Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 06, 2023

Μελομακάρονα με στέβια

Τα μελομακάρονα είναι παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό που υπάρχει

σε όλα τα ελληνικά σπίτια. Η δικιά μας παραλλαγή έχει λιγότερες θερμίδες και σάκχαρα. Αντί για ζάχαρη χρησιμοποιούμε στέβια. Έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη γιατί χρησιμοποιούμε και αλεύρι ολικής


Υλικά

 78- 80 τεμάχια


400 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο

3/4 φλιτζανιού στέβια σε αναλογία με τη ζάχαρη 1:1

400 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι

2 κ.σ. κονιάκ

1/2 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη

Ξύσμα 2 πορτοκαλιών

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ολικής άλεσης

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Υλικά για το σιρόπι

600 γρ. νερό

2 φλιτζάνια στέβια σε αναλογία με τη ζάχαρη1:1

150 γρ. μέλι

2 ξυλάκια κανέλας

1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

3-4 γαρύφαλλα καρφάκια

Υλικά για το σερβίρισμα

1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα

Μέλι για το σερβίρισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

Βήμα 1

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη στέβια, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Ζεσταίνουμε μέχρι να βράσει ανακατεύοντας καλά.

Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃.

Σε μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τον χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και τη στέβια. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τη σόδα.

Ρίχνουμε τα αλεύρια και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και χαράζουμε την επιφάνειά τους με πιρούνι ή με τον τρίφτη.

Βήμα 3

Τα αραδιάζουμε σε ταψί με κενά ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.

Ψήνουμε στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει για 25'-30' μέχρι να πάρουν χρώμα.

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα βυθίζουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για 1΄ και τα βγάζουμε. Τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, ρίχνουμε τα καρύδια και αν θέλουμε επιπλέον μέλι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου