Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 10, 2023

Γιατί δεν πρέπει να ξαναζεστάνουμε ποτέ το κοτόπουλο στο φούρνο μικροκυμάτων

Και που θα ζεσταίνουμε στο εξής τα πουλερικά μας για να παραμείνουμε ασφαλείς.
Δεν είναι διαγωνισμός. Eίναι η αλήθεια: Όταν θέλουμε να ζεστάνουμε γρήγορα το φαγητό μας, ο φούρνος μικροκυμάτων γίνεται μεμιάς ο καλύτερος μας φίλος. Ωστόσο, για ορισμένα τρόφιμα, το ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμάτων ίσως είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. 

Στα τρόφιμα που απαγορεύεται να αναθερμάνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων συγκαταλέγεται και το κοτόπουλο.

Γιατί δεν πρέπει να ξαναζεστάνουμε το κοτόπουλο στον φούρνο μικροκυμάτων

Επειδή τα μικροκύματα δυσκολεύονται να διεισδύσουν κάτω από τις παχιές επιστρώσεις των τροφίμων, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις ανομοιόμορφες θερμοκρασίες σε σημεία του ίδιου πιάτου.


Γιατί; Επειδή όταν ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων τρόφιμα με παχιά εξωτερικά στρώματα, όπως για παράδειγμα η πέτσα του κοτόπουλου, το εσωτερικό κομμάτι δεν ζεσταίνεται τόσο από τα ίδια τα μικροκύματα, όσο από τη μεταφορά της θερμοκρασίας από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του κρέατος.

Μάλιστα, μερικά σημεία του κοτόπουλου, ίσως έχουμε παρατηρήσει ότι μένουν και εντελώς κρύα, ακόμα και μετά το ζέσταμα. Σε αυτά τα σημεία μπορούν να πολλαπλασιαστούν επικίνδυνα βακτήρια, όπως αυτά που προκαλούν τη σαλμονέλα, από την οποία στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο 48 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν, 128.000 νοσηλεύονται και 3.000 πεθαίνουν.

Πώς θα ξαναζεστάνουμε το κοτόπουλο με ασφάλεια

Στον φούρνο ή στο μάτι της κουζίνας. Αυτές είναι οι δύο πιο ασφαλείς μέθοδοι, γιατί διασφαλίζουν ότι ολόκληρο το κομμάτι του πουλερικού θα ξαναζεσταθεί ομοιόμορφα.


Η δεύτερη συμβουλή είναι να σκεπάζουμε το φαγητό ενώ το ζεσταίνουμε. Κατά προτίμηση με ένα καπάκι που να επιτρέπει στον ατμό να βγαίνει έξω.


Εάν επιλέξουμε να ξαναζεστάνουμε το φαγητό στην εστία της κουζίνας, θα πρέπει να βάλουμε λίγο νεράκι - ένα με δύο φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ - στο δοχείο της αναθέρμανσης. Αυτό θα βοηθήσει το κρέας να μην ξεραθεί και να μην χάσει την ζουμερή υφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου