Η πλειονότητα των λάιμς που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι περσικά λάιμ. Αν και συχνά πιστεύεται ότι είναι από μόνο του ένα είδος, σύμφωνα με τους Los Angeles Times, αυτό το φρούτο είναι «ένα φυσικό υβρίδιο αληθινού λάιμ και κίτρου». Αυτά τα λάιμ είναι παρθενοκαρπικά, που σημαίνει ότι παράγονται χωρίς γονιμοποίηση και επομένως είναι χωρίς σπόρους. Από την άλλη πλευρά, τα αληθινά λάιμ έχουν σπόρους.
Επειδή τα περσικά λάιμ είναι μεγαλύτερα, έχουν πιο παχύ δέρμα και είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες από τα αληθινά λάιμ, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αλλά από πού προέρχονται αν δεν έχουν σπόρους;
Ο λόγος που τα περισσότερα λάιμ δεν έχουν σπόρους δεν έχει καμία σχέση με τους «γενετικά τροποποιημένοι οργανισμούς», δηλαδή κάτι του οποίου το DNA έχει αλλάξει. Στην πραγματικότητα, οι καρποί χωρίς κουκούτσι δεν είναι νέο φαινόμενο.
Όπως εξήγησαν δύο βιολόγοι στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven στο Scientific American το 2000, ο φυσιολογικός καρπός αρχίζει να αναπτύσσεται όταν το ωάριο ενός λουλουδιού γονιμοποιείται από γύρη. Ο παρθενοκαρπικός καρπός, αντίθετα, αναπτύσσεται χωρίς γονιμοποίηση. Τα φρούτα μπορεί να είναι παρθενοκαρπικά για διάφορους λόγους, όπως προβλήματα με τα ωάρια ή το σπέρμα, προβλήματα με την επικονίαση ή χρωμοσωμικές ανισορροπίες.
Τα λάιμ χωρίς κουκούτσι έχουν τρία σετ χρωμοσωμάτων αντί δύο. Ενώ ορισμένα παρθενοκαρπικά φρούτα εμφανίζονται φυσικά, αυτή η γενετική ανωμαλία κάνει την άγρια αναπαραγωγή εξαιρετικά σπάνια για τα περσικά λάιμ. Για να το ξεπεράσουν αυτό, οι αγρότες χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται μεταμόσχευση, όπου μέρος του δέντρου των λάιμ χωρίς σπόρους αφαιρείται και εισάγεται σε ένα νέο δέντρο. Αυτό ουσιαστικά κλωνοποιεί το αρχικό δέντρο, διασφαλίζοντας ότι θα παραχθούν περισσότερα λάιμ χωρίς σπόρους. Η μεταμόσχευση επιτρέπει στους αγρότες να παράγουν καρπούς χωρίς σπόρους σε εμπορική κλίμακα.
Ενώ τα περισσότερα λάιμ που βλέπετε στο σούπερ μάρκετ είναι πιθανώς χωρίς σπόρους, ορισμένες ποικιλίες λάιμ έχουν πράγματι σπόρους. Και παρόλο που τα περισσότερα λεμόνια έχουν σπόρους, μερικά λεμόνια είναι στην πραγματικότητα χωρίς κουκούτσια. Μπορεί να βρείτε περιστασιακό σπόρο ακόμη και σε λεμόνια «χωρίς κουκούτσια» λόγω διασταυρούμενης επικονίασης, εάν τα λεμόνια καλλιεργήθηκαν κοντά σε άλλα φρούτα. Τα λεμόνια χωρίς κουκούτσια είναι πιο δύσκολο να βρεθούν στα παντοπωλεία από τα κανονικά, όπως και τα λάιμ με σπόρους είναι πιο δύσκολο να βρεθούν στα καταστήματα από τα αντίστοιχα χωρίς κουκούτσια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου