Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 16, 2023

Μια απίθανη ιστορία: Πώς τα ιστορικά έγγραφα της Ελλάδας έγιναν περιτυλίγματα για σαρδέλες

Πόσο καλή σχέση έχουμε οι Έλληνες με την ιστορία; Όχι και άριστη...
 Τα ιστορικά ντοκουμέντα μιας χώρας είναι κάτι σοβαρό εκτός κι αν κάποια στιγμή συμβεί κάτι και δεν είναι - και δεν υπάρχει πρόχειρο χαρτί, και αναγκαστείς να τα χρησιμοποιήσεις για παράδειγμα ως περιτυλιγμα. Σας φαίνεται απίθανo; Kι όμως, συνέβη



Το 19ο αιώνα λοιπόν χιλιάδες έγγραφα και πρωτογενές υλικό που χρονολογούνταν στα χρόνια της Επανάστασης κατά των Τούρκων, κατέληξαν χαρτιά περιτυλίγματος σε μπακάλικα και ψαράδικα και από εκεί και πέρα στα σκουπίδια! Όσα σώθηκαν ήταν από τύχη αλλά και από την επιμονή ενός ιστοδιοδίφη, του Γιάννη Βλαχογιάννη - τον ξέρουμε επειδή ανακάλυψε και δημοσίευσε τα Απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη.

Ο Βλαχογιάννης λοιπόν βρήκε τυχαία εκατοντάδες πολύτιμα έγγραφα από τα χρόνια του αγώνα για την ελευθερία σ’ ένα παντοπωλείο της Αθήνας – ίσως μάλιστα αυτά να ήταν τα πρώτα έγγραφα που σώθηκαν από το Βλαχογιάννη λίγο πριν καταλήξουν, όπως πολλά άλλα χαρτιά περιτυλίγματος τυριών και σαρδελών!



Τα αρχεία βλέπετε, μπλέχτηκαν... με τα αρχεία άλλων αχρήστων εγγράφων (πώς έγινε κάτι τέτοιo; Aθάνατη Ελλάς) και όταν ένας γνωστός παντοπώλης ζήτησε ν' αγοράσει χαρτιά - βρέθηκε μπροστά σε μερικές στοίβες χαρτιών από παλαιότερα συνέδρια.

Σε αυτά τα υποτιθέμενα άχρηστα έγγραφα βρισκόντουσαν και πολλά ντοκουμέντα!



Ο ίδιος λοιπόν χωρίς να γνωρίζει αγόρασε τα χαρτιά για να τυλίξει τις σαρδέλες και τα τυριά του!

Η εφημερίδα της εποχής έγραφε "εν αγνοία του παραλαβών ο κ. Αντωνάκης, ετοποθέτησεν αυτά μετά των αχρήστων εις μίαν μάνδραν, κ' εκείθεν ελάμβανε κατά ποσότητας προς χρήσιν του παντοπωλείου του!"



Aντίστοιχη περίπτωση έχουμε και στο Άργος όπου το 1901 βρέθηκαν στα παντοπωλεία της περιοχής πολύ σημαντικά έγγραφα - τα πρακτικά της Συνέλευσης στα Σάλωνα το Νοέμβριο του 1821, τα πρακτικά της Γ' Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο αλλά και κατά την επανάληψη των εργασιών της στην Ερμιόνη, αρχεία διαφόρων υπουργείων του 1828, το πρωτότυπο έγγραφο της προσωρινής διοίκησης της Ελλάδας του 1824 και λοιπά. Πώς νομίζετε πως κατέληξαν εκεί; Tα έγγραφα ήταν στο σπίτι ενός προύχοντα του Άργους. Όταν πέθανε εκείνος ένας υπηρέτης του πήρε τα "χαρτιά" και τα πούλησε σε διάφορα παντοπωλεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου