Το κλειδί για την παρασκευή του τέλειου εσπρέσο έχει αποτελέσει μείζον ζήτημα για χρόνια. Τώρα όμως μια ομάδα επιστημόνων λέει ότι έχει την απάντηση καθώς ανακάλυψε το μυστικό συστατικό.
Το μυστικό για τον τέλειο εσπρέσο πηγάζει πριν καν αρχίσει η άλεση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια δόση νερού που προστίθεται στους κόκκους καφέ πριν από τη διαδικασία άλεσης δημιουργεί έναν πιο γευστικό εσπρέσο.
Όταν ο καφές αλέθεται, η τριβή μεταξύ των κόκκων δημιουργεί ηλεκτρισμό, προκαλώντας τη συσσώρευση σωματιδίων στον μύλο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η προσθήκη νερού σε αυτή τη διαδικασία μειώνει την παραγόμενη ενέργεια, με αποτέλεσμα λιγότερα απόβλητα καφέ και πιο δυνατές γεύσεις στον εσπρέσο.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης αλλαγές στον τρόπο παρασκευής του εσπρέσο όταν συνδυάζουν νερό με διαφορετικές μεθόδους άλεσης
Ο Christopher Hendon, αναπληρωτής καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, δήλωσε πως «Το νερό όχι μόνο μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό και επομένως μειώνει το χάος καθώς αλέθεις, αλλά μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ένταση του ροφήματος και, ενδεχομένως, τη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις δυνατών γεύσεων».
Ακόμα και ο ηλεκτρισμός παίζει ρόλο
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Matter, διερεύνησε επίσης πώς ο ηλεκτρισμός επηρέασε τη γεύση του εσπρέσο. Οι ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους με εμπειρογνώμονες των ηφαιστείων που εξετάζουν τη σχετική ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, μια διαδικασία που λένε ότι είναι παρόμοια με την παρασκευή καφέ.
Ο Joshua Méndez Harper, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολογίας και Μηχανικής Υπολογιστών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, είπε πως «κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, το μάγμα διασπάται σε μικρά σωματίδια που βγαίνουν από το ηφαίστειο. Αυτά τα σωματίδια τρίβονται μεταξύ τους και φορτίζονται μέχρι το σημείο όπου παράγουν κεραυνό. Σε μία απλή του μορφή η διαδικασία αυτή είναι παρόμοια με το άλεσμα του καφέ, όπου οι κόκκοι μετατρέπονται σε σκόνη».
Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν διαφορετικούς τύπους κόκκων καφέ για εσπρέσο, λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα προέλευσης και τα χρώματα του καβουρδισμένου καφέ. Σημείωσαν επίσης τις μεθόδους επεξεργασίας του καφέ και υπολόγισαν αν ο καφές είναι πλυμένος, ντεκαφεϊνέ ή φυσικός, όπως διαπιστώθηκε, δεν επηρέαζε την ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να «σπάσουν» τον κώδικα για τη δημιουργία του τέλειου καφέ, όπως είπαν οι ίδιοι.
Ο Hendon σημείωσε ακόμα πως «τώρα γνωρίζουμε ποιες ρυθμίσεις άλεσης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του εσπρέσο. Μπορούμε να αρχίσουμε τουλάχιστον να προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν αισθητηριακές διαφορές στη γεύση του καφέ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου