρυσοπληρώσαμε, στο τέλος τα πετάξαμε. Κλέφτες θα γίνουν οι φαρμακευτικές;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου