Μαγειρεύουμε ρεβιθόρυζο με τριμμένο καρότο για το πιάτο ημέρας αυτή της εβδομάδας.
Υλικά
80 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, το ένα κομμένο σε ψιλά καρέ και το άλλο καθαρισμένο αλλά ολόκληρο
1 φύλλο δάφνης
1½ φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
κύμινο, ελάχιστο, σε σκόνη
½κ.σ. δυόσμο ξερό, τριμμένο
2 καρότα μεγάλα, τριμμένα στη λεπυή πλευρά του τρίφτη και στυμμένα
1 λεμόνι, μικρό, τον χυμό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, τη δάφνη και το ολόκληρο κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν καλά, για περίπου 1½ ώρα.
Όταν είναι έτοιμα, πετάμε τη δάφνη και το κρεμμύδι, τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη.
Σε μια άλλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το ρύζι, το καρότο και περίπου 5 φλιτζάνια ζεστό νερό (υπολογίζουμε οτι το καρότο θα βγάλει και τα δικά του υγρά), αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο κύμινο και ανακατεύουμε.
Μόλις το υγρό κοχλάσει, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 13-15 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το υγρό και να γίνει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον.
Στο τελευταίο 5λεπτο ρίχνουμε τα ρεβίθια, το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε απαλά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά κατά μερός.
Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip
Για να γλυτώσουμε χρόνο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη χύτρα ταχύτητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου