Ο πλανήτης διανύει τον θερμότερο Οκτώβριο τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ, σε πολλές περιοχές της χώρας μας, η θερμοκρασία είναι 5℃ – 6℃ υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα της εποχής. Αυτός ο καιρός ευνοεί και την επανεμφάνιση κουνουπιών, τα οποία έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες ημέρες.
Όσο το σκηνικό του καιρού δε φαίνεται να μεταβάλλεται έως και τις αρχές Νοεμβρίου, οι υψηλές θερμοκρασίες, ζέστη σε συνδυασμό με υγρασία, ευνοούν την παρουσία των κουνουπιών. Ακόμη, έρευνες ειδικών προειδοποιούν για φόβους ραγδαίας εξάπλωσης της ελονοσίας.
Με την κλιματική αλλαγή να φέρνει νέα είδη κουνουπιών, ήδη η Ελλάδα καταγράφει αρκετά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ, απειλείται και από νέες ασθένειες, όπως ο ιός Ζίκα.
Κουνούπια: Πώς ακριβώς μάς… πίνουν το αίμα και τι συμβαίνει στον οργανισμό μας
Άραγε, έχετε αναρωτηθεί πόσο διαρκεί ένα τσίμπημα του κουνουπιού, αλλά και πώς μάς… πίνει το αίμα; Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι φανταζόμαστε, καθώς το κουνούπι –πάντα θηλυκό– που τσιμπά τον άνθρωπο, εφαρμόζει μία σύνθετη διαδικασία για να ρουφήξει το αίμα.
Η διαδικασία θα χαρακτηριζόταν ως «υψηλής τεχνολογίας». Υπενθυμίζεται ότι μονάχα τα θηλυκά κουνούπια πίνουν το αίμα του ανθρώπου, προκειμένου να λάβουν τις πρωτεΐνες που χρειάζονται, για να αναπαραχθούν. Αντίθετα, τα αρσενικά κουνούπια απορροφούν μόνο φυτικούς χυμούς και κυρίως γλυκούς σε γεύση.
Βρίσκουν τον στόχο
Πώς, λοιπόν, τα θηλυκά κουνούπια μάς ρουφούν το αίμα; Διαθέτοντας μυτερή και λεπτή προβοσκίδα, το πρώτο τους βήμα είναι να βρουν τον στόχο. Κυρίως, ο στόχος εντοπίζεται με τη μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει το σώμα και στη συνέχεια, επιλέγουν το ακριβές σημείο που θα δαγκώσουν, που συνήθως είναι πιο γλυκό. Οι άνθρωποι που ιδρώνουν περισσότερο, είναι πιθανότερο να γίνουν στόχοι τσιμπημάτων από κουνούπια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου