Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 04, 2023

Τι αγοράζεις πλέον με 50 ευρώ στα σουπερμάρκετ;

Αισχροκέρδεια, αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές

αδειάζουν τις τσέπες των καταναλωτών: εξηγεί στη LiFO η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

Μάνος Χατζηγιάννης

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ στα νοικοκυριά η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, παρόλο που με βάση τα επίσημα στοιχεία ο πληθωρισμός μειώνεται. 


Οι καταναλωτές αναρωτιούνται πού θα οδηγήσει αυτό το κύμα της ακρίβειας, καθώς κάθε επίσκεψη σε σουπερμάρκετ είναι μια δοκιμασία για τα πορτοφόλια τους με αποτέλεσμα, όπως λένε χαρακτηριστικά, «να εξαφανίζεται το 50ευρο για μια τσάντα πράγματα», ενώ οσονούπω έρχονται και οι γιορτές.


Υπενθυμίζεται πως το φετινό «καλάθι των Χριστουγέννων» θα ισχύει από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2024. 


Η πρόεδρος της «Ένωσης Καταναλωτών - Η Ποιότητα Της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), Παναγιώτα Καλαποθαράκου, μίλησε στη LIFO και ανέφερε πως αυτό που καταγράφει καθημερινά η ΕΚΠΟΙΖΩ από την επαφή με τους καταναλωτές είναι οι μεγάλες και συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα. «Μεσοσταθμικά αγγίζουν σήμερα διψήφιο νούμερο, ενώ ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται και είναι υποπολλαπλάσιος», τόνζει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου.


Τονίζει δε πως η ακρίβεια είναι ένα πολυπαραγοντικό και σύνθετο φαινόμενο και η αντιμετώπισή της απαιτεί μόνιμα θεσμικά εργαλεία.


Πού οφείλεται η ακρίβεια 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ αυτό οφείλεται «στις εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις στις αγορές τροφίμων, στην έλλειψη ανταγωνισμού και στους ανεπαρκείς ελέγχους, ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια, αλλά και στις αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές και στην αθέμιτη κερδοφορία των επιχειρήσεων».


«Δεν είναι δυνατόν στη χώρα μας να πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά τα ίδια προϊόντα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες, τη ίδια στιγμή που η αγοραστική μας δύναμη είναι υποπολλαπλάσια των ευρωπαϊκών χωρών», τονίζει.


Ωστόσο, για να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα –τι αγοράζει κανείς σήμερα στα σουπερμάρκετ, έχοντας να διαθέσει ένα 50άρικο–, ας ρίξουμε μια ματιά στα ψώνια μίας ημέρας: 


- Απορρυπαντικό πλυντηρίου >>> 12,50


- Κρεμμύδια ξερά (εγχώρια) >>> 55 λεπτά 


- Χαρτικά >>> 1,90


- Ψωμί για σάντουιτς >>> 1.05


- Ρόκα >>> 1,15


- Ζαμπόν 6 φέτες >>> 4,22


- 1 Κοτόπουλο >>> 4,40


- Γάλα εβαπορέ μερίδες >>> 1,18


- Σπανάκι 100 γρ. >>> 1,15


- Φέτα συσκευασμένη >>> 6,56


- Νερό (6άδα) >>> 1,80


- Αρτοσκεύασμα >>> 84 λ.


- Αρτοσκεύασμα >>> 1,10 


- Ξηροί καρποί >>> 3,85


- Ξυραφάκια >>> 4,07


- 1 Μαρούλι >>> 1,24


Σύνολο: 46,49 €  


Από την παραπάνω λίστα, σημειωτέον, απουσιάζει το κρέας ή οποιοδήποτε άλλο «ακριβό» τρόφιμο, το βούτυρο, το φρέσκο γάλα ή κάποιος κωδικός από τα ζυμαρικά, όπως επίσης και ελαιόλαδο ή άλλος τύπου μαγειρικού ελαίου.

Πόσο βοηθούν τα μέτρα στο θέμα της ακρίβειας  

Ενώ, λοιπόν, η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει, η κυβέρνηση επιχειρεί με σειρά μέτρων να μετριάσει το πρόβλημα.


Σύμφωνα πάντως με την πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ, τα μέτρα αυτά «έχει αποδειχθεί ότι περιορισμένα έχουν αποδώσει».


«Τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο στη συγκράτηση όσο και στην αναχαίτιση του κύματος της ακρίβειας (καλάθι νοικοκυριού, διάφορα pass, μόνιμη μείωση τιμών τουλάχιστον 5%) έχουν αποδώσει περιορισμένα και δυστυχώς η ακρίβεια καλά κρατεί, και μάλιστα σε βασικά προϊόντα διατροφής», τονίζει.


Όπως σημειώνει, ναι μεν έχουν ξεκινήσει να επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα σε επιχειρήσεις εθνικές αλλά και πολυεθνικές σε πλήθος προϊόντων για αθέμιτη κερδοφορία, ωστόσο «είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα κέρδη που αποκομίζουν». 


Η κ. Καλαποθαράκου θέτει επίσης και το θέμα του κατά πόσο εισπράττονται τα πρόστιμα αυτά. «Και δεύτερον πρέπει να δημοσιοποιούνται οι λίστες αυτών των προϊόντων (όχι μόνο οι επωνυμίες των επιχειρήσεων), ώστε οι καταναλωτές να τιμωρούμε με τη συμπεριφορά μας τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν και οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας –Ενώσεις Καταναλωτών– με συλλογικές δράσεις να επιβάλουμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων μας και οικονομικών μας συμφερόντων».

Τι θα γίνει τις γιορτές και τον χειμώνα με το κύμα ακρίβειας; 

Με την εορταστική περίοδο να βρίσκεται πλέον προ των πυλών, οι προβλέψεις της προέδρου της ΕΚΠΟΙΖΩ δεν είναι ενθαρρυντικές. 


«Οι προβλέψεις για την επερχόμενη εορταστική αγορά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι δυσοίωνες. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι δεν έχουμε δει αποκλιμάκωση, ιδίως στα τρόφιμα, αντίθετα συνεχείς ανατιμήσεις», αναφέρει η ίδια. 


Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου, εν μέσω χειμώνα όπου οι ανάγκες των νοικοκυριών θα είναι αυξημένες σε θέρμανση, «φοβούμαστε ότι θα συνεχιστεί η ασφυκτική και αδιέξοδη κατάσταση που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας. Από την άλλη να σημειώσουμε ότι οι πολύ περιορισμένες αυξήσεις μισθών και συντάξεων έχουν εξανεμιστεί πριν καν δοθούν από τις συνεχείς και ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις».


«Τέλος θεωρούμε ότι η ακρίβεια είναι ένα πολυπαραγοντικό και σύνθετο φαινόμενο και η αντιμετώπισή της απαιτεί μόνιμα θεσμικά εργαλεία. Είναι συνεπώς επιβεβλημένο να δημιουργηθούν μόνιμοι θεσμοί που θα βοηθούν και θα στηρίζουν τα συμφέροντα των καταναλωτών. Είναι θέμα πολιτικών επιλόγων της κυβέρνησης, ώστε ο καταναλωτής να τεθεί στο επίκεντρο και να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού, αλλά και την ενδυνάμωση του καταναλωτή, διότι μόνο τότε θα επέλθει ισορροπία στην αγορά προς όφελος καταναλωτών και επιχειρήσεων», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου