Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 12, 2023

Πατατοκροκέτες – το πιο δημοφιλές ορεκτικό!

Τυλιγμένες με δυο λογιών σουσάμι, τραγανές απ’ έξω, μαλακές από μέσα, αυτές οι πατατοκροκέτες γίνονται ανάρπαστες. Τηγανίζονται και… εξαφανίζονται.


 Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 30

 700 γρ. πατάτες, ολόκληρες με τη φλούδα τους, καλά πλυμένες

 30 ml ελαιόλαδο

 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 2/3 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά

 τα φύλλα από 4 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη

 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, τριμμένο

 1 αυγό, μεγάλου μεγέθους

 150 γρ. φέτα, χοντροσπασμένη

 60 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πανάρισμα και το τηγάνισμα

 2 αυγά, χτυπημένα

 200 γρ. σουσάμι

 30 γρ. μαυροκούκι

 2/3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ελαιόλαδο


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τις πατατοκροκέτες, ξεκινάμε βράζοντας τις πατάτες σε μπόλικο νερό, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Παράλληλα σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι σαν κονφί, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να μελώσει αλλά να μη γίνει τραγανό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις βράσουν οι πατάτες, τις στραγγίζουμε και όσο είναι ακόμη αρκετά ζεστές (αλλά να μπορούμε να τις πιάσουμε) τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε αμέσως σε ένα μεγάλο μπολ με το πρες πουρέ. Είναι σημαντικό να τις λιώσουμε όσο είναι ακόμη πολύ ζεστές, για να μη γίνουν λαστιχωτές, γι’ αυτό καθεμία που καθαρίζουμε τη λιώνουμε αμέσως και αλατίζουμε, πριν συνεχίσουμε με την επόμενη.

Προσθέτουμε στις ζεστές πατάτες το αλεύρι, την τριμμένη φρυγανιά, τα κρεμμύδια στραγγισμένα και το μυρωδικό που επιλέξαμε, και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το καρδάμωμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, δοκιμάζουμε μήπως θέλει λίγο ακόμα αλάτι και προσθέτουμε το αυγό και τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά αλλά σύντομα.

Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται με το μείγμα για να μη σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε κατά μέρος μέχρι ο πουρές να κρυώσει.

Πανάρισμα και τηγάνισμα

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 3 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (ιδανικά μετράμε με θερμόμετρο), μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 160-170°C.

Με το μείγμα που ετοιμάσαμε, πλάθουμε περίπου 30 κεφτέδες σε μέγεθος καρυδιού.

Σε ένα μέτριο ταψί απλώνουμε το αλεύρι. Σε ένα μπολ βάζουμε τα χτυπημένα αυγά και σε ένα δεύτερο ανακατεύουμε τα δύο σουσάμια.

Ρίχνουμε τους πατατοκεφτέδες στο ταψάκι με το αλεύρι και το σείουμε για να καλυφθούν καλά. Τους βυθίζουμε έναν έναν στα αυγά, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους περνάμε πρόχειρα από τα σουσάμια - δεν χρειάζεται να καλυφθούν πλήρως.

Τους τηγανίζουμε σε μικρές δόσεις, για 3-4 λεπτά, κυλώντας τους μέσα στο λάδι για να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρονται ζεστοί ή χλιαροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου