Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 29, 2024

Μία πόλη κάτω από την πόλη: Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν τα μυστικά οικισμού που τον είχαν κατακτήσει 2 φορές ξένες δυνάμεις

Η έρευνα των αρχαιολόγων κράτησε πέντε δεκαετίες, με αλλεπάλληλες ανασκαφές. Τώρα θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της έρευνας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο οικισμός αυτός κατακτήθηκε δύο φορές από λαούς που δεν έμεναν στην χώρα.
 Τις έρευνες έκανε το πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Οι ανακοινώσεις των συγκλονιστικών ανακαλύψεων αφορούν στον οικισμό που βρέθηκε στο Χάμσαϊρ της Αγγλίας. Είναι η ρωμαϊκή πόλη Σίλτσεστερ, κάτω από την οποία βρέθηκε ο οικισμός της Εποχής του Σιδήρου. Αυτή η τοποθεσία μπορεί να έγινε μια σημαντική ρωμαϊκή πόλη, αλλά κατοικείτο ήδη από έναν προηγούμενο κατακτητή, τη φυλή των Ατρεμπάτες από την άλλη πλευρά της Μάγχης στη Βόρεια Γαλατία.


Ο οικισμός που κατακτήθηκε δύο φορές από ξένες δυνάμεις
Το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ εξηγεί πώς, με τις βαθιές ιστορικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει, οι επισκέπτες της έκθεσης “Becoming Roman – Silchester, a Town of Change” θα μεταφερθούν 2.000 χρόνια πίσω, για να ανακαλύψουν πώς ήταν η ζωή της γαλατικής φυλής (αυστηρά βελγικής) που ίδρυσε τον οικισμό και πώς άλλαξε αυτή η ζωή μετά την κατάκτηση της Βρετανίας από τους Ρωμαίους.

Η προ-ρωμαϊκή Βρετανία της εποχής του Σιδήρου

Όταν οι δυνάμεις του Ιουλίου Καίσαρα εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βρετανία της Εποχής του Σιδήρου, επιδεικνύοντας την εξαιρετικά οργανωμένη λειτουργία και ζωή τους, αλλά και την στρατιωτική τους ισχύ, βρήκαν μια ετερογενή κοινωνία, οργανωμένη σε φυλές, με επικεφαλής τους οπλαρχηγούς τους, οι οποίοι υπερασπίζονταν τα εδάφη τους μέσα από τα άφθονα οχυρά στους λόγους που βρίσκονταν διάσπαρτοι στην ύπαιθρο.

Παρόλο που οι ομάδες αυτές είχαν φτάσει στις ακτές της Βρετανίας από διάφορες περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, μερικές από τις οποίες αναμφίβολα αναγκάστηκαν να έρθουν εκεί λόγω εδαφικών προβλημάτων στις πατρίδες τους, οι Ρωμαίοι (και οι Έλληνες) τις αποκαλούσαν ομοιογενώς “Κέλτες”, γιατί μοιράζονταν κάποιες συγγενείς γλώσσες και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Αν και δεν στερούνταν των δικών τους εθίμων, νόμων και πολιτισμού, οι φυλές αυτές αποτελούσαν μια κοσμοπολίτικη συλλογή από γνήσιους Βρετανούς και Ευρωπαίους, και έτσι δεν υπήρχε μεγάλη ομοιομορφία σε αυτή την κοινωνία.

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο στο Σίλτσεστερ. (Howard Stanbury/CC BY-SA 2.0 DEED)

Αυτές οι διαιρέσεις σήμαιναν ότι η γη στο σύνολό της ήταν γεμάτη από εδαφικές διαμάχες και ότι υπήρχε ελάχιστη κεντρική εξουσία. Και έτσι, όταν έφτασε η στρατιωτική μηχανή του Κλαύδιου το 43 μ.Χ., αυτές οι μικροαψιμαχίες επισκιάστηκαν. Ολόκληρο το τοπίο θα άλλαζε, τόσο σε φυσικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο, καθώς η τάξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θα επιβαλλόταν σε αυτούς τους λαούς, σχεδόν εξαλείφοντας τους μέχρι τότε πολιτισμούς που υπήρχαν εκεί.  Οι εκτεταμένες ανασκαφές στο Silchester (Σίλτσεστερ) έδωσαν πληροφορίες όχι μόνο για τη ρωμαϊκή πόλη-αποικία Calleva Atrebatum, αλλά και για το τι υπήρχε πριν, την πόλη Calleva της Εποχής του Σιδήρου, και τους ανθρώπους που κάποτε ευημερούσαν εκεί.

Ο καθηγητής Michael Fulford, του Πανεπιστημίου του Reading, και διευθυντής του προγράμματος Silchester Town Life Project, σχολίασε: «Είναι υπέροχο να συμβάλλουμε σε μια έκθεση που παρουσιάζει μερικά από τα σπουδαία ευρήματα των ανασκαφών του Πανεπιστημίου του Reading, στο Silchester. Τα αντικείμενα που εκτίθενται κυμαίνονται από εκείνα που απεικονίζουν τις διεθνείς επαφές της πόλης της Εποχής του Σιδήρου κάτω από τους Ρωμαίους μέχρι εκείνα που δείχνουν πώς άλλαξε η ζωή μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση».

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στον οικισμό αντικείμενα που καλύπτουν όλες τις εποχές

Μεταξύ των 150 αντικειμένων που θα εκτεθούν θα υπάρχουν πλακάκια δαπέδου από τερακότα που διατηρούν ακόμη τα ίχνη σκύλων, νυφίτσας, πουλιών και παιδιών (από τότε που τα άφηναν έξω να στεγνώσουν), ένα τεράστιο ρωμαϊκό δοχείο αποθήκευσης σιτηρών (που θα εκτεθεί για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη αποκατάστασή του) εξαίσια δείγματα σκαλισμένων πολύτιμων λίθων και ένα ρωμαϊκό κεραμίδι οροφής με σφραγίδα του Νέρωνα.

(University of Reading)

Η Εποχή του Σιδήρου στο Silchester – η πόλη Atrebate της Calleva

Το Silchester ήταν μια πλούσια πρωτεύουσα με δικό της νομισματοκοπείο της Εποχής του Σιδήρου, και τα στοιχεία από την τοποθεσία δείχνουν ότι δεν εμπορευόταν μόνο με άλλες φυλές στη Βρετανία, αλλά και με όλη την Ευρώπη, προς τον ρωμαϊκό κόσμο της Μεσογείου.

Οι κάτοικοι, παράλληλα με τις εμπορικές τους δεξιότητες, ήταν επιδέξιοι στις μεταλλικές εργασίες, με εξαρτήματα αρμάτων και με ένα σιδηρουργείο που αποκαλύφθηκαν όλα κατά τη διάρκεια της ανασκαφής.

(University of Reading)

Ο σκελετός του πρώτου σκύλου

Άλλες ανακαλύψεις δίνουν μια πιο συναισθηματική εικόνα της ζωής της Εποχής του Σιδήρου: Σε αυτές περιλαμβάνεται ο σκελετός του πρώτου σκύλου που πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος σκύλος της Βρετανίας, ο οποίος εισήχθη από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Με τους Ρωμαίους ήρθε η αναπόφευκτη αλλαγή. Στην έκθεση, οι επισκέπτες θα μάθουν πώς ο οικισμός της Εποχής του Σιδήρου με τα χαρακτηριστικά στρογγυλά σπίτια άλλαξε με την εισαγωγή ενός ρωμαϊκού δικτύου δρόμων και κτιρίων όπως το φόρουμ και το λουτρό.

Ο τρόπος λειτουργίας ενός ρωμαϊκού λουτρού, με το πολύπλοκο σύστημα θέρμανσης και αερίου κάτω από το δάπεδο, θα εκτίθεται στην έκθεση, ενώ σε αυτό το τμήμα θα εκτίθενται επίσης καρφίτσες μαλλιών και κοσμήματα, προσωπικά αντικείμενα που χάθηκαν ή άφησαν πίσω τους οι χρήστες των λουτρών.

«Η έκθεση “Becoming Roman – Silchester, μια πόλη της αλλαγής” περιέχει τόσα πολλά αντικείμενα που μας δίνουν μια παγωμένη στιγμή στο χρόνο: από ένα αποτύπωμα σε ένα στεγνό πλακάκι δαπέδου μέχρι καρφίτσες μαλλιών που χάθηκαν στα ρωμαϊκά λουτρά και νομίσματα που έπεσαν στο φόρουμ. Αυτά τα μικρά, καθημερινά περιστατικά και οι ατυχίες μας επιτρέπουν να συνδεθούμε συναισθηματικά με την καθημερινή ζωή κάποιου που ζούσε χιλιάδες χρόνια πριν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου