Οκτωβρίου 03, 2023
Το πάθημα της Σουηδίας να μας γίνει μάθημα
Μαθήματα για την Ευρώπη από τον πόλεμο των εγκληματικών συμμοριών στη Σουηδία
Ευάγγελος Στεργιούλης*
Το μείζον στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Σουηδία, δεν είναι αν ο στρατός βγαίνει στους δρόμους όπως διατυμπανίζεται από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης, αλλά τι συνέβαλε ώστε τα επίπεδα της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας της σουηδικής κοινωνίας να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.
Η Σουηδία συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων χωρών της Ευρώπης, γεγονός που οφείλεται στον βιομηχανικό εκσυγχρονισμό της που ξεκίνησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίστηκε έκτοτε με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής των πολιτών της και αποφέροντας συγχρόνως τεράστια έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Μη έχοντας οικονομικές υποχρεώσεις που να προκαλούν την αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού όπως για παράδειγμα στρατιωτικές και αμυντικές δαπάνες – η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ούτε αντιμετωπίζει εξωτερικές απειλές – η οικονομική ευμάρεια της σουηδικής κοινωνίας άρχισε να εκτοξεύεται στα ύψη από τις αρχές της νέας χιλιετίας λόγω της επιτυχημένης προσαρμογής της στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την εισροή μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. Εξ ου και το γεγονός ότι η σουηδική κοινωνία απέρριψε την ένταξη της στην Ευρωζώνη το 2003 και την αντικατάσταση του εθνικού της νομίσματος από το Ευρώ.
Η οικονομική ανάπτυξη της Σουηδίας οδήγησε στην καθιέρωση μιας ευνοϊκής πολιτικής προσέλκυσης φθηνού εργατικού δυναμικού. Και βέβαια πέραν των εργασιακών ευκαιριών, συνέβαλαν και οι εξαιρετικές κρατικες δομές κοινωνικής πρόνοιας, υγείας και εκπαίδευσης που αποτέλεσαν πόλο έλξης για ολοένα και περισσότερους μετανάστες από ασιατικές και αφρικανικές χώρες.
Τούτων δοθέντων, η σουηδική κοινωνία δεν άργησε να μετατραπεί σε μία εν πολλοίς πολυπολιτισμική κοινωνία υιοθετώντας κατ´ ουσίαν μια πολιτική ανοικτών συνόρων, η οποία επί σειρά ετών απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα στην εθνική της οικονομία και ως ένα βαθμό συνέβαλε και στην άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
Ωστόσο, η πολυπολιτισμικότητα προϊόντος του χρόνου επέφερε και μια σειρά σοβαρών προβλημάτων με κυριότερο τις εκτεταμένες κοινωνικές συγκρούσεις και την αυξημένη εγκληματικότητα, ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και ανεργίας.
Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών στη Σουηδία που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στη σουηδική κοινωνία είτε λόγω αναποτελεσματικων κοινωνικών πολιτικών ενσωμάτωσης είτε λόγω επιλογής, με αποτέλεσμα τη σταδιακή δημιουργία των πρώτων γκέτο σε ευρωπαϊκή χώρα. Έτσι, οι εκατοντάδες αλλοδαπές εγκληματικές οργανώσεις που μαστίζουν σήμερα τη Σουηδία νέμονται κυριολεκτικά τα δεκάδες γκέτο και όλες τις κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες.
Τα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα στρατολογούν τα μέλη τους μέσα από τα γκέτο όπου ο έλεγχος της αστυνομίας και των αρμοδίων κρατικών αρχών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος, ενώ ο θρησκευτικός φανατισμός και η ριζοσπαστικοποίηση εντείνουν την επιθετικότητα και το μίσος ομάδων μεταναστών εναντίον των κρατικών αρχών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας μεγάλος αριθμός ευρωπαίων πολιτών που ταξίδεψαν για να πολεμήσουν στις τάξεις του ISIS στη Μέση Ανατολή, προέρχονταν από τη Σουηδία.
Η κατάσταση λοιπόν όπως έχει διαμορφωθεί στην Σουηδία σήμερα είναι πολύ περισσότερο σοβαρή απ´ ότι εμφανίζεται και προοιωνίζει αρνητικά το μέλλον πολλών ευρωπαϊκών κρατών, στα οποία έχουν διαμορφωθεί οι ίδιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.
Με δεδομένο ότι ο τζίρος του οργανωμένου εγκλήματος από την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρωπαϊκή ήπειρο ξεπερνά τα 40 δις ευρώ ετησίως, τα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις κοινωνικά αποκλεισμένες και περιθωριοποιημένες ομάδες σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των πολιτών.
Γι’ αυτό και η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως νέες πολιτικές και στρατηγικές ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών που διαβιούν σήμερα στον ευρωπαϊκό χώρο, παράλληλα με την ανάπτυξη νέων στρατηγικών καταπολέμησης του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.-
*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχει διατελέσει προϊστάμενος των εθνικών υπηρεσιών Interpol και Europol και υπεύθυνος εξωτερικών και δημοσίων σχέσεων της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας στη Χάγη.
https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis
liberal.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου