Τον δρόμο για νέες θεραπείες ως προς την επίλυση θεμάτων σεξουαλικής φύσης για τους άνδρες ανοίγει πρωτοποριακή νέα έρευνα επιστημόνων του Stanford Medicine, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά πρόσφατα: Οι ερευνητές βρήκαν τον «διακόπτη» της αρσενικής libido, αποκρυπτογραφώντας το «κύκλωμα» της σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης, σε μια σημαντική επιστημονική εξέλιξη η οποία φαίνεται ικανή να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο.
Ο Dr. Νιράο Σαχ, καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροβιολογίας και senior author της εν λόγω έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου στο Cell, απάντησε μέσω email σε ερωτήσεις της HuffPost Greece σχετικά με τη δουλειά της ομάδας του και το τι μπορεί να φέρει μέσα στα επόμενα χρόνια.
Μπορείτε να εξηγήσετε, με απλά λόγια, τι έδειξε η έρευνά σας;
Dr. Νιράο Σαχ: Ο εγκέφαλος παράγει μια συμπεριφορά (όπως το να ζευγαρώνουμε ή να μαχόμαστε ή να τρώμε) μέσω της δραστηριότητας συγκεκριμένων νευρωνικών κυκλωμάτων. Ένα νευρωνικό κύκλωμα είναι ένα σετ διασυνδεόμενων εγκεφαλικών κυττάρων. Όπως κατανοείτε, θεωρείται ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά νευρωνικά κυκλώματα για διαφορετικές συμπεριφορές. Τα νευρωνικά κυκλώματα για τις περισσότερες συμπεριφορές μένουν να εντοπιστούν, επειδή υπάρχουν πάρα πολλά και δεν υπάρχει κάποιος άμεσος τρόπος να βρεθεί ποιο νευρωνικό κύκλωμα ρυθμίζει ποια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περίπου 80 δισεκατομμύρια νευρώνες και ακόμα και ο εγκέφαλος του ποντικιού έχει περίπου 80 εκατομμύρια νευρώνες, οπότε το να βρεθούν συγκεκριμένα νευρωνικά κυκλώματα για συγκεκριμένες συμπεριφορές είναι πρόκληση. Το ζευγάρωμα ή η σεξουαλική συμπεριφορά είναι μια αρχέγονη συμπεριφορά που είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή. Παρά τη σημασία της, ωστόσο, μένει ακόμα να εντοπιστεί ένα νευρωνικό κύκλωμα για τη σεξουαλική συμπεριφορά.
Χρησιμοποιήσαμε προηγμένα ερευνητικά εργαλεία για να εντοπίσουμε ένα νευρωνικό κύκλωμα για την αρσενική σεξουαλική συμπεριφορά. Αυτό το νευρωνικό κύκλωμα αποτελείται από ξεχωριστές ομάδες συνδεδεμένων εγκεφαλικών κυττάρων που λαμβάνουν πληροφορίες αισθητήρων από τον εξωτερικό κόσμο και τις μεταφράζουν σε αρσενική συμπεριφορά ζευγαρώματος. Πραγματικά, αυτό το νευρωνικό κύκλωμα παρέχει εξηγήσεις για πολλά από τα χαρακτηριστικά- κλειδιά από τα οποία αποτελείται η αρσενική σεξουαλική συμπεριφορά:
-Αναγνωρίζει μια πιθανή σύντροφο
-Είναι ειδικά για το ζευγάρωμα των αρσενικών και όχι άλλες κοινωνικές συμπεριφορές, όπως η επιθετικότητα
Ρυθμίζει τις πολλές κινησιακές λειτουργίες που περιλαμβάνει το ζευγάρωμα
-Ρυθμίζει τη libido
-Ρυθμίζει αυτά που αποκαλούμε ιδιότητες ανταμοιβών σε ποντίκια μα θα αναφέραμε απλά ως ευχαρίστηση/ ηδονή στους ανθρώπους
-Η ενεργοποίηση αυτού του κυκλώματος επιτρέπει στα αρσενικά να αρχίζουν να ζευγαρώνουν αμέσως, ακόμα και μετά την εκσπερμάτωση
-Η απενεργοποίησή του «κλείνει» τη δυνατότητα του αρσενικού να ζευγαρώνει.
Προφανώς μιλάμε για πιθανές θεραπείες ή φάρμακα για σεξουαλικές/ στυτικές δυσλειτουργίες. Μιλάμε για «νέα χάπια» εδώ ή κάτι διαφορετικό;
Για να είμαστε ξεκάθαροι: Αυτό το κύκλωμα ρυθμίζει τη libido, ή την επιθυμία για ζευγάρωμα. Αυτό διαφέρει από τη στυτική δυσλειτουργία, που είναι ένα θέμα αιμοφόρων αγγείων στα γεννητικά όργανα. Έχοντας πει αυτό, η ταυτοποίηση αυτού του κυκλώματος παρέχει μια οδό προς την ανάπτυξη θεραπειών για ανθρώπους με υψηλή ή χαμηλή libido. Εξίσου σημαντικό, αυτό το κύκλωμα μπορεί να οδηγήσει σε μεθόδους για ενεργοποίησή του σε είδη που διατρέχουν κίνδυνο (και, τυπικά, δεν ζευγαρώνουν σε αιχμαλωσία) και ως εκ τούτου να μπορέσουν να αναπαραχθούν επιτυχώς.
Τι πιθανές παρενέργειες θα σας ανησυχούσαν;
Εξήγησα παραπάνω, και είναι επίσης δύσκολο να προβλέψουμε επειδή αυτό θα είχε να κάνει συγκεκριμένα με τις θεραπείες που θα αναπτυχθούν.
Πόσο απέχουμε από την εμπορική αξιοποίηση, και τι κόστος θα είχαν αυτές οι θεραπείες; Πιο φθηνές ή πιο ακριβές από τα υπάρχοντα «mainstream» φάρμακα;
Μερικά χρόνια. Θα ήταν ένα διαφορετικό είδος θεραπειών από αυτές που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, επειδή ασχολούνται με κάτι διαφορετικό.
Αναφέρθηκε πως δουλεύετε σε κάτι παρόμοιο σχετικά με τη θηλυκή libido. Πώς θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο;
Θα χρειαζόταν να εντοπίσουμε το κύκλωμα που ρυθμίζει τη θηλυκή σεξουαλική συμπεριφορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου