Την ονόμασα έτσι αυτή τη συνταγή επειδή μας την έχει δώσει η νονά της μαμάς μου και τη φτιάχνουμε στη οικογένεια εδώ και 30 χρόνια. Είναι εύκολη και απλή, θα σας πετύχει ακόμα και αν δεν έχετε ξαναφτιάξει ποτέ. Αξίζει να τη δοκιμάσετε.
Υλικά (25-30)
½ κ. φυτίνη (ή βούτυρο αν το προτιμάμε)
1 πιάτο αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
2 κρόκους αυγών
1 ποτήρι του νερού άχνη
½ ποτήρι του κρασιού ούζο
1 κιλό αλεύρι
2-3 βανίλιες
άχνη για πασπάλισμα (περίπου 1 κιλό)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το χέρι λίγο τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη φυτίνη, στη συνέχεια προσθέτουμε την άχνη, το ούζο και τις βανίλιες. Κρατάμε από το αλεύρι περίπου μια χούφτα( αν δούμε ότι δεν σφίγγει η ζύμη μας το προσθέτουμε και αυτό)και ρίχνουμε το υπόλοιπο στη ζύμη μας. Ζυμώνουμε λίγο, προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά μας. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας με τη βοήθεια κουπ πάτ ή μισοφέγγαρο με ένα ποτήρι. (Για να φτιάξουμε μισοφέγγαρα, παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης, της δίνουμε μακρόστενο σχήμα με πλάτος μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ποτηριού και κόβουμε με το ποτήρι αρχικά έναν κύκλο, μετά κατά μήκος σχηματίσουμε μισοφέγγαρα)
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες μας σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 ◦C μέχρι να ροδίσουν. Όσο ψήνονται, στρώνουμε σε μια επιφάνεια λαδόκολλα στην οποία κοσκινίζουμε ένα στρώμα άχνης. Όταν βγάλουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο τους τοποθετούμε στην λαδόκολλα και κοσκινίζουμε άχνη όσο είναι ακόμα καυτοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου