Χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Κερασοβούνι ή αλλιώς Ομάλια, στα Βαρδούσια Όρη, βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα και συνάμα γραφικά χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας.
Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Ελετσού, ονομασία με ρίζες σλαβικές, έπειτα από τη μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή των Ούνων Σερβικής καταγωγής, κατά το έτος 1059-1069.
Η σημασία μάλιστα της λέξης Ελετσού σήμαινε “ευήλιος τόπος”. Και μπορεί οι Σέρβοι να έφυγαν γρήγορα από την περιοχή, τα τοπωνύμια όμως έμειναν για πάρα πολλά ακόμα χρόνια.
Δείτε το drone video του καναλιού travel inspiration παρακάτω.
Με την τωρινή ονομασία Ελατού, να προέρχεται από τα ατελείωτα, πανέμορφα δάση ελάτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και κυριολεκτικά πνίγουν το χωριό στο πράσινο, η εκπληκτική Ελατού προσφέρεται για ατελείωτες αποδράσεις μέσα στη φύση όποια εποχή του χρόνου και αν θελήσετε.
Πανέμορφη πάντα τον χειμώνα με το λευκό του χιονιού να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του χωριού και των ελάτων. Ωστόσο, η καλύτερή της εποχή της είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη, τότε που το πράσινο των δέντρων της χαρίζει τις ομορφότερες αποχρώσεις του.
Η Ελατού είναι άκρως δροσερή σε υψόμετρο 1050 μέτρων, με πανέμορφα διώροφα, πέτρινα σπίτια. Οι κάτοικοι μάλιστα έχουν αντικαταστήσει τις παλιές πέτρινες πλάκες της οροφής τους με νέες πορφυρές κεραμιδένιες στέγες, με τα σπίτια να έχουν πλέον διαφοροποιηθεί αρκετά από την εποχή που το χωριό βρισκόταν στη θέση “Παλαιοχώρια”.
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική εκκλησιά της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χτισμένη από Ηπειρώτες τεχνίτες από το 1864, χρονιά κατά την οποία χτίστηκε επίσης και το σχολείο του οικισμού, το οποίο όμως λόγω φθοράς κατεδαφίστηκε και χτίστηκε εκ νέου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
Στις μέρες μας στεγάζει τα γραφεία της τοπικής κοινότητας καθώς και την κοινοτική βιβλιοθήκη.
Αξίζει να αναφέρουμε πως σαν σχολείο του χωριού αρχικά χρησιμοποιούνταν ένα από τα σπίτια του χωριού καθώς και μια αποθήκη.
Εάν λοιπόν τύχει να βρεθείτε στην Ελατού, περπατήσετε στα ήρεμα, υπέροχα καλντερίμια της και αφήστε το βλέμμα σας ελεύθερο να απολαύσει τις κατάφυτες πλαγιές που περικλείουν το χωριό. Θα βρείτε άλλωστε αρκετούς ξενώνες και καταλύματα για τη διαμονή σας.
Και βέβαια, σχεδιάστε κοντινές αποδράσεις στις γύρω περιοχές που θα σας αφήσουν κυριολεκτικά έκπληκτους. Ωστόσο, μην ξεχάσετε, αν βρεθείτε στο χωριό Οκτώβρη μήνα, να παίξετε με τους ντόπιους στα καστανομαζέματα και να απολαύσετε την ξεχωριστή γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου.
Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο στα μέσα του Οκτώβρη, οι κάτοικοι της περιοχής, μάζευαν τα κάστανα και στη συνέχεια γινόταν η παραγωγή τσίπουρου. Σε κεντρικά σημεία των χωριών όταν τελείωνε η διαδικασία της απόσταξης, άρχιζε το ψήσιμο κάστανων μετά μουσικής. Η εκδήλωση αποτελεί ακόμα και σήμερα έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου