Υλικά
Μερίδες: 6
1 κόκορας βάρους περίπου 1.500 - 1.700 γρ., σε 6-8 κομμάτια
200 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένς
800 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα (ή 1 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, στην εποχή τους)
1 φύλλο δάφνης
400 ml ζωμός κότας ή νερό
200 γρ. χυλοπίτες μακριές
100 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
1/4 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τον κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες, πρώτα πλένουμε, σκουπίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τον κόκορα.
Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κόκορα σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές και να ξεκολλάει εύκολα από το σκεύος.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη, ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε την ντομάτα και τη δάφνη, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Χωρίς νερό, μόνο με την ντομάτα.
Αφαιρούμε τα κομμάτια με το στήθος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα των υπόλοιπων κομματιών για άλλα 15 λεπτά. Υπολογίζουμε πως, αν ο κόκορας είναι χωριάτικος, αλανιάρης, θα χρειαστούν άλλα 30 λεπτά για το στήθος και άλλα 40 λεπτά για το μπούτι και τα υπόλοιπα μέρη, γιατί το κρέας είναι πιο σκληρό.
Περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό και τις χυλοπίτες. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία των ζυμαρικών.
Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια με το στήθος, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον δυόσμο, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε απαλά, αφήνουμε για 10 λεπτά για να ξεκουραστεί ο κόκορας και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με τριμμένη μυζήθρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου