Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 16, 2023

«Σκανδιναβικός ύπνος»: Η νέα τάση που δίνει λύση στα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί

Εκπληκτικές τάσεις στον ύπνο αποκαλύφθηκαν σε νέα αμερικανική

έρευνα, που εντόπισε τι εμποδίζει τους ανθρώπους να κοιμηθούν καλύτερα αλλά και την αύξηση του αριθμού των ζευγαριών που επιλέγουν τον «σκανδιναβικό ύπνο».


Το 43% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν βιώσει αϋπνία το 2023 και το 17% είπε ότι υπέφερε από υπνική άπνοια. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.200 ενήλικες σχετικά με τις συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου τους, αποκάλυψε μερικές από τις μεγαλύτερες πηγές δυσκολίας ύπνου.


Η έρευνα εντόπισε τις μεγαλύτερες ανησυχίες που εμποδίζουν τον ύπνο των Αμερικανών:

Η αύξηση του κόστους ζωής

Η πανδημία COVID-19

Βία με όπλα

Κλιματική αλλαγή

Προεδρικές εκλογές 2024

«Εκτός από αυτές τις γενικές ανησυχίες, υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες ανησυχίες που μπορεί να κρατούν τους Αμερικανούς ξύπνιους τη νύχτα ανάλογα με τις ατομικές τους περιστάσεις, όπως προβλήματα σχέσεων ή εργασιακό άγχος», δήλωσε στο Fox News Digital ο Shelby Harris, γιατρός και ειδικός σε θέματα ύπνου.

Τι είναι ο σκανδιναβικός ύπνος

Ένας στους τρεις ενήλικες στην έρευνα είπε ότι δεν κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τον/την σύντροφό του λόγω των διαφορετικών προτιμήσεων ύπνου. Αυτή η τάση είναι γνωστή ως «διαζύγιο» του ύπνου.

Ο Brandy Smith, ψυχολόγος από την Αλαμπάμα των ΗΠΑ είπε στο Fox News Digital ότι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για το «διαζύγιο» ύπνου είναι το ροχαλητό, οι συχνές κινήσεις που κρατούν τον ένα σύντροφο ξύπνιο ή οι συχνές αφυπνίσεις κατά την διάρκεια του ύπνου και οι διαφορές στο πρόγραμμα του ύπνου.

Η έρευνα αποκάλυψε και μία νέα τάση στις συνήθειες του ύπνου των ζευγαριών, τον «Σκανδιναβικό ύπνο». Αυτός ο ύπνος προβλέπει ότι τα ζευγάρια μοιράζονται μεν το ίδιο κρεβάτι αλλά έχουν διαφορετικές κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα.

Αυτή είναι μία συνήθεια στις σκανδιναβικές χώρες προκειμένου τα ζευγάρια να κοιμούνται μαζί αλλά να μην μαλώνουν για το πάπλωμα. Ο κάθε σύντροφός έχει τον δικό του χώρο στο κρεβάτι γεγονός που εγγυάται έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Το 59% των συμμετεχόντων είπαν ότι θέλουν να μοιράζονται την κουβέρτα με τον σύντροφό τους την νύχτα. Ωστόσο το 41% προτιμά να κοιμάται με τα δικά του κλινοσκεπάσματα.

Ο γιατρός, Shelby Harris υποστήριξε ότι η σκανδιναβική μέθοδος ύπνου μπορεί να έχει πολλά πιθανά οφέλη για την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική ευεξία. «Επιτρέποντας σε κάθε σύντροφο να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του και να επιλέγει κλινοσκεπάσματα που ανταποκρίνονται στις προσωπικές του προτιμήσεις και ανάγκες, η μέθοδος αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις διαταραχές του ύπνου και να βελτιώσει την άνεση. Ο καλύτερος ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους και να οδηγήσει σε μια πιο υγιή σχέση», είπε ο γιατρός.

Απαραίτητα στοιχεία για έναν καλό βραδινό ύπνο

Στην έρευνα, οι ενήλικες κλήθηκαν να αξιολογήσουν ποια είδη είναι πιο κρίσιμα για ποιοτικό ύπνο. Με σειρά από το πιο σημαντικό ανέφεραν:

  • Στρώμα υψηλής ποιότητας
  • Μαξιλάρια αφρού μνήμης
  • Απαλά σεντόνια
  • Πουπουλένιο πάπλωμα
  • Κουβέρτα βαρύτητας

Σχεδόν το 40% είπε ότι χρησιμοποιεί συσκευές λευκού θορύβου για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν.

Οι χειρότερες συνήθειες στον ύπνο

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα μοιράστηκαν αυτές τις πέντε κορυφαίες συνήθειες που είναι επιζήμιες για τον ύπνο τους:

  • Πηγαίνουν για ύπνο σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα
  • Περνούν ώρα μπροστά σε οθόνες όταν ξαπλώνουν στο κρεβάτι
  • Τρώνε πολύ πριν τον ύπνο
  • Πέφτουν για ύπνο με ανοιχτή την τηλεόραση
  • Μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου κατέγραψε ότι το 89% των ενηλίκων και το 75% των παιδιών έχουν τουλάχιστον μία ηλεκτρονική συσκευή στα υπνοδωμάτιά τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, άλλες συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου περιλαμβάνουν την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου, ο μεγάλος μεσημεριανός ύπνος, η μη επαρκής λήψη ηλιακής ακτινοβολίας, ο ύπνος σε ζεστό ή άβολο περιβάλλον.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου