Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο και την τεκνοθεσία
των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς το εν λόγω σχέδιο νόμου προκαλεί έντονο προβληματισμό σε µερίδα βουλευτών και κυβερνητικών παραγόντων της Ν∆.Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει γνωστό τον περασμένο Ιούλιο ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τον γάμο για όλους τους πολίτες, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά το πότε ακριβώς θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά του, την πρόθεσή του να παραιτηθεί εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους υπουργούς στο θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι «δεν έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός τον συγκεκριμένο χρόνο εκδήλωσης της εν λόγω πρωτοβουλίας, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτά που έχω πει. Ισχύουν οι θέσεις μου. Όποτε το κρίνει και το αποφασίσει ο πρωθυπουργός θα ανοίξει αυτή η συζήτηση».
Και παράλληλα προσέθεσε: «Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι ο Βορίδης, έκρινε το ζήτημα της ισότητας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που υπάρχει κράτος, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει το γάμο. Το Δικαστήριο είπε ότι ο γάμος είναι θεσμός, ο οποίος κυρίως αφορά πρωτίστως και κυρίως στα ζητήματα της οικογένειας. Και επομένως, σε περίπτωση μη θεσπίσεώς του δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση της αρχής της ισότητας. Εναπόκειται στο κράτος και την εσωτερική έννομη τάξη να αποφασίσει ό, τι θέλει να αποφασίσει».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν και άλλοι που διαφωνούν με το νομοσχέδιο που σκέφτεται να καταθέσει η κυβέρνηση, ο Μάκης Βορίδης απάντησε «ναι», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα, ενώ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει εξηγήσει ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Αντίθετος και ο Αντώνης Σαμαράς
Την αντίθεση του στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τονίζει, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αποδοκιμάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο.
Eρωτηθείς εάν θα ψηφίσει τον νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Όχι! Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας».
Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έλυσε κάθε πρόβλημα “δικαιωμάτων”. Από κει και ύστερα, αν τους αναγνωρίσουμε “γάμο”, θα αναγκαστούμε αργότερα – για λόγους “εξίσωσης” ανόμοιων πραγμάτων – να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη – και δικαίωμα – να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι “γονέα ένα” και “γονέα δύο”…».
Κατά του νομοσχεδίου και ο Θάνος Πλεύρης
Ένας από τους βουλευτές που εκφράζει σθεναρά την αντίθεσή του είναι και ο Θάνος Πλεύρης, o oποίος δήλωσε ξεκάθαρα στον ΣΚΑΪ ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και πως με το σύμφωνο συμβίωσης έχουν λυθεί τα ζητήματα των ομόφυλων ζευγαριών.
«Ο γάμος των ομοφυλοφίλων αλλάζει τη μορφή της οικογένειας και κατά τη δική μου εκτίμηση και δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το θέμα των παιδιών» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά και υφυπουργός την περίοδο διακυβέρνησης Κώστας Καραγκούνης απέφυγε να απαντήσει στο τι θα πράξει στο εν λόγω νομοσχέδιο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Kontra». «Δεν υπάρχει στο τραπέζι το ζήτημα της τεκνοθεσίας. Αν υπάρξει τότε θα τοποθετηθώ. Ο γάμος συνεπάγεται με την τεκνοθεσία που εγώ είμαι αντίθετος», υποστήριξε.
Ο βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος, μιλώντας στον Ράδιο Ένα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το νομοσχέδιο. «Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι θετική σε ένα τέτοιο νομοθέτημα και αυτό με προβληματίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.
«Όποιος υπουργός δεν θέλει να το ψηφίσει παραιτείται»
Πάντως από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, τοποθετήθηκε με ευθύτητα πάνω στο ζήτημα σε δηλώσεις του στο Attica.
«Από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο περνάει από το υπουργικό συμβούλιο και το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός που διορίζει τους υπουργούς, δεν μπορούν να μην το ψηφίσουν. Όποιος υπουργός δεν θέλει να το ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται», δήλωσε χαρακτηριστικά o κ. Κακλαμάνης.
Από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο περνάει από το υπουργικό συμβούλιο και το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός, που διορίζει τους υπουργούς -σας το λέω γιατί έχω κάνει την κουβέντα αυτή με τους συναδέλφους μου- δεν μπορούν να μην το ψηφίσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πάντως άξιο αναφοράς είναι μετά τον Νικήτα Κακλαμάνη και ο Γιάννης Λοβέρδος υποστηρίζει πως όποιος υπουργός διαφωνεί με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα πρέπει να παραιτηθεί σχολιάζοντας την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για λόγους συνειδήσεως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου