Ζυγίζοντας τις εσωκομματικές αντιδράσεις, το Μαξίμου ψάχνει τον κατάλληλο χρόνο για να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Εισηγήσεις για να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση του γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα υπάρχουν στο τραπέζι της κυβέρνησης, χωρίς, ωστόσο, να έχει επιβεβαιωθεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για μια ρύθμιση που είναι δεδομένο, πάντως, πως βρίσκεται στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανοιχτές παραμένουν όμως και οι λεπτομέρειες της νομοθετικής αυτής ρύθμισης, που φαίνεται πως θα είναι κρίσιμες και για την τελική στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ.
Σημειώνεται ότι, ερωτηθείς σχετικά μέσα στην εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως «ισχύουν στο ακέραιο όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός και τα έχει πει και στη ΔΕΘ. Δεν έχω κάτι νεότερο για το χρονοδιάγραμμα. Οταν υπάρχει κάτι περισσότερο, θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η βασική μορφή του νομοσχεδίου έχει ήδη ετοιμαστεί και εξεταστεί από ομάδα νομικών, με τον χρόνο κατάθεσής του να είναι θέμα απόφασης του Κυριακου Μητσοτάκη με κριτήριο και το πολιτικό τάιμινγκ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τελική στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Ως προς το περιεχόμενο, το σχέδιο προβλέπει την πλήρη ισότητα, που ήταν, άλλωστε, στον πυρήνα των σχετικών εξαγγελιών Μητσοτακη αλλά και των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί με την επιτροπή για την εθνική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, με επικεφαλής τον καθηγητή και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λινό-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.
«Σιωπηρή ισότητα». Ο κορμός του νομοσχεδίου αποτελείται από ένα βασικό άρθρο που επεκτείνει το δικαίωμα του γάμου, ορίζοντας ότι νοείται ανάμεσα σε άτομα του ιδίου ή διαφορετικού φύλου. Από αυτή τη γραμματική διεύρυνση του ορισμού του θα προέρχεται η λεγόμενη «σιωπηρή ισότητα» και όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν. Δηλαδή, να ισχύει γενικώς κι αδιακρίτως για ένα παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι ό,τι ισχύει και για το κάθε παντρεμένο ετερόφυλο ζευγάρι, συμπεριλαμβανομένης και της τεκνοθεσίας και της αναγνώρισης της ΛΟΑΤΚΙ γονεϊκότητας που αφορά πολλά παιδιά που έχουν ήδη αποκτήσει ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας. Πέραν αυτού, το σχέδιο που έχει ήδη στα χέρια του ο Πρωθυπουργός θα περιλαμβάνει ειδικότερες διατάξεις για επιμέρους θέματα όπως η αναγνώριση των γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι, παρά τις εισηγήσεις που έγιναν από το κομματικό στρατόπεδο στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξαίρεση της τεκνοθεσίας από το γάμο, κάτι τέτοιο κρίνεται νομικά προβληματικό και, όπως σημειώνουν άνθρωποι που έχουν γνώση των συζητήσεων, θα καταδικαζόταν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Η τεκνοθεσία παραμένει, λοιπόν, το κυρίαρχο «αγκάθι» που έχει να διαχειριστεί πολιτικά το Μέγαρο Μαξίμου, μια και συγκεντρώνει ακόμη αρκετές αντιδράσεις από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν και υπάρχει στην κυβέρνηση η εκτίμηση ότι ως τη μέρα της ψηφοφορίας κάποιες από αυτές θα καμφθούν. Ενδεικτικά, τουλάχιστον ένας υπουργός που ήταν αρνητικός, ο Αδωνις Γεωργιάδης, τηρεί πλέον θετικότερη στάση.
Δεν ήταν τυχαίες, πάντως, οι δυο σχετικές παρεμβάσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες και ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που ζητηθεί κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα οδηγηθεί σε παραίτηση. Νωρίτερα είχε εξηγήσει τη θέση του εξηγώντας πως νομικά, με βάση τον αστικό κώδικα, ο γάμος ταυτίζεται με την απόκτηση τέκνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου