Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 02, 2023

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ! ΠΩΣ το πραξικόπημα στον Νίγηρα «ανατινάζει» την Ευρώπη...

 Βασίλειος Τσάμης

Το πραξικόπημα στον Νίγηρα θέτει εν αμφιβόλω την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ;
Ο Νίγηρας είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο. Πέρσι παρήγαγε 2.020 τόνους ουρανίου, το μεγαλύτερο μέρος πήγε στη Γαλλία.
Η βουλευτής των Πρασίνων στην Γαλλία, Σαντρίν Ρουσό , ανέφερε ότι ανησυχεί για τις συνέπειες του πραξικοπήματος που συγκλόνισε τον Νίγηρα επειδή ο Νίγηρας παρέχει στη Γαλλία το απαραίτητο ουράνιο για τους πυρηνικούς σταθμούς.
Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της προεδρικής φρουράς που πραγματοποίησε το πραξικόπημα, στρατηγός Abdurahman Tchiani, κάλεσε τον πληθυσμό να βγει στους δρόμους για να υποστηρίξει τις νέες αρχές. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της πόλης, μεταξύ άλλων κ με ρωσικές σημαίες.. Ο Νίγηρας είναι μια χώρα με περίπου 25 εκ πληθυσμό κ μόλις 14 δισ. δολάρια ΑΕΠ.
Οι New York Times γράφουν ότι το πραξικόπημα στον Νίγηρα «έτρεξε το τελευταίο ντόμινο», δημιουργώντας μια κατάσταση που δεν είχε δει η Αφρική για πολλά χρόνια. Στη Γουινέα, το Σουδάν, το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τώρα στον Νίγηρα, οι ηγέτες ήρθαν στην εξουσία με τη δύναμη των όπλων κ ως εξέλιξη, είναι η Δύση που τρομάζει.
Είναι εμφανές ότι η επιρροή της συλλογικής Δύσης έχει αρχίσει να μειώνεται δραματικά, ως αποτέλεσμα και του πολέμου στην Ουκρανία, με άμεσο αποτέλεσμα να αναδύεται μια νέα διεθνής τάξη πραγμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου