Η εβραϊκή κοινότητα στη Γαλλία αριθμεί πάνω από 600 χιλ., ενώ η
μουσουλμανική πάνω από 5 εκατ.Ως πατρίδα τόσο των μεγαλύτερων εβραϊκών όσο και των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη, η Γαλλία αισθάνεται την πίεση του πολέμου Ισραήλ-Hamas όσο καμία άλλη χώρα στην ήπειρο.
Οι εντάσεις εμπλέκουν τους πάντες, από παιδιά σχολικής ηλικίας μέχρι ποδοσφαιριστές σε μια χώρα με περίπλοκη αποικιακή ιστορία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μια χώρα που υφίσταται τον απόηχο μιας σύγκρουσης που φέρνει τους Εβραίους ενάντια στους μουσουλμάνους γείτονές τους.
Το Σάββατο το Μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών, δύο από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της πρωτεύουσας, εκκενώθηκαν και έκλεισαν.
Οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης έχουν απαγορευτεί.
Η χώρα έχει περάσει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού τρομοκρατίας, με 7.000 στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί για να συμπληρώσουν την έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους.
Στη βόρεια πόλη Arras, ένας δάσκαλος την Παρασκευή μαχαιρώθηκε θανάσιμα από έναν μουσουλμάνο.
Αν και η κυβέρνηση έχει αναιρέσει τα σχόλια ότι το μαχαίρι φαινόταν υποκινούμενο από γεγονότα στο Ισραήλ, η ομοιότητά του με τη μοχθηρή δολοφονία ενός δασκάλου το 2020, μια πράξη ισλαμιστικής τρομοκρατίας άνοιξε ξανά παλιές πληγές σε μια χώρα όπου Εβραίοι και Μουσουλμάνοι μοιράζονται ένα οδυνηρό παρελθόν.
Οι επιδράσεις στη Γαλλία
Μια σύγκρουση που διαδραματίζεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά έχει αντηχήσει στη Γαλλία, παρά -ή ίσως λόγω- τη μακροχρόνια αποχή της χώρας, η οποία υποβιβάζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών της στην ιδιωτική σφαίρα.
Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin είπε ότι επικρατούσε μια «εξαιρετικά αρνητική ατμόσφαιρα», εν μέσω φόβων ότι αυτό το νέο, ανησυχητικό κύμα βίας στη Μέση Ανατολή θα επιδείνωνε τις προϋπάρχουσες εχθρότητες.
Η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει χάσει τους περισσότερους πολίτες στις επιθέσεις της Hamas στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Πρόεδρος Emannuel Macron είδε τη σοβαρότητα και αναφέρθηκε στην τραγωδία σε μια πανεθνική δήλωση στην τηλεόραση.
Ώρες πριν την ομιλία είχε καλέσει τους αρχηγούς κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα.
«Βλέπω τον φόβο των Εβραίων συμπατριωτών μας ότι η έκρηξη της βίας εκεί θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για συκοφαντίες ή πράξεις εναντίον τους», είπε.
Οι ανησυχίες των Γάλλων Εβραίων
Οι Γάλλοι Εβραίοι έχουν καλό λόγο να είναι σε αναταραχή.
Υπήρξαν 189 αντισημιτικές ενέργειες στη Γαλλία από τότε που η Hamas επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Darmanin.
Περιλάμβαναν άτομα που συνελήφθησαν με λεπίδες κοντά σε σχολεία ή συναγωγές και μηνύματα μίσους που γράφτηκαν σε δημόσιους χώρους.
Έφιπποι αστυνομικοί και αξιωματικοί που κουβαλούσαν τουφέκια φάνηκαν την Παρασκευή το απόγευμα να περιπολούν στα στενά δρομάκια της παλιάς εβραϊκής συνοικίας στο Παρίσι.
Η συνήθως πολυσύχναστη περιοχή Marais ήταν ως επί το πλείστον ήσυχη, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της εβραϊκής ημέρας ανάπαυσης.
Όλοι θυμούνται το 1982 όταν ένας αντισημιτικός βομβαρδισμός σκότωσε έξι ανθρώπους στην εβραϊκή συνοικία.
Ως τρομοκρατική ενέργεια από Μουσουλμάνους δράστες κατά των Γάλλων Εβραίων, η επίθεση του 1982 εγκαινίασε ένα νέο μέτωπο ανησυχίας στην εβραϊκή κοινότητα.
Η Γαλλία είναι, εν τέλει, η χώρα της οποίας η σχέση με τον εβραϊκό πληθυσμό της σφυρηλατήθηκε εν μέρει από το καθεστώς του Vichy και, ακόμη νωρίτερα, από την υπόθεση Dreyfus, στην οποία οι συντηρητικοί κατηγόρησαν έναν Εβραίο στρατιώτη για εγκλήματα που δεν διέπραξε.
Είναι μια από τις ειρωνείες της τρέχουσας σύγκρουσης ότι έχει ωθήσει ορισμένους Εβραίους να βρουν κοινή αιτία με την ακροδεξιά, αφού η τρεις φορές υποψήφια για προεδρία Marine Le Pen εξέφρασε τη δημόσια υποστήριξή της στο Ισραήλ.
Ο πατέρας της, Jean-Marie, είχε απορρίψει το Ολοκαύτωμα ως λεπτομέρεια στην ιστορία.
Όταν ανέλαβε το κόμμα που ίδρυσε, απέρριψε δημόσια αυτά τα σχόλια και όλα αυτά τα χρόνια φλέρταρε ενεργά τους Γάλλους Εβραίους που λένε ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις έκαναν πολύ λίγα για να σταματήσουν την άνοδο του αντισημιτισμού.
Πολιτικές αλλαγές
Ο πόλεμος, σίγουρα, έχει κλονίσει τις πολιτικές συμμαχίες.
Από τη μία πλευρά υπάρχει η άμβλυνση της στάσης της εβραϊκής κοινότητας απέναντι στη Le Pen, ενώ η άρνηση του ακροαριστερού Jean-Luc Melenchon να χαρακτηρίσει τη Hamas τρομοκρατική οργάνωση τροφοδότησε την αντίληψη του κόμματός του ως αντι-Ισραήλ.
Η απροθυμία του να υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό που ευνοείται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ έχει βαθύνει τα ρήγματα με την αριστερή συμμαχία NUPES, που δημιουργήθηκε λίγο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2022.
Σε εκείνη την ψηφοφορία, ο συνασπισμός βοήθησε να κλέψει από τον Macron μια απόλυτη πλειοψηφία, αλλά μπορεί να διατηρήσει τη σημαντική εξουσία που κατέχει στην Εθνοσυνέλευση μόνο εάν παραμείνει ενωμένη.
Οι Γάλλοι Εβραίοι ανέρχονται συνολικά σε σχεδόν 600.000, σύμφωνα με την CRIF, μια οργάνωση-ομπρέλα για εβραϊκές ομάδες στη Γαλλία.
Η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία προέρχεται κυρίως από τις πρώην αποικιακές κτήσεις της Γαλλίας στη Βόρεια Αφρική, είναι πολύ μεγαλύτερη και είναι περίπου πέντε εκατομμύρια.
Ο Jean Garrigues, πολιτικός ιστορικός, βλέπει έναν συνδυασμό παραγόντων που εξηγούν γιατί η Γαλλία έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.
«Η παλαιστινιακή υπόθεση έχει γίνει πανό για τους μουσουλμάνους στη Γαλλία», είπε ο Garrigues.
Ένας παράγοντας που δεν ανέφερε ήταν τα λεγόμενα banlieues της Γαλλίας.
Οι προηγούμενες διοικήσεις απομάκρυναν οικογένειες μεταναστών στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων μόνο για να γίνουν αυτές οι περιοχές κέντρα ανεργίας, κατεστραμμένων κατοικιών και μερικές φορές ταραχών και ριζοσπαστικοποίησης.
Ενώ η ανοιχτή βία είναι ακόμα σπάνια μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμάνων στη Γαλλία, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συχνά πυροδοτούν αμοιβαία σκληρά συναισθήματα.
Ο Gerard Unger, αναπληρωτής επικεφαλής του CRIF, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ενώ ο αντισημιτισμός στη Γαλλία προέρχεται ιστορικά από την ακροδεξιά, κάθε Εβραίος που χάθηκε σε μια αντισημιτική επίθεση στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια σκοτώθηκε από ριζοσπάστες ισλαμιστές .
Ο ρόλος των Μουσουλμάνων
Αλλά και οι Γάλλοι μουσουλμάνοι έχουν τα παράπονά τους.
«Η απαγόρευση των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων είναι προβληματική γιατί αποκαλύπτει τη συμπάθεια της κυβέρνησης και δημιουργεί ρήγματα στην κοινωνία», δήλωσε ο Nagib Azergui, επικεφαλής του μικρού κόμματος Ένωση Γάλλων Μουσουλμάνων Δημοκρατών.
Αντίθετα, οι διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ μπόρεσαν να προχωρήσουν, με τον πρώην πρόεδρο Nicolas Sarkozy και τη σύζυγό του Carla Bruni-Sarkozy να παρευρίσκονται σε μια πορεία μπροστά στον Πύργο του Άιφελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου