Η ψηφιακή επικοινωνία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη όταν
γράφετε μηνύματα στην δουλειά. Μία λάθος επιλογή λέξης ή ένα θαυμαστικό που δεν είχε σχέση με την συζήτηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι άλλοι λαμβάνουν το μήνυμα σας και να υπονομεύσει την καριέρα σας.Το λάθος που κάνουν όλοι
Το μεγαλύτερο, όμως, λάθος στην επικοινωνία στην δουλειά είναι να στέλνετε μηνύματα σε συναδέλφους όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Σύμφωνα με ειδικούς, εάν κάνετε αυτό το λάθος η εικόνα σας στην δουλειά είναι δύσκολο να ανακάμψει.
«Είναι μια πραγματικά, πολύ δύσκολη δεξιότητα για να την κατακτήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το (σ.σ. την συναισθηματική φόρτιση στα μηνύματα) διορθώνουν μέχρι να φτάσουν 30 ή 40 ετών. Δεν πρέπει όμως ποτέ να στείλεις ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδικά εάν νιώθεις ιδιαίτερα συναισθηματικός», είπε ο θεραπευτής και σύμβουλος καριέρας, Μπράντον Σμιθ.
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Την επόμενη φορά που θα λάβετε ένα email ή ένα διαδικτυακό μήνυμα που σας κάνει να αισθάνεστε θυμωμένοι και ανήσυχοι οι ειδικοί προτείνουν:
• Να γράψετε σε ένα πρόχειρο μία απάντηση και να περιμένετε 24 ώρες
• Να εξετάσετε μία διαφορετική μορφή επικοινωνίας.
Εάν θέλετε να απαντήσει αμέσως μόλις λάβετε ένα μήνυμα αν και αισθάνεστε έντονη συναισθηματική φόρτιση ίσως θα ήταν καλό να γράψετε την απάντηση σε ένα πρόχειρο και να περιμένετε μία ημέρα.
Αυτή η προσέγγιση σας βοηθάει να έχουν καταλαγιάσει λίγο τα αισθήματα σας πριν εκφραστείτε στους συναδέλφους σας. Όταν απαντήσετε, διαβάστε ξανά το πρόχειρό σας σαν να είστε ο παραλήπτης. Μήπως το μήνυμα προκαλεί σύγχυση; Υπάρχουν λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή που ακούγονται συναισθηματικές;
Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για την απάντησή σας θα ήταν καλό να ζητήσετε από έναν συνάδελφο να το διαβάσει και να σας πει μία γνώμη.
Επίσης θα μπορούσατε να σκεφτείτε μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας. Εάν είναι κάποιο κρίσιμο ζήτημα δουλειάς που απαιτεί πιο άμεση απάντηση ίσως θα ήταν καλό να μιλήσει με τον συνάδελφο σας από κοντά ή μέσω τηλεφώνου.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο έδειξε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι πιο αποτελεσματικές στην οικοδόμηση συναισθηματικής σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου