Αγοράζουν με 9 ευρώ και πωλούν με 10. Αυτή η κατάσταση επικρατεί φέτος στα ελαιοτριβεία της χώρας όπου αναμένεται η φετινή σοδειά της ελιάς με τιμές παραγωγού 9 ευρώ ανά λίτρα, διπλάσια από την περσινή.
Μετά την επεξεργασία ο τενεκές των 17 κιλών θα βγει από το ελαιοτριβείο προς 170 έως και 200 ευρώ, δηλαδή 10-12 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με την «Απογευματινή».
Αγοράζουν με 9 ευρώ και πωλούν με 10. Αυτή η κατάσταση επικρατεί φέτος στα ελαιοτριβεία της χώρας όπου αναμένεται η φετινή σοδειά της ελιάς με τιμές παραγωγού 9 ευρώ ανά λίτρα, διπλάσια από την περσινή.
Μετά την επεξεργασία ο τενεκές των 17 κιλών θα βγει από το ελαιοτριβείο προς 170 έως και 200 ευρώ, δηλαδή 10-12 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με την «Απογευματινή».
Αυτό σημαίνει ότι στα ράφια της λιανικής πώλησης το λάδι θα αγγίξει δυσθεώρητες τιμές που θα δικαιολογήσουν τον τίτλο τους τελευταίους δυο μήνες, δηλαδή ο «πράσινος χρυσός».
Παράλληλα, η τιμή του Έλληνα παραγωγού έφτασε να είναι ίση με την τιμή του Ισπανού παραγωγού, ο οποίος όμως είχε ελάχιστο καρπό στα δέντρα του. Έτσι και στον καταναλωτή, ενώ στην αρχή της χρονιάς έφτανε προς 7-9 ευρώ ανά λίτρο, σήμερα στα σουπερμάρκετ το ελαιόλαδο πωλείται 17.70 – 15 ευρώ το λίτρο.
Τα πέντε… καπέλα στην τιμή
Πέντε «καπέλα» βαραίνουν την τιμή του ελαιόλαδου από το χωράφι στο ράφι.
Στη διαδρομή από το δέντρο προς τον καταναλωτή, το πολύτιμο υγρό υφίσταται πέντε εμπορικές πράξεις:
Ο παραγωγός πουλάει τον καρπό στο ελαιοτριβείο. Το ελαιοτριβείο πουλάει το λάδι σε τενεκέδες, στον έμπορο. Ο έμπορος πουλάει τον τενεκέ στον τυποποιητή για να το βάλει στο μπουκάλι. Ο τυποποιητής δίνει τα μπουκάλια με ελαιόλαδο στην εταιρεία διαχείρισης εμπορευμάτων logistics. Και τέλος η εταιρεία logistics μεταφέρει προς τα σουπερμάρκετ τα μπουκάλια με το λάδι.
«Δύσκολο και το 2025».
Σύμφωνα με τον κ. Μύρων Χιλετζάκη, αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, η σοδειά που θα μαζευτεί σε λίγες ημέρες θα είναι αποκαρδιωτική.
«Σήμερα στην Κρήτη έχουμε 35 βαθμούς, τα δέντρα ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο. Και φαίνεται ότι και τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα». Η καταγραφή της παραγωγής τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ως εξής:
Τη χρονιά 2018/2019 τα ελληνικά ελαιόδεντρα έδωσαν 185.000 τόνους
Τις δυο επόμενες χρονιάς η εγχώρια παραγωή έμεινε σταθερή στους 275.000 τόνους
Το 2021/2022, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και το πολύ ζεστό καλοκαίρι του 2020, η παραγωγή μειώθηκε στους 225.000 τόνους.
Το 2022/2023, τα ελληνικά δέντρα «ανέπνευσα» και έδωσαν 330.000 τόνους.
Όμως η εκτίμηση για τη χρονιά 2023/2024 τρομάζει: αναμένεται να καταφέρουμε να παράγουμε μόλις 190.000, που σημαίνει μείωση κατά 40%!
Διάθεση ελαιολάδου με το… σταγονόμετρο στα σούπερ μάρκετ: Τρία με τέσσερα μπουκάλια αυστηρά
Το υψηλό κόστος του ελαιολάδου έφερε και τις πρώτες ελλείψεις στα ελληνικά ράφια. Ως αποτέλεσμα, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσης ότι θέτει πλαφόν στην πώληση ελαιόλαδου από τα καταστήματά της.
Συγκεκριμένα, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ τόνισε προς τους πελάτες πως μπορούν να πάρουν μέχρι 3 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα τεσσάρων και πέντε λίτρων και έως 4 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα ενός και δύο λίτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου