Το τμήμα DeepMind της Google έχει πρωτοστατήσει εδώ και πολύ καιρό σε κάθε είδους καινοτομίες τεχνητής
νοημοσύνης, κατακτώντας πρωτοσέλιδα το 2016, όταν ένα από τα συστήματά της κέρδισε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή στο παιχνίδι στρατηγικής Go, το οποίο τότε θεωρούνταν απίθανο κατόρθωμα. Έτσι, όταν ένας από τους συνιδρυτές της DeepMind κάνει μια δήλωση σχετικά με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, αξίζει να την ακούσετε, ειδικά αν είστε επιχειρηματίας startup. Το AI μπορεί να βάλει στο μάτι… τη δουλειά σας!Ο Μουσταφά Σουλεϊμάν, συνιδρυτής της DeepMind και τώρα Διευθύνων Σύμβουλος της Inflection AI -μιας μικρής εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια- είπε πρόσφατα ότι αυτή η πιθανότητα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε περίπου μισή δεκαετία. Στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, ο Σουλεϊμάν είπε ότι πιστεύει ότι η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσει σύντομα στο σημείο όπου θα μπορούσε να ονειρευτεί μια εταιρεία, να τη διαχειριστεί και να πουλήσει με επιτυχία προϊόντα. Αυτός ο ακόμα φανταστικός επιχειρηματίας τεχνητής νοημοσύνης θα είναι σίγουρα σε θέση να το κάνει μέχρι το 2030. Είναι επίσης σίγουρος ότι αυτές οι δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι “ευρέως διαθέσιμες” σε “πολύ φθηνές” τιμές, ενδεχομένως ακόμη και ως συστήματα ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ορισμένες πτυχές αυτών εξαιρετικά έξυπνων AI θα ήταν δωρεάν.
Το αν ένας επιχειρηματίας τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε πράγματι να νικήσει έναν άνθρωπο στον τομέα των startup είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε να το μάθουμε, αλλά το γεγονός και μόνο ότι ο Σουλεϊμάν λέει ότι μια τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φέρει εις πέρας τον ρόλο του CEO είναι εκπληκτικό. Είναι επίσης αμφιλεγόμενο και πιθανότατα μπλεγμένο σε ένα δάσος ακανθωδών νομικών θεμάτων. Για παράδειγμα, υπάρχει το δύσκολο ζήτημα του αν μια τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κατέχει ή να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πνευματική ιδιοκτησία. Μια πρόσφατη απόφαση στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι μια τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί οριστικά να είναι κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Υπογραμμίζοντας πόσο από όλα αυτά είναι θεωρητικά, οι σκέψεις του Σουλεϊμάν για τους επιχειρηματίες τεχνητής νοημοσύνης προήλθαν από μια απάντηση σε μια ερώτηση σχετικά με το αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να περάσει το περίφημο τεστ Turing. Αυτό μερικές φορές θεωρείται χρυσό πρότυπο για την τεχνητή νοημοσύνη. Εάν μια πραγματική τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) μπορεί να ξεγελάσει έναν άνθρωπο να πιστεύει ότι και αυτός είναι άνθρωπος. Με πονηριά, ο Σουλεϊμάν έστρεψε την ερώτηση και είπε ότι το παραδοσιακό τεστ Τούρινγκ δεν ήταν αρκετά καλό. Αντίθετα, υποστήριξε ότι ένα καλύτερο τεστ θα ήταν να δει εάν ένα AGI θα μπορούσε να εκτελέσει περίπλοκα καθήκοντα όπως να ενεργεί ως επιχειρηματίας.
Ανεξάρτητα από το πόσο θεωρητική είναι η σκέψη του Σουλεϊμάν, θα αναστατώσει τους επικριτές που ανησυχούν για τις καταστροφικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να ανησυχήσει και μερικούς στον κόσμο των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου. Πώς ακριβώς θα επένδυε κανείς σε μια startup με έναν ιδρυτή που είναι απλώς ένα σωρό τσιπς πυριτίου; Ακόμη και ο Σουλεϊμάν είπε ότι πιστεύει ότι αυτού του είδους η καινοτομία θα προκαλούσε μια τεράστια οικονομική αναστάτωση.
Ο πρόσφατος γύρος απολύσεων της Google αντικατοπτρίζει επίσης το είδος της αναστάτωσης που μπορεί να προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη. Ομοίως, η ετήσια έρευνα για τους CEO της PwC δείχνει ότι ορισμένοι ηγέτες πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 5% σε όλο τον κόσμο φέτος. Εάν η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται για, ας πούμε, μέλη της ομάδας δημοσίων σχέσεων της μικρής σας startup το 2024, ποιανού δουλειά θα είναι σε θέση να κάνει μέχρι το 2030;
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, συζήτησε επίσης για έξυπνα AGI αυτή την εβδομάδα. Μιλώντας στον δημοσιογράφο Alex Heath στο The Verge για το μέλλον της AI, είπε ότι η ηγεσία της Meta σκέφτεται ότι «για να φτιάξουμε τα προϊόντα που θέλουμε να φτιάξουμε, πρέπει να χτίσουμε γενική ευφυΐα». Ο Zuckerberg μίλησε επίσης για την ιδέα της δημιουργίας συστημάτων AGI ανοιχτού κώδικα, υποστηρίζοντας ορισμένες από τις σκέψεις του Σουλεϊμάν.
Αυτό το θέμα είναι, φυσικά, ακόμα στη σφαίρα των δυνατοτήτων και μπορεί ακόμα να συζητηθεί εν μέρει ως φιλοσοφικό ζήτημα. Προς το παρόν, οι μικροεπιχειρηματίες μπορούν πιθανώς να χαλαρώσουν: Οι AI δεν απειλούν ακόμα για τις δουλειές σας.
Ακόμη και η διαμόρφωση της ιδέας από τον Σουλεϊμάν διατυπώθηκε με όρους ψυχολογικού/μηχανικού προβλήματος — το τεστ Turing. Η ιδέα ότι οι AGI θα μπορούν σύντομα να ενεργούν ως επιχειρηματίες είναι φυσικά μια ακανθώδης υπόθεση και συνοδεύεται από ορισμένες σοβαρές πιθανές νομικές εμπλοκές .
Ακόμα κι αν μια AGI μπορούσε να ονειρευτεί μια εταιρεία και είχε τις κατάλληλες δεξιότητες για να τη διαχειρίζεται, το νομικό πλαίσιο για να συμβεί αυτό στην πραγματικότητα μάλλον δεν υπάρχει. Οποιαδήποτε τέτοια εταιρεία πιθανότατα θα χρειαζόταν κάποιους ανθρώπινους υπαλλήλους ή τουλάχιστον συνιδρυτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου