Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Απριλίου 03, 2024

Γιατί οι γιατροί φοράνε άσπρες ποδιές;

 



Πολλοί είναι αυτοί που ονειρεύονται ότι μια μέρα θα γίνουν γιατροί και θα μπορέσουν να βάλουν την άσπρη ποδιά. Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι.




Όποιος έχει δει κάποια σειρά που αναφέρεται στον 19ο αιώνα ή νωρίτερα, ίσως πρόσεξε τον γιατρό να φοράει μαύρο κοστούμι. Τα μαύρα ρούχα θεωρούνταν επίσημα, οπότε ταίριαζαν με το ύφος των ιατρικών επισκέψεων. Επίσης, με το μαύρο μπορούσε εύκολα κανείς να καλύψει στίγματα και λεκέδες.

Ωστόσο, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι γιατροί και οι επιστήμονες άρχισαν να συνειδητοποιούν τη σημασία του να διατηρούν τις εγκαταστάσεις όσο το δυνατόν πιο καθαρές γινόταν για να αποτρέψουν την εξάπλωση των βακτηριδίων και τις μολυσματικές ασθένειες. Το λευκό χρώμα υπονοεί την καθαριότητα, και τα νοσοκομεία άρχισαν να εφαρμόζουν λευκά σεντόνια και ρούχα για να δείξουν τη μάχη τους κατά των μικροβίων.

Όπως εξήγησε ο Δρ Mark S. Hochberg σε ένα άρθρο, το λευκό χρώμα σήμαινε κάτι ακόμη: την αλήθεια και την διαφάνεια. Η λέξη, που στα αγγλικά είναι "candor", προέρχεται από το λατινικό ρήμα "candere", το οποίο μεταφράζεται ως "να είναι λευκό και να λάμπει".


Η αλλαγή από τα μαύρα στα λευκά έγινε αρκετά γρήγορα, όπως φαίνεται και από δύο πίνακες του Αμερικανού καλλιτέχνη Thomas Eakins. Στο έργο του 1875 "The Gross Clinic" (εικόνα πάνω), ο Δρ. Samuel Gross και οι συνάδελφοί του φοράνε όλοι μαύρα κοστούμια και κάνουν μια επέμβαση στο πόδι ενός άνδρα. Λιγότερο από 15 χρόνια αργότερα, ο Eakins ζωγράφισε το "The Agnew Clinic" (εικόνα στην αρχήτου θέματος), το οποίο απεικονίζει μια διαφορετική ομάδα γιατρών, αυτή τη φορά, με λευκές ποδιές και μπλούζες- και με άλλο ασθενή.

Αν και οι λευκές ποδιές βοηθούν τους γιατρούς να ξεχωρίζουν στα πολυσύχναστα νοσοκομεία, είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς. Το "σύνδρομο της λευκής ποδιάς" ή η "υπέρταση της λευκής ποδιάς" περιγράφει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που αντιμετωπίζουν κάποιοι όταν βρίσκονται σε ένα ιατρείο. Γι' αυτό και μερικοί γιατροί, ειδικά οι παιδίατροι, για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να χαλαρώσουν, δεν φοράνε ποδιά μερικές φορές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου