Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 12, 2023

Κώστας Νεστορίδης: Ποιος ήταν ο θρύλος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου – Η «χρυσή» εποχή στην Ένωση και οι διακρίσεις

Ο Κώστας Νεστορίδης άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τον

αθλητικό κόσμο. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιθετικούς με μεγάλη προσφορά στην ΑΕΚ και την Εθνική Ελλάδος.

Ο Κώστας Νεστορίδης γεννήθηκε το 1930 στην Δράμα από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο. Το 1933 η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα και η εφηβεία τον βρήκε στα σοκάκια της Καλλιθέας άλλοτε ως λούστρο με το κασελάκι του και άλλοτε ως πωλητή τσιγάρων. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδιζε τα απογεύματα να παίζει στην αλάνα της γειτονιάς του με μια αυτοσχέδια μπάλα από κάλτσες.


Το 1944 η οικογένεια Νεστορίδη μετακόμισε στην Πρέβεζα. Εκεί ο 14χρονος Κώστας είχε την ευκαιρία να δείξει για πρώτη φορά το ταλέντο του, παίζοντας ποδόσφαιρο με Ιταλούς στρατιώτες οι οποίοι ενθουσιάστηκαν και του πρότειναν να πάει στην Ιταλία.

Κώστας Νεστορίδης



Έξι μήνες αργότερα, με την Απελευθέρωση, η οικογένειά του επέστρεψε στην Αθήνα και ο Κώστας προσπαθεί να πιάσει δουλειά. Πίσω από το χώρο που εργαζόταν υπήρχε ένα γήπεδο, όπου οι Άγγλοι αξιωματικοί του εκστρατευτικού σώματος συνήθιζαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Εκεί σύχναζε και ο Κώστας Νεστορίδης, ο οποίος τους τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον, ζητώντας από τους γονείς του να τον πάρουν στην Αγγλία για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Σε ηλικία 15 ετών ο Νεστορίδης έπαιξε τον πρώτο του ποδοσφαιρικό αγώνα με την Ένωση Αγίου Νικολάου Καλλιθέας. Ακολουθεί η Ελλάδα Μοσχάτου, όπου αγωνίζεται με αντάλλαγμα μια θέση εργασίας σε εργοστάσιο. Μάλιστα επειδή δεν ήθελε να φαίνεται στο δελτίο του το όνομά του, υπογράφει ως «Κωνσταντίνος Μπρίτζος». «Μπρίτζος» ήταν το παρατσούκλι του αδελφού του, που του το είχαν κολλήσει επειδή κουβαλούσε μπρούντζους και σίδερα. Στο διάστημα της παραμονής του στην ομάδα του Μοσχάτου, τον δοκίμασε ο Ολυμπιακός, αλλά τον απέρριψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου