Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 21, 2023

Τρομακτικά ευρήματα Guardian: Το 98% των ανθρώπων στην Ευρώπη αναπνέει τοξικό αέρα

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος- 400.000 θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη λόγω της ρύπανσης από μικροσκοπικά σωματίδια
 Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας», καθώς σχεδόν όλοι οι άνθρωποι σε ολόκληρη την ήπειρο ζουν σε περιοχές με επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με έρευνα.


Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από τον Guardian χρησιμοποιώντας μεθοδολογία αιχμής - συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών δορυφορικών εικόνων και μετρήσεων από περισσότερους από 1.400 επίγειους σταθμούς παρακολούθησης - αποκαλύπτει μια ζοφερή εικόνα βρώμικου αέρα, με το 98% των ανθρώπων να ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά επιβλαβή ρύπανση από λεπτά σωματίδια που υπερβαίνουν σε υπερδιπλάσιο βαθμό τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι μετρήσεις αναφέρονται στα PM2. 5 -μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια που παράγονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, μερικά από τα οποία μπορούν να περάσουν μέσα από τους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε όργανο του σώματος.


Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ ορίζουν ότι οι ετήσιες μέσες συγκεντρώσεις PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3). Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε περιοχές εντός αυτού του ορίου. Οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση από PM2. 5 προκαλεί περίπου 400. 000 θανάτους ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο.


Η Βόρεια Μακεδονία η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο

Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη είναι η Βόρεια Μακεδονία. Σχεδόν τα 2/3 των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα ζουν σε περιοχές με τετραπλάσιες του ορίου συγκεντρώσεις σε PM2,5, ενώ τέσσερις περιοχές βρέθηκαν να έχουν ατμοσφαιρική ρύπανση σχεδόν έξι φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, των Σκοπίων.

Η Ανατολική Ευρώπη είναι σε σημαντικά χειρότερη θέση από τη Δυτική Ευρώπη, με εξαίρεση την Ιταλία, όπου περισσότερο από το 1/3 όσων ζουν στην κοιλάδα του Πάδου και τις γύρω περιοχές -στο βόρειο τμήμα της χώρας-, αναπνέουν αέρα που έχει 4 φορές πιο επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια απ′ ότι ενδείκνυται με βάση τον ΠΟΥ.


«Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Ροέλ Φερμιούλεν, καθηγητής περιβαλλοντικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας ερευνητών σε όλη την ήπειρο που συνέταξε τα δεδομένα. «Αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι ότι σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα»

.


Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία)

Τα στοιχεία της έρευνας στις χώρες

1. Σχεδόν επτά χώρες της ανατολικής Ευρώπης - Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία - έχουν διπλάσιες συγκεντρώσεις σε PM2,5 από τις επιτρεπτές, με βάση τον ΠΟΥ.


2. Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας ζει με τετραπλάσιο αριθμό PM2,5.\

3. Στη Γερμανία, τα 3/4 του πληθυσμού ζουν με περισσότερο από τη διπλάσια ποσότητα PM2,5 με βάση το όριο του ΠΟΥ. Στην Ισπανία το ποσοστό αυτό είναι 49% και στη Γαλλία είναι 37%.


4. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 3/4 του πληθυσμού ζουν σε περιοχές όπου η συγκέντρωση σωματιδίων είναι από μία έως δύο φορές μεγαλύτερη από την ενδεδειγμένη του ΠΟΥ.


5. Σχεδόν 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν σε περιοχές με μικρές συγκεντρώσεις σωματιδίων που είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.


6. Στη Σουηδία, αντίθετα, δεν υπάρχει περιοχή όπου τα PM2,5 τη διπλάσια ενδεδειγμένη ποσότητα, και σε ορισμένες περιοχές στη βόρεια Σκωτία οι συγκεντρώσεις είναι εντός του ορίου.


Η κυκλοφορία, η βιομηχανία, η οικιακή θέρμανση και η γεωργία είναι οι κύριες πηγές PM2,5 και ο αντίκτυπος γίνεται συχνά αισθητός σε δυσανάλογο βαθμό σε σχέση με τις φτωχότερες κοινότητες.

Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση γι′ αυτό

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει καταστεί βασικό ζήτημα στην Ευρώπη, με την ΕΕ να δέχεται πιέσεις να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ για τα PM2,5 έως το 2035. Ο νόμος, ο οποίος πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθεί, θα θέσει ένα νομικά δεσμευτικό όριο για τις ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 στα 5μg/m3, από 25μg/m3 σήμερα.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να αναληφθεί επείγουσα δράση τώρα. Επισημαίνουν ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και συνδέεται με ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων υγείας από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις έως καρκίνο και διαβήτη, κατάθλιψη και ψυχικές ασθένειες έως γνωστική εξασθένηση και χαμηλό βάρος γέννησης.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν υπεύθυνη για 1 εκατομμύριο θνησιγένειες ετησίως, μια άλλη ότι οι νέοι που ζουν στις πόλεις έχουν ήδη δισεκατομμύρια τοξικά σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην καρδιά τους.

Οι χώρες με το χαμηλότερο μέσο εισόδημα πλήττονται περισσότερο

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι εντός των χωρών, οι φτωχότερες κοινότητες είναι πιο πιθανό να ζουν στις περιοχές με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση. Η Μπάρμπαρα Χόφμαν, καθηγήτρια περιβαλλοντικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, δήλωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα ζήτημα «περιβαλλοντικής αδικίας».

«Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι επίσης οι χώρες με το χαμηλότερο μέσο εισόδημα, με λίγες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις - αυτό δείχνει τον βαθμό περιβαλλοντικής αδικίας που βιώνουμε στην ΕΕ. Ο καθαρισμός του αέρα ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη είναι επειγόντως απαραίτητος για την παροχή ίσων ευκαιριών για μια υγιή ζωή σε ολόκληρη την Ευρώπη».



Πηγή: Guardian


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου