Μέσα από τις στάχτες του Μάουι, οι ντόπιοι τώρα φοβούνται ότι η ελίτ θα εξαγοράσει την καμένη τους γη για “ανοικοδόμηση”
Ο Richy Palalay ταυτίζεται τόσο στενά με την γενέτειρά του στο Μάουι που έχει ένα καλλιτεχνικό τατουάζ με μόνιμο μελάνι “Lahaina Grown” στους πήχεις του από όταν ήταν 16 ετών.
Όμως την τελευταία δεκαετία, με μια επίμονη έλλειψη κατοικιών, πολλοί κάτοικοι όπως ο Palalay έχουν εκτοπιστεί καθώς εύποροι εισρέουν κι αγοράζουν σπίτια στο νησί, ως δεύτερη κατοικία τους.
Η πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του συμπαγούς παράκτιου οικισμού την περασμένη εβδομάδα έχει πολλαπλασιάσει τις ανησυχίες ότι τυχόν σπίτια που ξαναχτίζονται εκεί θα στοχεύουν σε εύπορους ξένους που αναζητούν ένα τροπικό καταφύγιο.
Αυτό είναι ήδη μια από τις σοβαρότερες και μεγαλύτερες προκλήσεις της Χαβάης: την έξοδο και τον εκτοπισμό των ιθαγενών της Χαβάης και των κατοίκων που γεννήθηκαν στην περιοχή που δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ζουν στην πατρίδα τους.
«Ανησυχώ περισσότερο για τους μεγάλους κατασκευαστές γης που έρχονται και βλέπουν αυτή την απανθρακωμένη γη ως ευκαιρία για ανοικοδόμηση», είπε ο Palalay το Σάββατο σε ένα καταφύγιο για τους εκτοπισμένους.
«Ξενοδοχεία και διαμερίσματα που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά, στα οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε – αυτό είναι που φοβόμαστε», είπε.
Ο 25χρονος Palalay γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαχέινα. Άρχισε να εργάζεται σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο με θαλασσινά στην πόλη όταν ήταν 16 ετών και ανέβηκε ως επόπτης κουζίνας. Εκπαιδευόταν για να γίνει sous chef.
Στη συνέχεια ήρθε η πυρκαγιά της Τρίτης, η οποία κατέστρεψε τα ξύλινα σπίτια και τους ιστορικούς δρόμους της μέσα σε λίγες μόνο ώρες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 93 ανθρώπους και έγινε η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και έναν αιώνα.
Η κομητεία Μάουι εκτιμά ότι περισσότερο από το 80% των περισσότερων από 2.700 δομών στην πόλη υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν και 4.500 κάτοικοι χρειάζονται πρόσφατα καταφύγιο.
Η φλόγα έκαψε το εστιατόριο του Palalay, τη γειτονιά του, τα σπίτια των φίλων του και πιθανώς ακόμη και το σπίτι των τεσσάρων υπνοδωματίων όπου πληρώνει 1.000 δολάρια το μήνα για να νοικιάσει ένα δωμάτιο. Αυτός και οι συγκάτοικοί του δεν είχαν την ευκαιρία να επιστρέψουν για να το εξετάσουν οι ίδιοι, αν και έχουν δει εικόνες που δείχνουν τη γειτονιά τους ερειπωμένη.
Είπε ότι η πόλη, η οποία ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του πρώην βασιλείου της Χαβάης το 1800, τον έκανε τον άνθρωπο που είναι σήμερα.
«Η Λαχέινα είναι το σπίτι μου. Η Λαχέινα είναι το καμάρι μου. Η ζωή μου. Η χαρά μου», είπε σε ένα μήνυμα, προσθέτοντας ότι η πόλη του έχει δώσει «μαθήματα αγάπης, αγώνα, διακρίσεων, πάθους, διχασμού και ενότητας που δεν μπορούσες να καταλάβεις».
Η μέση τιμή ενός σπιτιού στο Μάουι είναι 1,2 εκατομμύρια δολάρια, θέτοντας μια μονοκατοικία απρόσιτη για τον τυπικό μισθωτό. Δεν είναι δυνατό για πολλούς να αγοράσουν καν ένα διαμέρισμα, με τη μέση τιμή του διαμερίσματος να είναι 850.000 δολάρια.
Ο Sterling Higa, ο εκτελεστικός διευθυντής της Housing Hawaii’s Future, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει περισσότερη στέγαση στη Χαβάη, είπε ότι η πόλη φιλοξενεί πολλά σπίτια που βρίσκονται στα χέρια των ντόπιων οικογενειών για γενιές. Αλλά υπόκειται επίσης σε gentrification.
«Έτσι, πολλές πιο πρόσφατες αφίξεις – συνήθως από την αμερικανική ηπειρωτική χώρα που έχουν περισσότερα χρήματα και μπορούν να αγοράσουν σπίτια σε υψηλότερη τιμή – εκτόπισαν σε κάποιο βαθμό ντόπιες οικογένειες στη Λαχέινα», είπε ο Higa. Είναι ένα φαινόμενο που έχει δει σε όλη τη δυτική ακτή του Μάουι, όπου ένα μικρό σπίτι πριν από δύο δεκαετίες πωλείται τώρα για 1 εκατομμύριο δολάρια.
Οι κάτοικοι με ασφάλιση ή κρατική βοήθεια μπορεί να λάβουν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση, αλλά αυτές οι πληρωμές μπορεί να χρειαστούν χρόνια και οι αποδέκτες μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν θα είναι αρκετή για να πληρώσουν ενοίκιο ή να αγοράσουν μια εναλλακτική ιδιοκτησία στο ενδιάμεσο.
Πολλοί στο Καουάι πέρασαν χρόνια παλεύοντας για πληρωμές ασφάλισης μετά τον τυφώνα Iniki που έπληξε το νησί το 1992 και είπαν ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στη Λαχέινα, είπε ο Higa.
«Καθώς αντιμετωπίζουν αυτό – την απογοήτευση της μάχης με τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τη μάχη με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης – πολλοί από αυτούς μπορεί κάλλιστα να φύγουν επειδή δεν υπάρχουν άλλες επιλογές», είπε ο Higa.
Ο Palalay ορκίζεται να μείνει.
«Δεν έχω χρήματα για να βοηθήσω την ανοικοδόμηση. Θα βγάλω ένα καπέλο [για συλλογή χρημάτων] και θα βοηθήσω να ξεκινήσει η κατασκευή. Δεν πρόκειται να φύγω από αυτό το μέρος», είπε. «Πού θα πάω;»
Ο κυβερνήτης Τζος Γκριν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λαχάινα με τη FEMA, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα αφήσει τη Λαχέινα να να γίνει πολύ ακριβή για τους ντόπιους μετά την ανοικοδόμηση. Είπε ότι σκέφτεται τρόπους για να αποκτήσει το κράτος γη για να χρησιμοποιήσει για στέγαση εργατικού δυναμικού ή ανοιχτό χώρο ως μνημείο για όσους χάθηκαν. Κι αυτό ακούγεται σαν φθηνές εργατικές κατοικίες για όσους θα εξυπηρετούν την ελίτ…
Πολλές διασημότητες έχουν ιδιοκτησία στο Μάουι
Το νησί έχει γίνει τα τελευταία χρόνια τόπος διαμονής δεύτερης κατοικίας για πολλούς δισεκατομμυριούχοςυ, συμπεριλαμβανομένων των Oprah Winfrey, Peter Thiel και Jeff Bezos.
Η παρουσία διασημοτήτων και στελεχών τεχνολογίας στο νησί έχει στο παρελθόν δημιουργήσει ένταση με τους ντόπιους. Ελάχιστα από τα υψηλά προφίλ των ιδιοκτητών έχουν σχολιάσει δημόσια την κατάσταση των σπιτιών τους κατά τη διάρκεια της κρίσης πυρκαγιάς.
Οι εκπρόσωποι της κας Γουίνφρεϊ, η οποία ζει part-time στο Μάουι για περισσότερα από 15 χρόνια, δεν απάντησαν σε αίτημα των ΝΥΤ για σχολιασμό. Σύμφωνα με το Architectural Digest, το χαρτοφυλάκιό της, περίπου 1.000 στρεμμάτων στο νησί περιλαμβάνει 870 στρέμματα στην Κούλα, περιοχή νοτιοανατολικά της Λαχέινα όπου οι προσπάθειες κατάσβεσης ήταν σε εξέλιξη την Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια πυρκαγιών το 2019, έδωσε στην κομητεία Μάουι πρόσβαση σε έναν ιδιωτικό δρόμο στην ιδιοκτησία για να βοηθήσει σε περίπτωση εκκένωσης.
Η απομόνωση και η φυσική ομορφιά του Mάουι προσελκύουν εδώ και καιρό διασημότητες, όπως οι Steven Tyler, Owen Wilson, Woody Harrelson, Willie Nelson και Jim Carrey. Έχει επίσης συγκεντρώσει μια σειρά στελεχών τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν αγοράσει μερικά από τα πιο ακριβά ακίνητα στο νησί.
Το 2011, ο Thiel, ο ιδρυτής της Pay Pal, πλήρωσε 27 εκατομμύρια δολάρια για ένα σπίτι στο Μακένα, στη νοτιοδυτική ακτή του Μάουι, το οποίο η Wall Street Journal ανέφερε ότι ήταν τότε η πιο ακριβή αγορά ενός μεμονωμένου οικογενειακού σπίτι στην επαρχία. Το Μακένα απέχει περίπου 10 μίλια από τις πυρκαγιές που καίνε στο Νότιο Μάουι.
Γλίτωσε το σπίτι της Όπρα και των άλλων από τις πυρκαγιές του Μάουι; Τι Γνωρίζουμε
Από τη στιγμή που ένας αριθμός μεγάλων πυρκαγιών εξαπλώθηκε στο νησί Μάουι της Χαβάης, αφήνοντας τον θάνατο και την καταστροφή στο πέρασμά τους, έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το πώς το ράντσο απόδρασης της Oprah Winfrey στο νησί είχε γλιτώσει από την κόλαση.
Η διάσημη παρουσιάστρια έχει ένα ακίνητο στο νησί από το 2003, και εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα να φέρνει προμήθειες σε ένα καταφύγιο για τα θύματα των πυρκαγιών. Αλλά οι “θεωρίες συνωμοσίας” έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ότι το δικό της ήταν ανάμεσα στα σπίτια των πλουσίων και των πλουσίων που έπρεπε να γλιτώσουν εμφανώς από τις φλόγες.
Το Newsweek (σ.σ. το οποίο κάνει επίσης έλεγχο γεγονότων) προσέγγισε έναν εκπρόσωπο της Όπρα μέσω email για να σχολιάσει τη Δευτέρα. (σ.σ. απάντηση πήρε; Καμία, ως φαίνεται).
Οι μεγάλες πυρκαγιές στο Μάουι προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, μαζικές εκκενώσεις και εκτεταμένες καταστροφές στην ιστορική πόλη θέρετρο Λαχέινα. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και εξαπλώθηκαν γρήγορα με τους ανέμους που προκλήθηκαν από τυφώνες από μια διερχόμενη καταιγίδα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Την Κυριακή, σε ένα tweet που έχει προβληθεί έκτοτε περισσότερες από 1 εκατομμύριο φορές, ένας χρήστης δημοσίευσε εναέρια πλάνα της καταστροφής στη Λαχέινα, τα οποία δείχνουν ότι ορισμένα κτίρια έχουν επιζήσει από τη φωτιά σχετικά αλώβητα, ενώ τα περισσότερα άλλα που ήταν αμέσως παρακείμενα είχαν καεί ολοσχερώς. «Είναι σχεδόν σαν κτίρια να έχουν στοχοποιηθεί ειδικά με ακριβή ακρίβεια…» έγραφε. «Καταστράφηκαν τα σπίτια της Όπρα και του Λάρι Έλισον;» ένας άλλος χρήστης X, πρώην Twitter, απάντησε.
«Οι φωτιές στο νησί Μάουι της Χαβάης δεν έγιναν από τρία άτομα με δοχεία βενζίνης. Κανένα από τα σπίτια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων της Ελίτ δεν άγγιξε», ισχυρίστηκε ένα άτομο. «Για παράδειγμα, το σπίτι του Τζεφ Μπέζος δεν αγγίχθηκε. Το σπίτι της Όπρα δεν αγγίχθηκε κι άλλα, κι άλλα». Πρόσθεσαν: «Ήταν μια σκόπιμη επίθεση από τη σκιώδη κυβέρνηση».
Κανένας από τους χρήστες X δεν παρουσίασε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, αναφέρει το Newsweek.
Εν τω μεταξύ, η CLG News ισχυρίστηκε, χωρίς κανένα στοιχείο, ότι οι πυρκαγιές είχαν ξεκινήσει σκόπιμα «ώστε η BlackRock να μπει και να αγοράσει την πιο ακριβή ακίνητη περιουσία στον κόσμο για ψίχουλα, ενώ μας αναγκάζει να ζούμε σε πόλεις 15 λεπτών».
Το CLG News έχει χαμηλή βαθμολογία αξιοπιστίας από τον ιστότοπο Mediarating/factcheck, η οποία αναλύει την αληθοφάνεια της παραγωγής από οργανισμούς μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, αναφέρουν οι “ελεγκτές γεγονότων”.
Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την αιτία των πυρκαγιών, αλλά επισήμαναν την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ότι ένας συνδυασμός ξηρών συνθηκών και ισχυρών ανέμων δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για να εξαπλωθούν.
Οι ειδικοί έχουν πει ότι η Χαβάη, όπως και η Νοτιοδυτική, έχει βιώσει ασυνήθιστα ζεστές, ξηρές συνθήκες που προκαλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ατμοσφαιρικά καιρικά μοτίβα. Οι πυρκαγιές στο Μάουι μπόρεσαν να επεκταθούν σε ανέμους ταχύτητας έως και 81 μιλίων την ώρα που προέρχονταν από τον τυφώνα Ντόρα που περνούσε κοντά.
Ενώ η ακριβής διεύθυνση της Γουίνφρεϊ στο νησί είναι άγνωστη, το σπίτι της βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή κοντά στο καταφύγιο του δάσους Κούλα στα νοτιοδυτικά του νησιού—μια ώρα οδικώς από τη Λαχέινα και μια περιοχή που γλίτωσε από τις τρεις μεγάλες κολάσεις που ξέσπασαν σε μέρη του νησιού την περασμένη εβδομάδα.
Την Παρασκευή, η διασημότητα των μέσων ενημέρωσης εντοπίστηκε να παραδίδει προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων κούνιας, μαξιλάρια και προϊόντα περιποίησης σε ένα καταφύγιο στο Wailuku.
Η Kāko’o Haleakalā, μια τοπική εθελοντική οργάνωση, δημοσίευσε ένα βίντεο της Γουίνφρεϊ να δίνει προσωπικά τις προμήθειες στα θύματα των πυρκαγιών στο Instagram, προσθέτοντας στη λεζάντα: «Πέρασε ακόμη και λίγο χρόνο με τους ανθρώπους εκεί. Εκτιμήθηκε πολύ».
Ένας εκπρόσωπος της διασημότητας είπε στο CNN: “Η Όπρα έχει πάει σε πολλά τοπικά καταφύγια για να ρωτήσει από πρώτο χέρι τι χρειαζόταν περισσότερο. Στη συνέχεια πήγε στη Walmart και την Costco για να ψωνίσει τα αντικείμενα και τα έφερε πίσω. Είναι καταστροφή που ραγίζει την καρδιά».
Πρόσθεσαν ότι η Γουίνφρεϊ σκόπευε να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη στην προσπάθεια ανάκαμψης καθώς…
«καθώς γίνεται σαφές ποια κεφάλαια μπορούν να είναι τα πιο χρήσιμα για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση»
Καταλάβαμε… έγινε “σαφές”!
Έγινε σαφές; Έγινε. Το σπίτι της Όπρα δεν κάηκε, αλλιώς θα είχε γίνει πρωτοσέλιδο και δεν θα ψάχνανε οι “ελεγκτές γεγονότων” τους “συνωμοσιολόγους άνευ αποδείξεων”, αλλά προφανώς και καμίας άλλης διασημότητας, γιατί επίσης θα γινόταν ντόρος. Τα στοιχεία περί του αντιθέτου του Newsweek, που είναι οέο;
Άρα οι ανησυχίες των ντόπιων δεν είναι ανυπόστατες, και ίσως πλέον κατανοήσαμε ότι εκτός από την εξυπηρέτηση του αφηγήματος της κλιματικής αλλαγής, οι πυρκαγιές θα εξυπηρετήσουν και την ελίτ που τόσο, μα τόσο νοιάζεται για το περιβάλλον και το κλίμα! Έγινε σαφέστατο!
Στη φωτό πάνω, βλέπετε το ταπεινό εξοχικό της Γουίνφρεϊ.
antimedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου