Αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα μέχρι τέλους είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός και τόνισε ότι δεν θα συμφωνήσει να εγκαταλείψει τον έλεγχο ασφαλείας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Με μήνυμά του από την τηλεόραση, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη στο Τελ Αβίβ μεγάλη διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησής του από ανθρώπους που ζητούν την επιστροφή των ομήρων καταγγέλλοντας αδιαφορία, ο Νετανιάχου είπε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τη μάχη με «πλήρη ισχύ».
Υποστήριξε ότι κατάπαυση του πυρός θα ήταν δυνατή μόνο εάν οι μαχητές στη Γάζα απελευθερώσουν και τους περίπου 240 ομήρους που συνελήφθησαν στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Πρόσθεσε ότι δεν θα συμφωνούσε να παραιτηθεί από τον έλεγχο ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας «σε καμία περίπτωση» και, όσον αφορά τους ομήρους, είπε ότι «η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι σαφής – δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Χαμάς έχει πρακτικά χάσει τον έλεγχο του βορρά της Λωρίδας της Γάζας. Δεν έχει πουθενά ασφαλές σημείο να κρυφτεί». Και απευθυνόμενος στους Άραβες ηγέτες «που νοιάζονται για το μέλλον των χωρών τους στην περιοχή», τους κάλεσε «να αντισταθούν στη Χαμάς. Στα 16 χρόνια της η Χαμάς έφερε την καταστροφή στη Γάζα και έφερε μόνο δύο πράγματα: αίμα και φτώχεια».
Επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχολίασε και τη δήλωση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει να σκοτώνει γυναίκες και παιδιά στη Λωρίδα» της Γάζας. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος «έχει κάνει ένα σοβαρό λάθος, ένα πραγματικό και ηθικό λάθος».
«Αυτός που εμποδίζει την απομάκρυνση αμάχων δεν είναι το Ισραήλ, είναι η Χαμάς. Αυτοί που πυροβολούν στις περιοχές διέλευσης προς τον ασφαλή διάδρομο δεν είναι το Ισραήλ, είναι η Χαμάς… Επομένως, η ευθύνη για την εκκένωση δεν ανήκει στο Ισραήλ, ανήκει στη Χαμάς».
Στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη ήταν και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, που σχολιάζοντας τις δηλώσεις ξένων ηγετών είπε: «Αναρωτιέμαι και τους ρωτάω: από πού πηγάζει αυτό το θάρρος για να μας κατακρίνουν και να μας επιτιμούν εν μέσω πολέμου; Θέλω να πω σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που μας επικρίνουν, ότι δεν θα σιωπήσουμε ούτε θα ησυχάσουμε μέχρι να εκτελέσουμε την αποστολή μας… έτσι ώστε η Χαμάς να ηττηθεί».
Συγκρούσεις στο Τελ Αβίβ
Συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του πρωθυπουργού και συγγενών των ομήρων στη Γάζα σημειώθηκαν έπειτα από τη μεγάλη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ και την αντιδιαδήλωση των υποστηρικτών του Νετανιάχου.
Στη διαδήλωση με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Ρουβέν Ρίβλιν κάλεσε «την ηγεσία σε όλο τον κόσμο… να κάνει τα πάντα για να μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας και να τους φέρουμε σπίτι».
Ανέφερε ότι έχει απευθυνθεί «σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού», τους οποίους ρώτησε «ρώτησα, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στο αίτημά σας για ανθρωπιστική βοήθεια, όταν δεν μπορείτε να ζητήσετε το πιο βασικό πράγμα από τη Χαμάς: να επισκεφτείτε τους ομήρους;»
Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των ομήρων δήλωσαν ότι είναι οργισμένες με την κυβέρνηση του Ισραήλ, κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να τους δώσουν απαντήσεις.
Μια διαδηλώτρια είπε: «Μας ρωτούν σε ποιον απευθύνεται η οργή μας. Προς όλη την ανθρωπότητα… αλλά κυρίως, προς αυτούς που είναι υπεύθυνοι για εμάς, που έχουν συμβόλαιο μαζί μας, την κυβέρνηση του Ισραήλ». Και εξήγησε ότι «δεν μπορούν να μας πουν “εμπιστευτείτε μας”. Αυτή η φράση έχει χάσει το νόημά της από τις 7 Οκτωβρίου».
Άλλη διαδηλώτρια, απευθυνόμενη στον Νετανιάχου, είπε: «Κύριε, πρωθυπουργέ, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μη μου μιλάτε για κατακτήσεις ή για την ισοπέδωση της Γάζας. Μη μιλάτε καθόλου. Απλώς αναλάβετε δράση… φέρτε τους ανθρώπους μας στο σπίτι τώρα».
Κατήγγειλαν τα εγκλήματα του Ισραήλ
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά τη σύνοδο στη Σαουδική Αραβία, οι 57 ηγέτες μουσουλμανικών και αραβικών κρατών, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία κάνουν έκκληση για τερματισμού του πολέμου και την παράδοση, άμεσα, ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.
Επίσης, κάλεσαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για τις επιθέσεις του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος «δεν μπορεί να ονομαστεί αυτοάμυνα και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο».
Ανοίγει το πέρασμα στη Ράφα
Την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα από και προς την Αίγυπτο ανακοίνωσαν οι αρχές, ώστε να επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση από τον θύλακα κατόχων ξένων διαβατηρίων. Η Ράφα είχε κλείσει την Παρασκευή, λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη μετακίνηση τραυματιών από τη Γάζα προς το πέρασμα.
Επίσης, σύμφωνα τον ισραηλινό στρατό, που απέρριψε ως αναληθείς τις καταγγελίες ότι έχει περικυκλώσει τα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή βρεφών σε θερμοκοιτίδες, περίπου 200.000 Παλαιστίνοι μετακινήθηκαν προς τη νότια Γάζα τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου