Πιστεύεις ότι ξέρεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος. Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πρωτεύουσα,
ακόμα κι αν έχεις περιπλανηθεί στα σοκάκια της ή έχεις επισκεφτεί τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της, δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσεις με ευκολία μία γνωστή περιοχή της Αθήνας αν δεις φωτογραφίες της από μία άλλη εποχή πόσο μάλλον αν οι φωτογραφίες αυτές χρονολογούνται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω και αποτελεί απόδειξη του πόσο έχει αλλάξει το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας με τα χρόνια. Από τις γραφικές γειτονιές μέχρι τα εμβληματικά σημεία της πόλης, σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει πλέον την Αθήνα του 1900. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να καταλάβεις ποια περιοχή ή ποιος δρόμος απεικονίζεται, δεν θα μπορείς να είσαι εντελώς σίγουρος. Αξίζει όμως να προσπαθήσεις.
Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της Αθήνας και είναι σίγουρο πως έχεις περάσει από εκεί έστω και μία φορά στη ζωή σου.
Αναγνωρίζεις αυτή την πολύ γνωστή οδό της πόλης;
– Σταδίου
– Πανεπιστημίου
– Αθηνάς
Κοίταξε ξανά τη φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;
Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις για ποια οδό πρόκειται.
Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα
Στην εικόνα φαίνεται μία άποψη της οδού Αθηνάς από την πλατεία Ομόνοιας. Το στιγμιότυπο χρονολογείται στο 1902 και πράγματι τίποτα από όσα περιλαμβάνει δεν παραπέμπει στο σημερινό πολυσύχναστο δρόμο των Αθηνών.
Η Οδός Αθηνάς αποτελεί έναν από τους κεντρικούς δρόμους στην καρδιά της πόλης και συνδέει το Μοναστηράκι με την Ομόνοια. Ο δρόμος διέρχεται μπροστά από την Δημοτική Αγορά των Αθηνών (Βαρβάκειος αγορά) και το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Το μήκος του αγγίζει είναι περίπου 1 χιλιόμετρο και από αυτό τ 80 μέτρα είναι πεζοδρομημένα από το 1999.
Περπατώντας στο δρόμο μπορείς να παρατηρήσεις το «πάντρεμα» του νεοκλασικού αρχιτεκτονικού στυλ με την μοντέρνα αισθητική.
Η πρώτη ασφαλτόστρωση της οδού πραγματοποιήθηκε τον 19ο αιώνα και τα πρώτα μοντέρνα κτίρια του δρόμου ξεκίνησαν να κατασκευάζονται κατά τη δεκαετία του 1950. Η οδός χαράκτηκε από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Σάουμπερτ το 1834.
Παλαιότερα, η οδός Αθηνάς θεωρούνταν αρκετά κακόφημη συνοικία – κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου