Πώς επιτήδειοι βγάζουν χιλιάδες ευρώ ανεβάζοντας σκηνοθετημένα βίντεο
Κουτάβια να ασφυκτιούν από φίδια ή σκυλιά δεμένα στις σιδηροδρομικές ράγες που μόλις καταφέρνουν να διασωθούν έγκαιρα.
Αυτού του είδους των βίντεο διάσωσης έχουν λάβει εκατομμύρια προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κρύβουν ένα σκοτεινό μοτίβο κατάχρησης. Ας δούμε την αλήθεια πίσω από αυτά τα δημοφιλή βίντεο.
Μπορεί να έχετε δει τέτοια βίντεο στο youtube ή στο TikTok.
Κάθε φορά ένας άνθρωπος διασώστης φαίνεται να φτάνει ακριβώς στην ώρα του για να σώσει το ζώο. Αλλά να είστε προσεκτικοί γιατί αυτά τα βίντεο είναι πιθανότατα σκηνοθετημένα… Πως μπορείτε να το καταλάβετε; Ρωτήσαμε την Νίνα Τζάκελ, η οποία παρακολουθεί βίντεο κακοποίησης ζώων στα social media και είναι μέλος ΜΚΟ.
«Μια τάση που βλέπουμε τελευταία είναι οι διασώσεις κουταβιών στις οποίες τα σκυλιά τοποθετούνται σε αυτές τις επισφαλείς και φρικτές καταστάσεις, όπως ένας σκύλος που κρέμεται από ένα δέντρο μόνο με λίγη ταινία και κάποιος σκοντάφτει πάνω του. Αλλά μετά θα δείτε τον ίδιο σκύλο σε ένα άλλο βίντεο στην ίδια κάμερα, αυτή τη φορά δεμένο στις γραμμές του τρένου ή κολλημένο σε μια τρύπα ή σε κάποια άλλη εξίσου τρομακτική κατάσταση. Συχνά μπορείτε να αναγνωρίσετε τα ίδια ζώα που χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, αυτός είναι ένας τρόπος να εντοπίσετε ένα αμφίβολο κανάλι. Και οι καταστάσεις είναι τόσο απίθανες. Και όμως αυτοί οι κινηματογραφιστές φαίνεται να τις βρίσκουν ξανά και ξανά. Ξέρετε είναι πιθανό μια νόμιμη διάσωση να προκύψει για ένα ζώο σε πραγματική ανάγκη, αλλά όχι συνέχεια. Και αν αυτό είναι το μόνο που αναρτά αυτό το κανάλι, τότε αυτό είναι σημάδι ότι είναι ένα ψεύτικο κανάλι διασώσεων».
Όμως πολλοί χρήστες των social media εξακολουθούν να εξαπατώνται και να πιστεύουν ότι αυτά τα σενάρια είναι πραγματικά. Αυτά τα ψεύτικα βίντεο διάσωσης μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν ακραία σωματική και ψυχολογική βία σε όλα τα εμπλεκόμενα ζώα. Γιατί όμως οι άνθρωποι εξαναγκάζουν τα ζώα σε τόσο επικίνδυνες ή επιβλαβείς καταστάσεις;
Για να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα κλικ και να βγάλουν χρήματα. Αναρτώντας κάτι που παίρνει εκατομμύρια κλικ κάποιος μπορεί ενδεχομένως να κερδίσει χιλιάδες ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2021 το youtube ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει ψεύτικα βίντεο με διασώσεις ζώων.
Όμως από τότε περισσότερα από 100 έχουν αναρτηθεί και εκατοντάδες δεν έχουν σβηστεί, σύμφωνα με την Lady Freethinker, μια ΜΚΟ για τα ζώα με έδρα την Καλιφόρνια.
Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε ένα από αυτά τα βίντεο στη ροή σας;
«Κάντε αναφορά χρησιμοποιώντας το ειδικό σύστημα της πλατφόρμας. Κάθε μία έχει τη δική της μέθοδο, αλλά απλώς το αναφέρεται ως βία κατά των ζώων αμέσως. Και όσο δύσκολο και αν είναι να μην το μοιραστείτε, μην το κάνετε. Γνωρίζω ότι έχουμε αυτό το ένστικτο να θέλουμε να το δείξουμε σε όλους. Κοίτα αυτό το φρικτό βίντεο που είδα, αλλά όταν το κάνεις αυτό στην πραγματικότητα τους παρέχεις περισσότερους θεατές κάτι το οποίο πιθανόν να τους φέρνει περισσότερα χρήματα. Επίσης βοηθάτε στο να αλλάξει ο αλγόριθμος και να δουν και άλλοι το βίντεο και τις προτάσεις τους. Για αυτό μην το μοιράζεστε. Αν μπορείτε μην το δείτε καθόλου. Αν κάποιος το μοιραστεί μαζί σας μην πατήσετε το play. Πρέπει να αλληλεπιδράσεις όσο το δυνατόν λιγότερο με το βίντεο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου