Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 02, 2023

Πώς νιώθουμε το άγγιγμα; Οι επιστήμονες βρήκαν νέο άγνωστο μηχανισμό για την αίσθηση της αφής

Νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν προηγουμένως άγνωστο τρόπο με τον

οποίο μπορούμε να αισθανθούμε τα ελαφρά αγγίγματα: απευθείας μέσα από τους θύλακες των τριχών.


Μέχρι σήμερα, πιστεύαμε ότι μόνο οι νευρικές απολήξεις στο δέρμα και γύρω από τους θύλακες των τριχών μπορούσαν να μεταδώσουν την αίσθηση του αγγίγματος.


Πώς εντοπίστηκε ο νέος άγνωστος μηχανισμός στο ανθρώπινο δέρμα

Η ερευνητική ομάδα της μελέτης, με επικεφαλής ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποίησε μια διαδικασία αλληλουχίας RNA για να διαπιστώσει ότι τα κύτταρα σε ένα μέρος του θύλακα της τρίχας που ονομάζεται εξωτερική ριζική θήκη (ORS) είχαν υψηλότερο ποσοστό υποδοχέων ευαίσθητων στην αφή από τα αντίστοιχα κύτταρα στο δέρμα.



Από εκείνο το σημείο, οι ερευνητές δημιούργησαν εργαστηριακές καλλιέργειες κυττάρων ανθρώπινων θυλάκων τριχών μαζί με αισθητήρια νεύρα. Όταν τα κύτταρα των θυλάκων τριχών ερεθίστηκαν μηχανικά, ενεργοποιήθηκαν και τα αισθητήρια νεύρα δίπλα τους, δείχνοντας ότι η αφή είχε καταγραφεί.


Επιπλέον, τα πειράματα αποκάλυψαν ότι οι νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και ισταμίνη απελευθερώνονταν από τα κύτταρα ORS μέσω μικροσκοπικών σάκων που ονομάζονται κύστες, ως τρόπος σηματοδότησης στα γύρω κύτταρα.


«Είναι ένα συναρπαστικό εύρημα καθώς δημιουργεί τόσα άλλα ερωτήματα για αυτά τα κύτταρα: γιατί έχουν αυτόν τον ρόλο και τι άλλο μπορούμε να μάθουμε από αυτά για το πώς το δέρμα μας αισθάνεται την αφή;» λέει ο επιστήμονας, Parastoo Hashemi από το Imperial College του Λονδίνου.


Τα νευρικά κύτταρα, που δέχονται το ερέθισμα της αφής, είναι γνωστά ως μηχανοϋποδοχείς. Είναι ο λόγος που μπορούμε να νιώσουμε τα πάντα, από ένα ελαφρύ αεράκι μέχρι ένα σταθερό πάτημα. Σε αυτή την περίπτωση, τα κύτταρα των τριχοθυλακίων αλληλεπιδρούσαν ειδικά με μηχανοϋποδοχείς χαμηλού κατωφλίου (LTMRs), ικανούς να αισθάνονται απαλά αγγίγματα.


Αν και ήταν ήδη γνωστό ότι οι τρίχες του σώματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην αίσθηση της αφής, οι ερευνητές αποκάλυψαν μια πιο λεπτομερή βιολογική αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων ORS και των LTMR πέρα από μια απλή μηχανική απόκριση. Ένα μεγάλο ερώτημα που απομένει είναι «γιατί συμβαίνει αυτό;».


«Αυτό είναι ένα εκπληκτικό εύρημα, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί τα κύτταρα των τριχοθυλακίων έχουν αυτόν τον ρόλο στην επεξεργασία του ελαφρού αγγίγματος», λέει η βιομηχανικός Claire Higgins από το Imperial College του Λονδίνου.


Και συνέχισε: «Δεδομένου ότι ο θύλακας περιέχει πολλές αισθητήριες νευρικές απολήξεις, τώρα θέλουμε να προσδιορίσουμε εάν ο θύλακας της τρίχας ενεργοποιεί συγκεκριμένους τύπους αισθητήριων νεύρων για έναν άγνωστο αλλά μοναδικό μηχανισμό».


Αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί από αυτήν την έρευνα είναι ότι τα πειράματα επαναλήφθηκαν χρησιμοποιώντας κύτταρα δέρματος και όχι κύτταρα θύλακα της τρίχας. Σε αυτή την περίπτωση, απελευθερώθηκε ισταμίνη, αλλά πολύ λίγη σεροτονίνη. Αυτό υποδηλώνει κάτι μοναδικό κάνουν τα κύτταρα ORS.


Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ισταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος, είναι πιθανό ότι περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι θύλακες των τριχών ανιχνεύουν την αφή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες.


«Η εργασία μας αποκαλύπτει έναν νέο ρόλο για τα κύτταρα του δέρματος στην απελευθέρωση ισταμίνης, με πιθανές εφαρμογές για την έρευνα για το έκζεμα», λέει η Higgins.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου