“Ανησυχούμε… μπορεί να υπάρξει απόλυτος συντονισμός μεταξύ τους με
κάποιο τρόπο, που μας οδηγεί σε αυτό το συνδυασμό δύο πολέμων”Νέα έκθεση – σοκ της Επιτροπής Στρατηγικής των ΗΠΑ προειδοποιεί: Το Πεντάγωνο να ετοιμαστεί για ταυτόχρονους πολέμους με Κίνα και Ρωσία.
Ο κόσμος θα κλυδωνιστεί, στα όρια ενός ή περισσότερων παγκοσμίων πολέμων, αναφέρει η δικομματική επιτροπή που διορίστηκε από το Κογκρέσο, συστήνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανούς ταυτόχρονους πολέμους με τη Ρωσία και την Κίνα επεκτείνοντας τις συμβατικές τους δυνάμεις, ενισχύοντας τις συμμαχίες και αυξάνοντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων.
Η έκθεση από την Επιτροπή Στρατηγικής αναλύει το σενάριο που οι ΗΠΑ εμπλακούν αμέσως σε ένα μεγαλύτερο πόλεμο, εν μέσω εντάσεων με την Κίνα για την Ταϊβάν και την επιδείνωση των τριβών με τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να είναι έτοιμοι να αποτρέψουν και να νικήσουν και τους δύο αντιπάλους ταυτόχρονα», δήλωσε η Επιτροπή Στρατηγικής.
«Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνής τάξη και οι αξίες που υποστηρίζει κινδυνεύουν από τα κινεζικά και ρωσικά αυταρχικά καθεστώτα».
Τι είναι η επιτροπή
Το Κογκρέσο, το 2022, δημιούργησε μια ομάδα έξι Δημοκρατικών και έξι Ρεπουμπλικανών για να αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και να προτείνει αλλαγές στις συμβατικές και πυρηνικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Η επιτροπή αποδέχθηκε μια πρόβλεψη του Πενταγώνου ότι η ταχεία επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας πιθανότατα θα της δώσει 1.500 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2035, αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες έναν δεύτερο μεγάλο αντίπαλο με πυρηνικά όπλα.
Οι κινεζικές και ρωσικές απειλές θα γίνουν έντονες την περίοδο 2027-2035, επομένως «πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα για να είναι προετοιμασμένο το έθνος», ανέφερε η έκθεση 145 σελίδων.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το 30ετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, το οποίο ξεκίνησε το 2010 και εκτιμήθηκε ότι το 2017 θα κοστίσει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2046, πρέπει να χρηματοδοτηθεί πλήρως για την αναβάθμιση όλων των κεφαλών, των συστημάτων παράδοσης και της υποδομής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Άλλες συστάσεις περιελάμβαναν την ανάπτυξη περισσότερων τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ασία και την Ευρώπη, την ανάπτυξη σχεδίων για την ανάπτυξη ορισμένων ή όλων των εφεδρικών πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ και την παραγωγή περισσότερων βομβαρδιστικών stealth B-21 και νέων πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης Columbia πέρα από τους αριθμούς που σχεδιάζονται τώρα.
Η αντίδραση των άλλων
Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η έκθεση υπέθετε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν θα απαντήσουν σε αυτές τις ενέργειες, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ θα διπλασίαζαν τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στην Ασία και την Ευρώπη.
Η επιτροπή ζήτησε επίσης να ενισχυθεί το «μέγεθος, ο τύπος και η στάση» των συμβατικών δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων.
Εάν δεν ληφθούν τέτοια μέτρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες «πιθανότατα» θα πρέπει να αυξήσουν την εξάρτησή τους από τα πυρηνικά όπλα, αναφέρει η έκθεση.
Συμμαχία Ρωσίας – Κίνας;
Σύμφωνα με το Reuters, ανώτερος αξιωματούχος που εμπλέκεται στην έκθεση αρνήθηκε να πει εάν η επεξεργασία πληροφοριών της επιτροπής έδειξαν οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας για πυρηνικά όπλα.
“Ανησυχούμε… μπορεί να υπάρξει απόλυτος συντονισμός μεταξύ τους με κάποιο τρόπο, που μας οδηγεί σε αυτό το συνδυασμό δύο πολέμων”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τα ευρήματα θα ανατρέψουν την τρέχουσα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ που απαιτεί τη νίκη σε μια σύγκρουση, αποτρέποντας μια άλλη και – το πιο σημαντικό – απαιτούν τεράστιες αυξήσεις των αμυντικών δαπανών με αβέβαιη υποστήριξη του Κογκρέσου.
«Αναγνωρίζουμε τις δημοσιονομικές πραγματικότητες, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι το έθνος πρέπει να κάνει αυτές τις επενδύσεις», η πρόεδρος των Δημοκρατικών, Madelyn Creedon, πρώην αναπληρώτρια επικεφαλής του οργανισμού που επιβλέπει τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, και ο αντιπρόεδρος, Jon Ο Kyl, ένας συνταξιούχος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, στον πρόλογο της έκθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου