Το τυρί είναι μία πολύ θρεπτική τροφή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, προβιοτικά, βιταμίνη Κ , βιταμίνη Α και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ακόμα, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, αναφέρει πως υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν πως με το να τρώτε τυρί μπορεί να μειώσετε και τις πιθανότητες για άνοια.
Το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παρασκευή, αλλά και ο τρόπος, η μέθοδος που παρασκευάζεται το τυρί είναι αυτά που καθορίζουν την διατροφική αξία του τυριού. Αν και δεν είναι μία τροφή που επιλέγουν όλοι, το τυρί είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμινών αλλά και πρωτεΐνης.
Τα 7 πιο υγιεινά τυριά
- Η παρμεζάνα
- Το τσένταρ
- Το κατσικίσιο τυρί
- Η μοτσαρέλα
- Το κότατζ
- Η ρικότα
- Το blue cheese
1. Η παρμεζάνα
Η παρμεζάνα είναι ένα Ιταλικό τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Η παρμεζάνα έχει αλμυρή και πλούσια γεύση και συνδυάζεται υπέροχα και με την πιο απλή μακαρονάδα. Η παρμεζάνα, επίσης είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, όπως το φώσφορο, ένα στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό για την ενέργεια, αλλά και για την διατήρηση της κυτταρικής δομής.
Η παρμεζάνα θεωρείται ένα τυρί που δεν περιέχει λακτόζη, οπότε αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για αυτούς που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
2. Το τσένταρ
Το τσένταρ είναι ένα σκληρό αγελαδινό τυρί που προέρχεται από το Somerset της Αγγλίας. Το πιο διάσημο για την γεύση του είναι το παλαιωμένο, το οποίο είναι πολύ πλούσιο τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Κ και Α, βιταμίνες που ενισχύουν την όραση, το ανοσοποιητικό αλλά και το αίμα.
3. Το κατσικίσιο τυρί
Το κατσικίσιο τυρί είναι ένα μαλακό τυρί που προέρχεται από γάλα κατσίκας και επομένως έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Συνεπώς, προτιμάται πολύ συχνά από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πεπτικό τους. Έχει μία ιδιαίτερη γεύση και μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες υφές. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο NHS, αναφέρει πως το κατσικίσιο τυρί είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά, όπως και σε πρωτεΐνη.
4. Η μοτσαρέλα
Η φρέσκια μοτσαρέλα αποτελεί μία όχι μόνο υγιεινή αλλά και νόστιμη επιλογή για τις σαλάτες και τις πίτσες σας. Παρασκευάζεται από αγελαδινό ή γάλα από βουβάλι και περιέχει πολλά προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
5. Το κότατζ
Ακόμα και αν το κότατζ τυρί δεν είναι στις γεύσεις σας, δεν μπορείτε να παραβλέψετε τα οφέλη του. Το κόταζτ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, και αν και περιέχει παραπάνω αλάτι από άλλα τυριά, αυτό του επιτρέπει να μπορεί να καταπολεμά βακτήρια και να εξισορροπεί την υφή και την υγρασία του τυριού.
6. Η ρικότα
Αν προτιμάτε ένα πιο κρεμώδες τυρί, η ρικότα είναι μία εξαιρετική επιλογή. Είναι ένα ιταλικό τυρί που πολύ συχνά προσθέτουν στα λαζάνια, πολύ πλούσιο σε ασβέστιο καθώς περιέχει σχεδόν την απαραίτητη καθημερινή ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται ένας ενήλικας.
7. Το blue cheese
Αυτό το τυρί είτε θα το μισήσετε είτε θα το αγαπήσετε. Το blue cheese παρασκευάζεται είτε από αγελαδινό είτε από κατσικίσιο γάλα στα οποία έχουν αναπτυχθεί αποικίες από μύκητες. Περιέχει λίγες θερμίδες αλλά πολύ έντονη γεύση . Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στην Αγγλία, βρέθηκε πως αν τρώτε blue cheese μειώνετε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου