Η ταινία Napoleon (Ναπολέων) του Ρίντλεϊ Σκοτ με τον βραβευμένο με Όσκαρ, Χοακίν Φίνιξ, κυκλοφορεί από χθες Πέμπτη (23/11) στα ελληνικά σινεμά.
H πολυαναμενόμενη ιστορική ταινία με προϋπολογισμό 200 εκατ. δολαρίων, έχει διχάσει ήδη κοινό και κριτικούς. Σε αυτή, ο Σκοτ «αποτυπώνει το ανελέητο ταξίδι του Ναπολέοντα στην εξουσία υπό το πρίσμα της εμμονικής, εκρηκτικής σχέσης του με τη μόνη αληθινή του αγάπη την αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα ντε Μπωαρναί, προβάλλοντας τις οραματικές στρατιωτικές και πολιτικές τακτικές του, μέσα από μερικές από τις πιο απαιτητικές και δυναμικές σκηνές μάχης στην ιστορία του κινηματογράφου».
Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Παρίσι και όσοι επεσήμαναν ιστορικές ανακρίβειες και λάθη, αμέσως άκουσαν τα... γαλλικά του σκηνοθέτη.
Ας δούμε μαζί ορισμένα λάθη και fun facts της ταινίας Napoleon
Ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ είπε ότι έκανε μια συνειδητή προσπάθεια να κρατήσει τη διάρκεια της ταινίας στα σινεμά στις 2,5 ώρες, θεωρώντας ότι αυτό είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορεί να αντέξει ο μέσος άνθρωπος να δει μια ταινία χωρίς διάλειμμα πριν αισθανθεί άβολα στο κάθισμά του ή αρχίσει να πιστεύει ότι το φιλμ σέρνεται. Ωστόσο, ανακοίνωσε ένα τετράωρο director’s cut όταν κυκλοφορήσει στο Apple TV+.
Αν και η ταινία ξεκινά με τον Ναπολέοντα να παρακολουθεί την εκτέλεση της Μαρίας Αντουανέτας, πρέπει να σημειωθεί πως ο Ναπολέων δεν βρισκόταν εκεί στην πραγματικότητα.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο, βλέπουμε τις πυραμίδες να έχουν γίνει στόχος των πυρών των Γάλλου Αυτοκράτορα. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο στρατός του Ναπολέοντα επιτέθηκε στις πυραμίδες. Ο ίδιος ο Ναπολέων ήταν μεγάλος θαυμαστής της Αρχαίας Αιγύπτου και του πολιτισμού της.
Στην αφίσα της ταινίας αναφέρεται ότι ο Ναπολέων «ήρθε από το πουθενά», στην πραγματικότητα όμως, ο πατέρας του ήταν αριστοκράτης.
Απαντώντας στις επικρίσεις για ιστορικές ανακρίβειες, ο Ρίντλεϊ Σκοτ είπε απλώς: «Get a life» (Αποκτήστε ζωή). Όταν πιέστηκε περαιτέρω από τους ιστορικούς, πρόσθεσε «Όταν έχω προβλήματα με ιστορικούς, ρωτάω: "Συγγνώμη, φίλε, ήσουν εκεί; Όχι; Λοιπόν, βούλωσέ το"».
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ είπε πώς το σενάριο γράφτηκε από την αρχή ώστε να το προσαρμόσει στην ερμηνευτική δεινότητα του Φίνιξ. «Με τον Χοακίν, μπορούμε να ξαναγράψουμε την ταινία από την αρχή γιατί νιώθει άβολα. Και αυτό συνέβη με το "Ναπολέων". Διαλύσαμε την ταινία για να τον βοηθήσουμε να επικεντρωθεί στο ποιος ήταν ο Βοναπάρτης. Έπρεπε να το σεβαστώ αυτό, γιατί αυτά που παρατηρούσε ήταν απίστευτα εποικοδομητικά. Τα έκανε όλα μεγαλύτερα και καλύτερα».
Επίσης, αποκάλυψε ο Χοακίν Φίνιξ μπλόκαρε «μην ξέροντας τι να κάνει» δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα για τον Ναπολέοντα. Ο Σκοτ είπε στο Empire: «Θα μπει και θα πει δύο εβδομάδες πριν [τα γυρίσματα]: "Δεν ξέρω τι να κάνω". Θα πω, "Τι;!". "Δεν ξέρω τι να κάνω". "Ω Θεέ μου". Είπα, "Έλα μέσα, κάτσε". Καθίσαμε 10 μέρες, όλη μέρα μιλώντας για κάθε σκηνή, μία-μία. Κατά μία έννοια, κάναμε πρόβες. Λεπτομέρεια προς λεπτομέρεια».
Η ταινία γυρίστηκε σε 61 ημέρες. Ο σκηνοθέτης εξήγησε ότι αυτό ήταν εξαιρετικά γρήγορο για μια ταινία αυτής της κλίμακας.
Επίσης έκανε γνωστό ότι στις σκηνές μάχης χρησιμοποίησαν 11 κάμερες.
Ο Ναπολέων επανενώνει τον Ρίντλεϊ Σκοτ με τον Χοακίν Φίνιξ, μετά τον Μονομάχο (Gladiator) του 2000. Και στις δύο ταινίες, ο Φοίνιξ υποδύεται μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα (τον Αυτοκράτορα Κόμμοδος το 2000 και τον Ναπολέντα σε αυτή την ταινία).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου