Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου έχει γίνει καταφύγιο για τους εκτοπισμένους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σε όλες τις θρησκείες
Όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το σπίτι της Walaa Sobeh και μεγάλο μέρος της γειτονιάς της, η Παλαιστίνια μουσουλμάνα αναζήτησε καταφύγιο στην παλαιότερη εκκλησία της Γάζας.
Στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου δεν βρήκε απλώς ιερό, αλλά ένα αίσθημα ότι ανήκουν σε «μία οικογένεια» — ενωμένοι τόσο από τον τρόμο των βομβών που εκρήγνυνται γύρω τους όσο και από την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να επιβιώσουν από τις επιθέσεις του Ισραήλ.
Τηλεφώνησε λοιπόν σε άλλους συγγενείς της στη βόρεια Γάζα και τους ζήτησε να πάρουν το δρόμο για την εκκλησία. Η Sobeh και η οικογένειά της είναι μεταξύ των εκατοντάδων Παλαιστινίων διαφορετικών θρησκειών που έχουν βρει ασφάλεια – τουλάχιστον προς το παρόν – στην εκκλησία.
Σε μια εποχή που η θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ο επακόλουθος βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ έχουν πυροδοτήσει έξαρση της ισλαμοφοβίας σε μέρη του κόσμου, η ελληνορθόδοξη εκκλησία έχει αναδειχθεί ως έμβλημα μιας βαθύτερης ταυτότητας των Παλαιστινίων.
«Είμαστε εδώ, ζούμε τη μέρα, δεν είμαστε σίγουροι αν μπορούμε να περάσουμε τη νύχτα. Αλλά αυτό που απαλύνει τον πόνο μας είναι το ταπεινό και ζεστό πνεύμα όλων γύρω μας», είπε η Sobeh. Περιέγραψε ότι έλαβε «τεράστια υποστήριξη από τους ιερείς και άλλους ανθρώπους στην εκκλησία που προσφέρονται ακούραστα όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσουν τις εκτοπισμένες οικογένειες».
Μέχρι στιγμής, η εκκλησία έχει γλιτώσει από τους ισραηλινούς πυραύλους.
«Ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει πολλά ιερά μέρη», είπε ο πατέρας Ηλίας, ένας ιερέας στον Άγιο Πορφύριο, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν σίγουρος ότι το Ισραήλ δεν θα βομβαρδίσει την εκκλησία», παρόλο που παρέχει καταφύγιο σε εκατοντάδες αμάχους.
Ισραηλινές βόμβες έπληξαν πολλά τζαμιά και σχολεία που φιλοξενούν ανθρώπους των οποίων τα σπίτια έχουν ανατιναχθεί.
Οποιοδήποτε χτύπημα στην εκκλησία «δεν θα ήταν μόνο επίθεση στη θρησκεία, η οποία είναι μια άθλια πράξη, αλλά και επίθεση στην ανθρωπότητα», είπε ο πατέρας Ηλίας. «Η ανθρωπιά μας μας καλεί να προσφέρουμε ειρήνη και ζεστασιά σε όλους όσους έχουν ανάγκη».
Χτισμένος μεταξύ του 1150 και 1160, πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα, ο Άγιος Πορφύριος παρείχε παρηγοριά σε γενιές Παλαιστινίων στη Γάζα, ειδικά σε περιόδους φόβου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου