Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 09, 2023

Κυριακάτικο τραπέζι: Μοσχαρίσια σπάλα λεμονάτη με κονιάκ, μπαχαρικά και μελωμένα καρότα

Μαγειρεύουμε μοσχαρίσια σπάλα λεμονάτη με κονιάκ, μπαχαρικά και μελωμένα καρότα για το κυριακάτικο τραπέζι.


Θα προσθέσουμε κρεμμύδια ξερά, χυμό λεμόνι, ζωμό κρέατος, δάφνη, καπνιστή πάπρικα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και κύμινο.

Υλικά


1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε κύβους των 2-2½ εκ.


100 ml ελαιόλαδο


2 ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ


1 φύλλο δάφνης


3 μπαχάρια σπόροι, κοπανισμένοι


½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο


100 ml κονιάκ


50 ml λεμόνι χυμό


600 ml ζωμό κρέατος ή νερό


1 κ.γ. πάπρικα σε σκόνη - κατά προτίμηση καπνιστή


αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


για τα μελωμένα καρότα


500 γρ. καρότα, σε φέτες πάχους 1 εκ.


50 ml ελαιόλαδο


1 κ.σ. μέλι


½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη


Εκτέλεση


Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, με βαρύ πυθμένα, ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.


Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και όταν κάψει σοτάρουμε τα κομμάτι του κρέατος, τα οποία έχουμε αλατοπιπερώσει, για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας προσεχτικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα μπαχάρια, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουνν το άρωμα τους.


Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και το ζωμό ή το νερό, φροντίζοντας το υγρό να καλύπτει το κρέας κατά τα 2/3. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ακόμα. Ρίχνουμε την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και όταν κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει, αλλά να μείνει ζουμέρο.


για τα μελωμένα καρότα


Σε μέτρια κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, βάζουμε τα καρότα, το λάδι, το μέλι, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Το ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.

Όυαν πάρουν μια βράση, μετριάζουμε τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και τα καρότα να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε λίγο.


Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και αποσύρουμε από τη φωτιά.


για το στήσιμο


Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα καρότα, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε αμέσως.


Συνοδεύουμε με απλό πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας, αρωματισμένο με κύμινο.


Tip


Αντι για κύμινο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξερό κόλιανδρο σε σκόνη.


για τον ζωμό κρέατος


Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα 3-4 κόκαλα από μοσχάρι που έχουμε ζητήσει από τον χασάπη ή 1 κομμάτι κρέατος για βραστό, 2 κ.σ. ξερό θυμάρι, 2 δαφνόφυλλα, 1 ξερό κρεμμύδι - στα τέσσερα, 2 καρότα σε ροδέλες, 1 πράσο σε ροδέλες και τα βράζουμε σε 3 λίτρα νερό για περίπου 1 ώρα.


Σουρώνουμε το ζωμό και τον αφήνουμε στο ψυγείο γαι 2 ώρες τουλαχιστον, ώστε να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος, το οποίο θα αφαιρέσουμε μετά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου