Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 07, 2023

Ανατροπή με τις χρυσές λίρες – Τόσα λεφτά θα πάρετε αν τις πουλήσετε

Οι χρυσές λίρες είναι η πιο δημοφιλής λύση για τους μικροεπενδυτές που θέλουν να αγοράσουν χρυσό.


Η Τράπεζα της Ελλάδος συνήθως προσφέρει τις χρυσές λίρες σε ακριβή τιμή, αλλά δίνει το πλεονέκτημα της εγκυρότητας. Κάθε νόμισμα αξιολογείται παραπάνω από την αξία που περιέχει σε χρυσό. Το πόσο παραπάνω εξαρτάται από το ποιος το πουλάει, πόσο ανάγκη έχει να πουλήσει, πόσο ανάγκη έχει ο άλλος να αγοράσει κ.λπ.

Οι Έλληνες βλέπουν ότι η τιμή της λίρας αυξάνεται συνεχώς και πολλοί σπεύδουν να πουλήσουν προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) το α’ τρίμηνο 2023 οι Έλληνες πούλησαν 3.719 χρυσές λίρες, το β’ τρίμηνο 3.202 και το γ’ τρίμηνο πούλησαν 1.541 λίρες.



Συνολικά ρευστοποιήθηκαν στο 9μηνο 8.462 χρυσές λίρες όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν πουληθεί 8.697 λίρες.

Tα πιο βασικά είδη λίρας που μπορεί να βρει κάποιος στην ελληνική αγορά είναι οι λίρες Αγγλίας με το πρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ – οι προ του 1973 και οι μετά.



Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου η τράπεζα Ελλάδος πούλαγε τη χρυσή λίρα στο κοινό έναντι 515,36 ευρώ και την αγόραζε στα στα 427,68 ευρώ.

Αναφορικά με τις πωλήσεις από τις αρχές του έτους διαμορφώθηκαν σε 29.389 χρυσές λίρες, λιγότερες πάντως από πέρυσι όπου συνολικά διατέθηκαν 52.241 χρυσές λίρες.




Πως επηρέασε ο πόλεμος την τιμή του χρυσού

Από την αρχή του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς η τιμή του χρυσού έχει κερδίσει πάνω από 150 δολάρια



Ο χρυσός φλερτάρει με τα 1.980 δολάρια η ουγγιά καθώς η σταθερή ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια που τροφοδοτείται από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βοήθησε το κίτρινο μέταλλο να αντέξει την πίεση από τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που κατέστειλαν τους φόβους για ύφεση.

Με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κοντά στα υψηλά 16 ετών και το δολάριο να εξακολουθεί να έχει καλές επιδόσεις, ο χρυσός έχει αυξηθεί «άρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο», εξηγεί ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγορών στον OANDA.

Αναλυτές της Commerzbank εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 2.000 δολάρια στο εγγύς μέλλον, εν όψει «της τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή».
Ανοδικά κινείται ο χρυσός και οι χρυσές λίρες

Με κέρδη άνω του 10% από την αρχή του έτους διαπραγματεύεται η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας παλαιάς κοπής. Την Παρασκευή 27/10 έκλεισε στα 515,36 ευρώ τιμή πώλησης από την ΤτΕ, ενώ αντίστοιχα η τιμή αγοράς ήταν στα 427,68 ευρώ. Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 26/10, κατέγραψε ιστορικό υψηλό -με εξαίρεση την κατοχική περίοδο-, φτάνοντας τα 516,33 ευρώ.



Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινείται και η τιμή του χρυσού διεθνώς, υπερβαίνοντας τη Δευτέρα το πρωί το φράγμα των 2.000 δολαρίων, συνεχίζοντας το ράλι του Οκτωβρίου.

Επιπλέον, άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως το ασήμι, κινούνται και αυτά ανοδικά. H τιμή του ασημιού τη Δευτέρα καταγράφεται στα 21,87 ευρώ, με μηνιαία άνοδο άνω του 3%.
Αγορές και πωλήσεις το τελευταίο διάστημα

Σε 29.389 αγορές χρυσής λίρας από ιδιώτες έχει προβεί για τους πρώτους 9 μήνες του 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις έχουν φτάσει τις 8.462.

Οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες προς την Τράπεζα της Ελλάδας μειώνονται από το 2019 και έπειτα, ενώ το ενδιαφέρον των πολιτών για αγορά λιρών αναθερμαίνεται, έχοντας ήδη ξεπεράσει στο εννεάμηνο τη ζήτηση των ετών 2019, 2020 και 2021.


Πώς θα καταλάβετε αν οι λίρες είναι από βολφράμιο, άρα κίβδηλες

Για να ανιχνεύσει κάποιος τις κίβδηλες, χρειάζεται μια ζυγαριά μεγάλης ακρίβειας, που να ζυγίζει μέχρι χιλιοστό του γραμμαρίου, ένα παχύμετρο μηχανολογίας και μια γνήσια λίρα. Κατόπιν πρέπει να γίνουν 3 διαφορετικοί έλεγχοι:

α) Να ζυγίσετε το νόμισμα που εξετάζετε τη γνησιότητά του. Το βάρος πρέπει να είναι όσο αναφέραμε παραπάνω, με απόκλιση 3-4 χιλιοστόγραμμα το πολύ. Δηλαδή αντί 7,998 γραμμάρια που είναι το θεωρητικό βάρος, μπορεί να είναι από 8,002 μέχρι 7,994. Αν η ζυγαριά δείχνει μεγαλύτερη απόκλιση, ζυγίζετε τη σίγουρη λίρα, για να διαπιστώσετε μήπως η λάθος ένδειξη οφείλεται στη ζυγαριά. Αν διαθέτετε ζυγαριές για ερασιτέχνες που πουλιούνται 20-30 ευρώ, μπορεί να τις επηρεάσει η θερμοκρασία ή η υγρασία.

β) Να μετρήσετε με το παχύμετρο τις διαστάσεις της λίρας: τη διάμετρο και το πάχος. Να μην είναι μεγαλύτερες από τις κανονικές διαστάσεις. Μεγαλύτερες διαστάσεις σημαίνει πως το μέταλλο είναι ελαφρύτερο.

γ) Ρίχνετε τη λίρα σε μια σκληρή επιφάνεια, όπως μάρμαρο, πλακάκι ή τζάμι και ακούτε τον ήχο που κάνει. Αμέσως μετά κάνετε το ίδιο και με τη γνήσια λίρα. Πρέπει ο ήχος που βγάζουν και οι δύο να είναι ίδιος.



Αν και οι τρεις έλεγχοι είναι εντάξει, τότε κατά πάσα πιθανότητα η λίρα είναι γνήσια. Ένας φακός ωρολογοποιού (σαν αυτούς που βάζουν στο μάτι τους για να κοιτάνε τον μηχανισμό του ρολογιού) θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τις οπτικές λεπτομέρειες του νομίσματος. Δηλαδή αν έχει χτυπήματα και γενικά αν είναι ταλαιπωρημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου